Frågor och svar om vinterutlysningen
Allmänt
Vad betyder det att bedömningen har två steg?
I det första steget av bedömningen begärs minst två enskilda utlåtanden från panelmedlemmarna eller, i förekommande fall, från externa sakkunniga innan panelmötet. I det andra steget, vid bedömningen under panelmötet, bedöms de ansökningar som fått slutbetyget 5 (excellent) eller 6 (outstanding) i minst ett enskilt utlåtande. Observera att ansökningar om bidraget för anställning som akademiprofessor följer en annan bedömningsprocess (läs mer i utlysningstexten).
Hurdan respons får sökanden på sin ansökan?
Alla sökande kommer att få de enskilda expertutlåtandena jämte mellan- och slutbetyg. Om ansökan går vidare till en panel, kommer panelens sammanfattning och slutbetyg att läggas till i utlåtandet. Panelbedömningen baseras på de enskilda utlåtandena och diskussionen vid panelmötet. Om panelen ger ett slutbetyg på 5 eller 6 läggs panelens delbetyg till utlåtandet och panelen rangordnar ansökningarna efter bidragsform.
Hur ska sökanden beakta principerna för ansvarsfull bedömning?
Akademins bedömningsprocess grundar sig på kollegial granskning, och bedömarnas namn anges i utlåtandet. Informationen om bedömarna och utlåtandena i allmänhet bör hanteras mycket noga.
Ett bedömningsutlåtande är i regel en sekretessbelagd handling enligt lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999). Som part får du bedömningsutlåtandet om din ansökan, men utlåtandet är inte en offentlig handling eftersom den har påverkat behandlingen av din ansökan (11 § 1 mom. i offentlighetslagen). Om utlåtandet innehåller sekretessbelagd information som inte rör dig får du inte lämna ut den till tredje part (23 § 2 mom. i offentlighetslagen). Du får inte heller använda sekretessbelagda uppgifter för att skaffa dig själv eller någon annan fördel eller för att skada någon annan, bortsett från det undantag som nämns i offentlighetslagen (23 § 3 mom.). Dessa förbud gäller även för en parts ombud eller biträde.
Kan jag kontakta den person som har bedömt min ansökan för att be om mer detaljerad feedback?
Den allmänna dataskyddsförordningen förbjuder publicering eller annat obehörigt utlämnande av personuppgifter utan den registrerades uttryckliga samtycke. Dessutom förbjuder Finlands Akademis riktlinjer om bedömning och beslutsfattande kontakt med bedömare.
Bedömarna är också skyldiga att behandla ansökningar konfidentiellt och får inte diskutera dem eller sin bedömning med tredje part, inklusive den sökande.
Mer information om ansvarsfull bedömning finns på engelska i dokumentet Review principles (pdf).
När fattas finansieringsbesluten om vinterutlysningen 2025 och när kan man börja använda finansieringen?
Finansieringsbesluten fattas i juni 2025 och finansieringen kan användas från och med den 1 september 2025.
Har forskningsplanens struktur ändrats sedan vinterutlysningen 2024?
Strukturen för forskningsplanen har ändrats och länken till mallen finns i utlysningstexten. Du ska skriva forskningsplanen på vår Word- eller LaTex-mall och bifoga den till ansökan som en pdf-bilaga.
Har panelstrukturen ändrats sedan vinterutlysningen 2024?
Panelen Physical activity and sport science ordnas inte i vinterutlysningen 2025. I övrigt har panelstrukturen förblivit oförändrad, men panelbeskrivningarna har redigerats baserat på feedback från vinterutlysningen 2024. Det har gjorts ändringar i panelernas namn, beskrivningar och nyckelord. Det är värt att titta noga på de olika panelerna för att hitta den som bäst passar din ansökan.
Varför finns inte mitt forskningsområde med i panelstrukturen?
Panelstrukturen, panelbeskrivningarna och de nyckelord som nämns i panelbeskrivningarna är inte en uttömmande förteckning över de teman som kommer att bedömas i panelerna. De är avsedda att hjälpa dig att välja den lämpligaste panelen. Ansökan kan därför behandla ett ämne som inte specifikt tas upp i panelbeskrivningen. Panelerna är också vanligtvis flervetenskapliga och innehåller därför inte nödvändigtvis en detaljerad beskrivning av ett visst område. Å andra sidan kan ett forskningsområde också passa in på olika paneler och därför nämns det kanske inte.
Om min ansökan passar till flera paneler, hur väljer jag panelen?
Välj en panel vars beskrivning motsvarar forskningsfrågorna i din ansökan och den specifika forskning som du ämnar bedriva under finansieringsperioden. Bedömarna värdesätter vetenskaplig innovation, så fundera på vad som är viktigast och mest innovativt i din ansökan. Ligger det nya i en revolutionerande metod eller i ett nytt användningsområde? Du kan också fundera på vilka panelämnen din och din forskargrupps expertis är bäst lämpad för, och på så sätt övertyga experterna om att din ansökan är genomförbar.
