Forsknings-, utvecklings- och innovationsprogrammet ICT 2023: Utlysningen Innovation, näringsliv och hållbarhet i och genom mjukvara
Finlands Akademi och Business Finland (tidigare Tekes) samordnar och finansierar forsknings-, utvecklings- och innovationsprogrammet ICT 2023 i syfte att förbättra kunskaperna inom databehandling och främja det vidsträckta utnyttjandet av IKT-baserade lösningar. Som grund för programmet ligger rapporten 21 vägar till ett friktionsfritt Finland, som utarbetats av arbetsgruppen ICT 2015. Minst 10 miljoner euro av Akademins bevillningsfullmakt för år 2019 ska användas för att finansiera programmet. Business Finland ordnar inte en parallel utlysning för företagsprojekt, men annan finansiering beviljas inom detta tema via den normala utlysningen (läs mer på www.businessfinland.fi/rahoitus på finska). Programbeskrivningen ger närmare information om programmets bakgrund, mål, teman och bedömningskriterier. Läs hela utlysningstexten och bedömningskriterierna nedan.
Den sökande ska vara en forskare som har avlagt doktorsexamen eller en forskare på professors- eller docentnivå. Både enskilda forskningsgrupper och konsortier bestående av två eller flera grupper kan söka finansieringen.
Akademin har en total finansieringsbudget på 3 miljoner euro.
Innan du fyller i ansökan i e-tjänsten (SARA), läs noggrant igenom utlysningstexten nedan samt Läs också-innehållet, särskilt finansieringsvillkoren. Om det förekommer skillnader mellan utlysningstexten och finansieringsvillkoren är det villkoren som gäller.
Läs hela utlysningstexten nedan. Skriv ut texten eller spara den i pdf-format via tryckknappen nedan.
Olika former av mjukvara präglar samtiden i så hög grad att snart sagt varje företag också blir ett mjukvaruföretag. Den digitala transformationen har lett till en situation där mjukvara av olika slag utgör företagens bränsle i kampen om skalbarhet, innovativa produkter, högre kvalitet och generellt förbättrad flexibilitet. Mjukvarurelaterad kapacitet utgör därför idag en nyckelkompetens i nästan samtliga branscher. Design, utveckling och hantering av mjukvara och mjukvarubaserade företag kommer därför utgöra allt viktigare konkurrensfaktorer för den finska ekonomin.
Näringslivets och samhällets digitala transformation skapar allt större och komplexare ekosystem, vilket även gäller för den mjukvara som bygger upp dem. Här krävs nya metoder, verktyg och principer för design och styrning, där både grundforskning och praktiskt kunnande inom mjukvarans grundområden blir nödvändiga för att Finland ska kunna behålla sitt försprång i den digitala ekonomin. Den globala konkurrensen om affärstillfällen skapar ett tryck på den privata sektorn. Men även i den offentliga sektorn krävs ständiga produktivitetsförbättringar. Mjukvara är den centrala katalysatorn i den digitala transformationen av innovation, näringsliv och hållbarhet.
I den här tematiska utlysningen efterfrågas projektförslag inom samtliga områden som påverkar hur mjukvara definieras, konstrueras, analyseras, testas, valideras, verifieras, återanvänds och tillämpas. Utlysningen inbjuder till en bred tolkning och täcker ett brett spektrum av mjukvarurelaterad forskning, från praktiska mekanismer till teoretiska underbyggnader och principer. Huvudteman för utlysningen är:
- tillvägagångssätt och utvärderingsmetoder för utveckling, underhåll och återanvändning, till exempel metoder för definiering, design, implementering, prototypframställning, testning, verifiering, validering och diagnostik
- infrastruktur som stödjer utveckling, tillämpning och (åter)användning av mjukvara, till exempel virtualisering, körtider för mjukvara, inbyggd säkerhet, automatiserad testning och kontinuerlig mjukvaruteknik
styrning av mjukvarurelaterad utveckling och verksamhet, inklusive organisering av mjukvaruutveckling, uppskalning av flexibla/kontinuerliga utvecklingsprocesser, hantering av ekosystem för mjukvara, främjande av innovation inom mjukvara, införlivande av hållbarhet i mjukvaruutvecklingen.