Hur vet jag om en viss typ av organisation är behörig att ansöka och kan fungera som forskningsplats?
Akademin tar inte ställning till om en viss typ av organisation är behörig att ansöka när ansökan ännu inte är anhängig. Med andra ord ger vi inga bindande förhandsutlåtanden om behörigheten att ansöka om finansiering. Vi fattar beslutet om behörigheten efter att ansökan har lämnats in i e-tjänsten.
Hur ska kostnadskoefficienterna lämnas in till Akademin?
Organisationens uppgifter uppdateras centralt i e-tjänsten av forskningsplatsens (din organisations) representant som har administratörsrättigheter till e-tjänsten. Anvisningar om organisationens funktioner i e-tjänsten (på finska) finns på vår webbplats i pdf-format.
Kan projektledaren få lön från projektet?
Ja, med vissa begränsningar. Läs mer i utlysningstexten och finansieringsvillkoren.
Bidrag för anställning som akademiforskare
Kan jag söka akademiforskarbidrag om jag redan har en anställning som akademiforskare?
Du kan inte söka om du har en femårig anställning som akademiforskare. Om du har en fyraårig anställning som akademiforskare enligt den förnyade modellen kan du söka ett nytt akademiforskarbidrag, förutsatt att finansieringsperioderna inte överlappar och du fyller alla övriga behörighetskriterier.
Hur mycket förlänger föräldraledighet behörighetstiden för akademiforskarbidraget?
Familjeledighet förlänger behörighetstiden. Det enklaste sättet att räkna ut behörighetstiden är att lägga till antalet föräldraledighetsdagar till datumet av din doktorsexamen. Det resulterande datumet ska infalla mellan den 30 januari 2018 och den 31 januari 2023. Observera att endast ledighet som tagits ut efter doktorsexamen räknas med i förlängningen.
Kan tenure track-professorer eller ordinarie lektorer ansöka om akademiforskarbidrag?
Du kan söka akademiforskarbidraget om du ännu inte har en ordinarie och ledande forskaranställning och om du uppfyller de andra behörighetskriterierna. Som en ordinarie och ledande forskaranställning räknas t.ex. professor, biträdande professor eller forskningsdirektör eller andra därmed jämförbara uppgifter. Om du har en tidsbegränsad anställning till exempel inom universitetets karriärsystem, kan du ansöka om akademiforskarbidrag.
Kan den lön som söks för akademiforskaren och forskargruppen (46 + 48 månader) delas mellan fler än två forskare?
Lönen kan delas mellan flera personer, så länge antalet månader inte överskrids. Om akademiforskarsökanden inte söker egen lön alls, kan kostnadsberäkningen innehålla sammanlagt 96 månaders löner för andra personer. Begränsningen av antalet lönemånader syftar till att förhindra överdrivna budgetar i en situation där vi inte sätter en övre gräns i euro.
Kan man söka bidrag för anställning som akademiforskare till flera forskningsplatser?
Finansieringen beviljas endast till en forskningsplats, men sökanden kan ha ett anställningsförhållande till flera organisationer. Forskningsplatsen, dvs. finansieringsmottagaren, ska garantera att de sammanlagda andelarna av de olika forskningsplatserna bildar ett helt anställningsförhållande och en full lön.
Kan en akademiforskare arbeta utomlands under en del av finansieringsperioden?
Akademins finansiering beviljas till en finländsk forskningsorganisation, genom vilken finansieringen hanteras under hela finansieringsperioden. Akademiforskaren ska ha nära anknytning till Finland under hela finansieringsperioden. Akademiforskaren arbetar främst i Finland, men kan medan finansieringen pågår arbeta perioder av varierande längd exempelvis vid ett utländskt universitet. Akademiforskaren kommer också att leda och övervaka forskningen enligt forskningsplanen medan arbetet utomlands pågår.
Vad är skillnaden mellan akademiprojektbidraget och akademiforskarbidraget?
I princip är akademiforskarbidraget avsett att stödja forskarens personliga karriärutveckling. Ansökningar om akademiforskarbidrag bedöms på basis av sökandens meriter och ökande kompetens under finansieringsperioden. Det primära målet för akademiprojektbidraget är att finansiera högklassig vetenskaplig forskning och möjliggöra vetenskapliga genombrott. Bedömningen fokuserar därför på forskningens vetenskapliga kvalitet och nyhetsvärde.
Akademiprojektbidrag
Kan jag ansöka om akademiprojektbidrag om jag har pågående finansiering från Akademin?