Programbeskrivningen ger närmare information om programmets bakgrund, mål, teman och bedömningskriterier.
Både enskilda forskningsgrupper och konsortier bestående av två eller flera grupper kan söka finansieringen. Konsortieparterna kan representera en eller flera forskningsorganisationer. I aprilutlysningen kan en sökande medverka i endast en ICT 2023-ansökan antingen som konsortieledare eller som delprojektsledare. Med en konsortieansökan menas en ansökan som byggts upp runt en gemensam forskningsplan, där varje konsortiepart ansöker om finansiering hos Akademin. Vi behandlar en konsortieansökan som en helhet, även om finansieringen beviljas skilt till varje delprojekt. Konsortiets sammansättning kan inte ändras efter att ansökningstiden har gått ut. Läs mer i anvisningarna för konsortieansökan.
Den sökande ska vara en forskare som har avlagt doktorsexamen eller en forskare på professors- eller docentnivå. Den sökande ska dessutom ha nära anknytning till Finland för att möjliggöra ett flerårigt forskningsprojekt, och denna koppling ska framgå av ansökan.
Riktad finansieringen kan inte sökas av personer som har deltagit i planeringen av den aktuella utlysningen på ett sätt som skulle ge dem konkurrensfördelar jämfört med övriga sökande.
Akademin har en total finansieringsbudget på 3 miljoner euro.
Projektens finansieringsperiod är tre år. 1.1.2020-31.12.2022
Finansieringen beviljas via en forskningsplats (vanligen ett universitet eller forskningsinstitut) i Finland. Akademins finansiering kan beviljas till en utländsk forskningsplats endast i undantagsfall. Akademifinansierade forskare kan dock arbeta utomlands under finansieringsperioden.
I ansökan ska ingå en finansieringsplan enligt totalkostnadsmodellen (läs mer i de allmänna villkoren och anvisningarna, kap. 2). Av planen ska framgå den finansiering som söks från Akademin (högst 70 % av projektets totalkostnader).
Man kan söka finansiering från Akademin för att t.ex. täcka sådana direkta forskningskostnader som uppkommer av
- Forskargruppens löner
- ansvariga projektledarens lönekostnader i begränsad utsträckning
- lönefinansiering för forskare som återvänder till Finland
- nödvändiga utgifter för forskningens genomförande
- resor
- nationellt samarbete och nationell mobilitet
- internationellt samarbete och internationell mobilitet
- mobilitetsersättning för utomlandsperioder
- beredning av internationella projekt
- publicering (t.ex. publiceringsavgifter för open access-publicering).
Forskargruppens löner
De personer som anställs med Finlands Akademis forskningsbidrag ska i regel ha ett anställningsförhållande. Vi rekommenderar att anställningsförhållandet ska pågå under hela finansieringsperioden, om inte någon särskild orsak i anslutning till genomförandet av forskningsprojektet förutsätter ett kortare anställningsförhållande. Kortvariga forsknings-, utrednings eller andra uppdrag kan också genomföras i form av köptjänster om det är nödvändigt för projektet i fråga.
Vad förutsätts av forskningsplatsen?
Vi förutsätter att forskningsplatsen (t.ex. ett universitet) åtar sig att svara för projektets basresurser. Dessa beror på den forskning som ska genomföras, men vanligen är det fråga om samma resurser som forskningsplatsens övriga forskare har till sitt förfogande: arbets- och laboratorielokaler, apparatur (inkl. datorutrustning) samt telekommunikations-, telefon-, post-, kopierings- och bibliotekstjänster.
Då forskningsplatsen är ett universitet eller ett forskningsinstitut ansöks finansieringen vanligen inklusive mervärdesskatt. Närmare anvisningar om mervärdesskatten fås av ekonomiförvaltningen vid forskningsplatsen. Akademin kan också under vissa villkor bevilja finansiering för mervärdesskatteandelar (se Mervärdesskatt på webben och de allmänna villkoren och anvisningarna, del 5.3).
Finansieringsplan
I sin ansökan ska den sökande uppge en kostnadsberäkning med det uppskattade årliga finansieringsbehovet efter utgiftsslag. I ansökan ska också ingå en finansieringsplan, dvs. den finansiering som redan beviljats projektet och den som forskningsplatsen erbjuder om projektet förverkligas. Kostnadsberäkningen ska vara realistisk. Samtliga forskningsutgifter motiveras i fritextfält under Finansieringsplan i den elektroniska blanketten.
Ansvariga projektledarens lönekostnader
Den ansvariga projektledarens lönekostnader finansieras i begränsad utsträckning. Akademins finansiering för forskningsprojekt (akademiprojekt, akademiprojekt med särskild inriktning och projekt inom akademiprogram) är i första hand avsedd för avlöning av heltidsanställda forskare samt för övriga forskningskostnader.
Den ansvariga ledarens lönekostnader kan dock med vissa begränsningar inkluderas i projektets totalkostnader. Den ansvariga ledarens lön utreds under Ansvariga ledarens lön i e-tjänsten.
1. Att inkludera ledarens lön i projektets totalkostnader (för att leda projektet)
Den ansvariga projektledarens avlöningskostnader för att leda projektet kan inkluderas i de totala projektkostnaderna i enlighet med det som uppges under Ansvariga ledarens lön i e-tjänsten. En förutsättning är att ledarens uppgifter har klart specificerats i ansökan.
Avlöningskostnaderna får inte vara betydliga i förhållande till projektets totalkostnader. De bör proportioneras t.ex. så att ledarens arbetstid i ett fyraårigt projekt inte överstiger sex månader, vilket ungefär motsvarar 1,5 månader per år.
2. Att söka finansiering för ledarens lön (för att forska)
Akademin kan bevilja sammanlagt högst tolv månaders finansiering för avlöningen av ett projekts ansvariga ledare. Finansieringen beviljas för forskning.
Finansieringen ska förbättra möjligheterna att genomföra projektet och den beviljas endast av särskilt vägande skäl med anknytning till forskningen (t.ex. arbete utomlands, återkomst från utlandet eller flyttning till en annan forskningsorganisation eller ett företag i Finland). Eventuellt företagssamarbete måste uppfylla vissa villkor (se de allmänna villkoren och anvisningarna, del 10.1).
En förutsättning är att den ansvariga ledarens uppgifter och de forskningsrelaterade lönemotiveringarna tydligt beskrivs i ansökan på fliken Ansvariga ledarens lön. För att finansieringen ska kunna användas för detta ändamål, måste det ha noterats i finansieringsbeslutets villkor.
3. Att avlöna en ledare utan anställningsförhållande
Om projektets ansvariga ledare inte har ett anställningsförhållande (t.ex. till ett universitet/forskningsinstitut) ska hen i sin ansökan redogöra (under Ansvariga ledarens lön) för hur lönen täcks under finansieringsperioden.
Pensionerade forskare kan beviljas finansiering enligt samma kriterier som gäller för andra forskare.
Mobilitetsersättning inom forskningsprojekt
Mobilitetsersättningen som betalas i forskningsprojekt är en skattebelagd ersättning som är oberoende av mållandet eller den period som forskaren vistas utomlands. Lönebikostnaderna innehålls från ersättningen:
- en forskare utan underhållsberättigade: 1 050 €/mån.
- en forskare med underhållsberättigade: 1 500 €/mån.
Mobilitetsersättningen söks i forskningsprojektets (t.ex. akademiprojekt, akademiprogram, forskaranställningar) ursprungliga ansökan som en forskningskostnad som hänför sig till genomförandet av forskningsplanen. Den rekommenderade summan täcker de högre levnadskostnader som uppkommer av vistelsen utomlands.
Mobilitetsersättningen söks på fliken Kostnadsberäkning under Övriga kostnader. Om forskaren och forskarens familj vistas utomlands minst sex månader kan finansiering sökas också för familjens resekostnader.
Att lämna in och komplettera ansökan
Ansökningstiden är bindande.