Om du är ansvarig ledare för ett pågående akademiprojekt beaktar (behandlar) vi inte en ny akademiprojektansökan av dig. Detta gäller även en nya ansökan av ett delprojekt i ett konsortium. Följande undantag är möjliga:
- En ny ansökan om akademiprojektbidrag kan beaktas (behandlas) och av motiverade skäl finansieras om sökanden är en delprojektledare i ett konsortium som hör till ett pågående akademiprojekt. Detta undantag gäller inte för akademiprojektets konsortieledare.
- I vinterutlysningen 2025 kan en ansökan om akademiprojektbidrag beaktas (behandlas) om sökanden har pågående akademiprojektbidrag som löper ut senast den 31 december 2025.
- I vinterutlysningen 2025 kan en ansökan om akademiprojektbidrag beaktas (behandlas) om finansieringsperioden för sökandens nuvarande akademiprojekt har förlängts på grund av graviditets-, föräldra- eller vårdledighet, militär- eller civiltjänst eller långvarig sjukdom och om det pågående akademiprojektet på grund av förlängningen avslutas efter den 31 december 2025.
En akademiprofessors ansökan om akademiprojektbidrag kan beaktas (behandlas) under det sista året av anställningens finansieringsperiod och bidraget kan beviljas, förutsatt att finansieringsperioderna inte överlappar.
Om du har pågående bidrag för en anställning som akademiforskare kan din ansökan om ett akademiprojektbidrag beaktas (behandlas) när projektets finansieringsperiod tidigast startar under de två sista åren av din anställning.
Om du är direktör, vice direktör eller gruppledare i en spetsforskningsenhet kan du söka akademiprojektbidrag först för enhetens fjärde verksamhetsår.
Måste jag vara en docent för att söka akademiprojektbidrag?
Nej, det behöver du inte, även om sökandena vanligen är forskare på professors- eller docentnivå. Du bör ha betydande bevis på vetenskapligt arbete efter doktorsexamen, t.ex. goda publikationsmeriter och erfarenhet av att leda en forskargrupp.
Kan ett företag ansöka om finansiering?
Finansiering från Akademin får inte användas för att stödja ekonomisk verksamhet. Om en organisation utöver forskning även bedriver ekonomisk verksamhet ska verksamheten bokföras separat, och den eventuella finansieringen bör överensstämma med de minimis-förordningen (kommissionens förordning 1407/2013). Ansökan bedömas på vetenskapliga grunder och den sökande måste ha en gedigen bakgrund av vetenskapligt arbete.
Hur mycket finansiering kan jag få från Akademin?
Finansieringen för ett enskilt fyraårigt projekt uppgår till högst 600 000 euro, medan konsortieprojekt beviljas totalt högst 1 miljon euro och fyraåriga delprojekt i konsortium högst 500 000 euro. Om projektets finansieringsperiod är kortare än fyra år kommer de maximala bidragsbeloppen att minska i linje med finansieringsperiodens längd. De maximala beloppen är desamma för alla forskningsråd. Var särskilt noga med att säkerställa att kostnadsberäkningen är realistisk och motiverad för genomförandet av forskningsprojektet.
Kan jag få mer finansiering om mitt projekt omfattar forskarutbildning?
Nej, de maximala bidragsbeloppen är desamma oavsett om projektet omfattar forskarutbildning eller inte.
Hur ansöker man om finansiering för doktorandlön på fliken Finansiering för projektet?
Lönen för doktorander söks på fliken Finansiering för projektet under Löner och kategorin för studerande som bedriver fortsatta studier. Du ska också fästa uppmärksamhet vid att doktorandernas uppgifter och roller i projektet och främjandet av deras forskarkarriärer tydligt anges i forskningsplanen. Rekryteringen av doktorander måste motiveras av forskningsplanen.
Hur ska projektledarens lön anges i e-tjänsten på fliken Finansiering för projektet?
Gå till rubriken Löner och följande kategorier:
- Ansvarig ledare av akademiprojekt: lön för projektledning
- Ansvarig ledare av akademiprojekt: lön för handledning av doktorsavhandling
- Ansvarig ledare av akademiprojekt: lön för forskning.
Dela upp den finansiering för ansvariga ledarens lön du söker enligt de olika ändamålen i dessa kategorier. Ansvariga ledarens lönekostnader ska inte anges i övriga kategorier.
Observera att den ansvariga ledarens lönekostnader kan endast i begränsad utsträckning och med fog inkluderas i projektets totala kostnader. En förutsättning är att ledarens uppgifter har klart specificerats och motiverats i ansökan.
Avlöningskostnaderna får inte vara betydliga i förhållande till projektets totalkostnader. De bör proportioneras t.ex. så att ledarens arbetstid i ett fyraårigt projekt inte överstiger sex månader när det gäller projektledning och två månader när det gäller handledning av doktorsavhandlingar. Akademin kan dessutom bevilja sammanlagt högst ett års finansiering för avlöningen av ett projekts ansvariga ledare. Finansieringen beviljas för forskning. Välgrundade skäl för ansvariga ledarens lön för forskning, motiverade ur forskningssynpunkt, ska anges på fliken Ansvariga ledarens lön.