Lämna in ansökan i god tid innan ansökningstiden går ut. Systemet godkänner bara sådana ansökningar som innehåller alla obligatoriska uppgifter. Man kan göra ändringar i och komplettera en inlämnad ansökan ända tills ansökningstiden går ut. Man kan t.ex. byta bilagor i en inlämnad ansökan, men det måste göras innan ansökningstiden går ut. Om du efter att ansökningstiden gått ut upptäcker betydande brister i din ansökan, ska du omedelbart kontakta utlysningens kontaktperson, som kan öppna ansökan för komplettering. Efter att du har kompletterat ansökan måste du lämna in den på nytt. Kompletteringen beaktas så långt det är möjligt, beroende på hur ansökan har fortskridit i bedömnings- och beslutsprocessen. En väsentlig komplettering är t.ex. en inbjudan från ett utländskt universitet.
Hur ansökan registreras vid Akademin
Enligt 17 § i förvaltningslagen och 8 § i lagen om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet är avsändaren ansvarig för att ansökan är mottagaren tillhanda inom utsatt tid. Ansökan anses registrerad (dvs. ärendet har inletts) då den elektroniska ansökan och de obligatoriska bilagorna har inlämnats i e-tjänsten. Systemet ger dig en e-postbekräftelse på att ansökan har lyckats till den e-postadress du har uppgett.
Offentlighet och dataskydd
De ansökningar och bilagor som lämnas in till Akademin är i regel offentliga handlingar, med undantag av sekretessbelagda forskningsplaner, planskisser, abstrakt och progressrapporter. Man ska därför inte uppge sekretessbelagda uppgifter t.ex. i meritförteckningen. Som grund till detta ligger lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet. Akademin följer dataskyddslagstiftningen. Akademins integritetsskyddspolicy (enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning 2016/679) för forskningsfinansieringens personregister finns på vår webbplats på sidan Dataskydd.
Ansökan består av blanketter som ifylls i Akademins e-tjänst samt av pdf-bilagor. Som sökande har du rätt att göra din ansökan på svenska eller finska, men ber dig att lämna in din ansökan på engelska för att möjliggöra en internationell bedömning.
Ansökans delar och innehåll i e-tjänsten (SARA)
Personuppgifter/cv (Personal data/CV)
- Personuppgifter
- Examina (senaste först); information om t.ex. föräldraledighet kan fyllas i under Tilläggsinformation
- Docenturer och professurer
- Cv/meritförteckning som bilaga enligt mall, högst två sidor
Konsortieparter (Consortium parties)
- Uppgifter om varje part (namn, e-postadress, organisation och land)
- Läs mer i anvisningarna för konsortieansökan.
Allmän beskrivning (General information)
- Forskningsplatsens uppgifter
- Forskningsprojektets titel på engelska och svenska/finska
- Forskningsområden (minst en, högst fem)
- Nyckelord på engelska och svenska/finska
Abstrakt (Abstract)
- Maximilängd 2 500 tecken
- Kort översikt över forskningens vetenskapliga och samhälleliga mål, forskningsmetoder och -material samt förväntade resultat och genomslag
Viktigaste publikationer (Most relevant publications)
- Högst 20 viktigaste publikationer för projektet
- Publikationer kan hämtas ur publikationsdatatjänsten VIRTA. Anvisningar om VIRTA.
- Du kan också inmata uppgifter om publikationer manuellt. Obligatoriska uppgifter: författare, titel, publiceringsår, namn på serien/tidskriften och typ av publikation (syns inte i pdf-versionen av ansökan)
- En fullständig publikationsförteckning bifogas till ansökan under Bilagor
Mobilitet (Mobility)
- Projektets planerade mobilitet i Finland och internationellt, specificerad efter person
- Läs mer om mobilitetsersättningen i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod.
Kopplingar (Affiliations)
- Forskningsinfrastrukturer som ingår i ESFRI-vägvisaren
- Övriga forskningsmiljöer
- Spetsforskningsenheter
- Projekt som beviljats Akademins flaggskeppsfinansiering
Etiska frågor (Ethical aspects)
- Etiskt tillstånd för projektet (ja/nej)
- Skyldig till oredlighet i forskningen (ja/nej)
- Vi kan låta bli att behandla en ansökan om den sökande har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren.
Projektets finansiering (Funding for the project)
- Finansieringsperiod, effektiv arbetstid, lönebikostnader, omkostnadsandel och mervärdesskatt
- Löner och övriga kostnader
- Övriga finansiärer och deras finansieringsandelar Du ska omedelbart meddela oss om du efter att ha lämnat in din ansökan beviljas finansiering för samma ändamål från en annan källa.
- Motiveringar för den finansiering som söks. Kostnadsberäkningen ska vara realistisk.
- Fråga förvaltningen vid din forskningsplats om hjälp då du fyller i budgetuppgifter. Noggrannare anvisningar om finansieringen ges i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod.
- Forskningsplatsens förbindelse. Försäkra dig om att din forskningsplats (t.ex. universitet eller forskningsinstitut) förbinder sig till att stödja projektet.
Offentlig projektbeskrivning (Public project description)
- Maximilängd 1 000 tecken
- Lättfattlig och klar projektbeskrivning på engelska och svenska/finska
- forskningsprojektets ämne och motivering
- det material och de forskningsmetoder som ska utnyttjas (intervjuer, statistiskt material, arkivmaterial osv.)
- var forskningen utförs
- forskningens betydelse för samhället och vetenskapen samt dess mål
- andra intressanta aspekter
- om relevant, en länk till forskarens webbplats, om den innehåller mer information om ämnet
- om relevant, hänvisningar till tidigare publikationer som är lättillgängliga på allmänna bibliotek eller på internet.
- Den offentliga projektbeskrivningen hjälper Akademin att sprida information om forskningsprojektet.
Fullmakt (Authorisation)
- Du kan ge någon fullmakt att ifylla delar av din ansökan. Börja med att skriva in personens namn i fältet.
- Personen måste ha skapat ett konto i Akademins e-tjänst (SARA).
- Du kan inte samtidigt ge flera personer fullmakt att redigera samma del av ansökan, och du kan inte själv redigera delen då fullmakten är giltig.
- Ge inte fullmakt åt dig själv.
- Läs mer om fullmaktsfunktionen i e-tjänstens anvisningar.
Lämna in ansökan (Submit application)
- Du kan lämna in ansökan efter att du har ifyllt eller bifogat alla obligatoriska uppgifter.
- En röd varningstriangel på fliken betyder att det saknas uppgifter.
- Du kan komplettera din ansökan medan ansökningstiden pågår. När du sparar ansökan på nytt ersätts den tidigare versionen.
- Om du vill komplettera ansökan efter att ansökningstiden har gått ut måste du kontakta utlysningens kontaktperson.
Bilagor till ansökan
Konsortieledaren bifogar följande obligatoriska bilagor till ansökan:
- konsortiets gemensamma planskiss enligt mall, högst sex sidor
Följande obligatoriska bilagor bifogas både konsortieledarens ansökan och varje delprojektledares ansökan:
- Cv/meritförteckning enligt mall, högst två sidor
- publikationsförteckning; de tio viktigaste publikationerna för projektet ska markeras tydligt
Akademins finansiering beviljas på basis av kollegial bedömning, dvs. peer review. Vi anlitar främst utländska experter i den vetenskapliga bedömningen.
Bedömningen har två steg. Utifrån de preliminära ansökningarna presenterar ledningsgruppen till programsektionen ett förslag om de projekt som bäst uppfyller programmets mål.
Programsektionen beslutar sedan vilka projekt som går vidare till det andra steget. Andra stegets ansökningar bedöms av en internationell expertpanel.
Ansökningarna bedöms genom peer review med beaktande av följande faktorer:
- hur projektet stöder programmets mål
- forskningens vetenskapliga kvalitet, innovativitet och nyhetsvärde samt dess genomslag i forskarsamhället
- sökandes/forskargruppens kompetens i fråga om projektets genomförande
- forskningsplanens genomförbarhet (inkl. forskningsetiska frågor)
- forskningsmiljöns och samarbetsnätverkens kvalitet
- forskarmobilitet och forskarutbildning
- mervärde av samarbetet mellan konsortieparter.
Läs de bedömningsfrågor med vilka ansökan bedöms: bedömningsblankett för akademiprogram.