Läs mer i utlysningstexten för akademiprojektbidrag under Finansiering som söks och finansieringsperiod, Ansvariga projektledarens lönekostnader.
Finansieringsperioden för ett delprojekt i akademiprojektkonsortiet fortsätter efter 31.12.2025 på grund av en förlängning som beviljats det. Är de övriga konsortieparterna behöriga att söka finansiering i vinterutlysningen?
Ja. Förlängningen av finansieringsperioden påverkar inte konsortieparternas behörighet.
Bidrag för anställning som akademiprofessor
Kan jag ansöka om bidrag för anställning som akademiprofessor om jag redan är akademiprofessor?
Om du har en femårig akademiprofessur enligt den tidigare modellen kan du ansöka om en sexårig akademiprofessur enligt den nya modellen. I detta fall måste din forskningsplan visa på ett framgångsrikt arbete under din föregående period som akademiprofessor och en ny plan som är vetenskapligt ambitiös och visar på förnyelse bortom nästa finansieringsperiod. Observera att man från och med vinterutlysningen 2025 kan beviljas en akademiprofessur endast en gång.
Kan jag ansöka om akademiprofessur och akademiprojektbidrag samtidigt?
Nej, det kan du inte. I vinterutlysningen beaktar (behandlar) vi endast en ansökan per sökande om ansökan gäller akademiprojektbidrag (inkl. delprojekt i ett konsortium), akademiprofessur, akademiforskarbidrag eller bidrag för klinisk forskare. Om du lämnar in flera ansökningar inom någon av dessa bidragsformer eller om du söker finansiering från flera av dem beaktar (behandlar) vi endast den första ansökan som inkommit.
Kan jag ansöka om en akademiprofessur om jag har ett pågående akademiprojekt?
Ja, en ansvarig ledare av ett akademiprojekt kan ansöka om en akademiprofessur.
På vilket sätt har bidraget för anställning som akademiprofessor förnyats?
Akademins finansiering kan uppgå till högst 2,4 miljoner euro under sex år. Till skillnad från tidigare kommer all finansiering att baseras på en totalkostnadsmodell, där Akademin bidrar med upp till 70 procent av forskningskostnaderna. Finansieringen under sexårsperioden kan täcka den sökandes lön (enligt villkoren i forskningsplatsens lönesystem), lönekostnaderna för en eventuell forskargrupp och andra forskningskostnader. Sökanden måste lämna en realistisk och motiverad uppskattning av de ekonomiska behoven efter utgiftsslag. Kostnadsberäkningen behöver inte innehålla sökandens egen lön, om lönen ordnas på något annat sätt och sökanden kan förbinda sig till det forskningsarbete som beskrivs i forskningsplanen. Om det är motiverat kan den begärda finansieringsperioden vara kortare än sex år.
När fattas besluten om akademiprofessorerna och när inleds finansieringsperioden?
Finansieringsbesluten fattas senast i december 2025. Finansieringsperioderna inleds den 1 januari 2026.
Kan man söka bidrag för anställning som akademiprofessor till flera forskningsplatser?
Finansieringen beviljas endast till en forskningsplats, men sökanden kan ha ett anställningsförhållande till flera organisationer. Forskningsplatsen, dvs. finansieringsmottagaren, ska garantera att de sammanlagda andelarna av de olika forskningsplatserna bildar ett helt anställningsförhållande och en full lön.
Kan en akademiprofessor arbeta utomlands under en del av finansieringsperioden?
Akademins finansiering beviljas till en finländsk forskningsorganisation, genom vilken finansieringen hanteras under hela finansieringsperioden. Akademiprofessorn ska ha nära anknytning till Finland under hela finansieringsperioden. Hen arbetar främst i Finland, men kan medan finansieringen pågår arbeta perioder av varierande längd exempelvis vid ett utländskt universitet. Akademiprofessorn kommer också att leda och övervaka forskningen enligt forskningsplanen medan arbetet utomlands pågår.
Vad är skillnaden mellan ett akademiprojekt och en akademiprofessur?
Bidraget för anställning som akademiprofessor är i princip avsedd att höja sökandens nivå till en internationellt erkänd toppforskare. Bedömningen av en akademiprofessoransökan fokuserar på den sökandes meriter och färdigheter under finansieringsperioden. Det primära målet för akademiprojektbidraget är att finansiera högklassig vetenskaplig forskning och möjliggöra vetenskapliga genombrott. Bedömningen fokuserar därför på forskningens vetenskapliga kvalitet och nyhetsvärde.