Finansiering från EU:s återhämtningsfacilitet (RRF)
Europeiska unionens återhämtningsinstrument Next Generation EU hjälper människor, ekonomin och samhället ta sig ur coronakrisen snabbare. Instrumentet innehåller 750 miljarder euro i finansiering till medlemsstaterna. Återhämtningsinstrumentet indelas i sju program av vilka faciliteten för återhämtning och resiliens (Recovery and Resilience Facility, RRF) är det klart största. Faciliteten innehåller 672,5 miljarder euro i finansiering till medlemsstaterna.
Den RRF-finansiering som medlemsstaterna får grundar sig på staternas nationella planer för återhämtning och resiliens (Recovery and Resilience Plan, RRP). Europeiska unionens råd godkände Finlands plan hösten 2021. Finlands plan är en del av Finlands program för hållbar tillväxt, som stöder ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar tillväxt.
Finlands Akademi bidrar till genomförandet av planen genom finansiering som riktas till främjande av grön och digital övergång. År 2021 fattade Akademin beslut från RRF-bevillningsfullmakten till ett belopp av 45 miljoner euro. Akademins RRF-bevillningsfullmakt år 2022 är ungefär 40 miljoner euro.
Business Finland genomför Finlands plan för återhämtning och resiliens i samarbete med Akademin. Läs mer på Business Finlands webbplats: finansieringsutlysning för byggande och utveckling av infrastrukturer som stöder toppteknologier samt hållbar tillväxt och digitalisering och lokomotivföretagens partnerskapsfinansierings-utlysning för företag och forskningsorganisationer.
Nedan ges närmare uppgifter om akademifinansierade forskningsinfrastrukturer och forskningsprojekt.
De forskningsprojekt om grön och digital övergång som finansierades med RRF-medel valdes i en utlysning som öppnades våren 2022. Läs mer i pressmeddelandet.
Nedan presenteras några exempel på finansierade projekt. Se även listan med samtliga finansierade projekt.
- Christopher Raymond (Helsingfors universitet) leder ett konsortium som utnyttjar metoder inom mobilitetsmodellering, deltagande kartläggning och förvaltningsforskning. Målet i projektet är att främja allt hållbarare sätt att röra sig. Projektet producerar i enlighet med förutsättningarna i Finlands plan för återhämtning och resiliens ny information om livet i städer och om hur denna information genom lagstiftning, stadsplanering och stadspolitik kan stödja en snabb övergång mot koldioxidneutralitet och klimatsäkring.
- Ari Seppälä (Aalto-universitetet) leder ett konsortium som ska undersöka hurdana effekter i fråga om miljön, ekonomin och energieffektiviteten som kan uppnås genom optimering av energisystemen med materialinnovationer. I forskningen utnyttjas artificiell intelligens. Den största utmaningen för att öka användningen av förnybar energi är att tillgången till förnybar energi varierar över tiden, och effektiva värmelager spelar en central roll när det gäller att lösa problemet.
De lokala forskningsinfrastrukturer som finansieras med RRF-medel valde genom en utlysning som öppnas våren 2022. Bland de finansierade forskningsinfrastrukturprojekten finns bl.a. ett projekt som utvecklar ett regionalt nätverk för mätning av snö, is och tjäle samt ett projekt som främjar tvärvetenskaplig forskning om lagens och politikens gränssnitt. Finansiering beviljades också till projekt som stöder forskningen kring cirkulär ekonomi och utnyttjande av olika avfallsflöden. Dessutom ska finansieringen bland annat stödja ett projekt som främjar forskning om mikroorganismer och material samt projekt inom proteinforskning, genetik och immunologi.
Finansieringen går till universitet, forskningsinstitut och yrkeshögskolor som äger den lokala forskningsinfrastrukturen i fråga. Forskningsinfrastrukturerna finns på olika håll i Finland, se karta över finansierade forskningsinfrastrukturer (pdf).
Läs mer i pressmeddelandet (13.12.2022). Se även listan med finansierade infrastrukturprojekt (pdf på finska).
De forskningsprojekt om grön och digital övergång som finansierades med RRF-medel valdes i en utlysning som öppnades hösten 2021. Läs mer i pressmeddelandet.
Nedan presenteras några exempel på finansierade projekt. Se även listan med samtliga finansierade projekt (pdf).
- Skogsbränder är bland de största globala miljöhoten till följd av klimatförändringen. Eija Honkavaara (Geodatacentralen) leder ett konsortium som ska utveckla teknik baserad på artificiell intelligens för snabb upptäckt av skogsbränder med hjälp av obemannade luftfartyg, s.k. drönare. Det flervetenskapliga konsortiet består av forskare från Geodatacentralen, Jyväskylä universitet, Uleåborgs universitet och Teknologiska forskningscentralen VTT ab samt ett omfattande samarbetsnätverk.
- Markku Kulmala (Helsingfors universitet) leder ett forskningsprojekt som ska undersöka hur skogarna bör vårdas för att deras roll i bekämpningen av klimatförändringen stärks. Forskarna ska analysera olika skogsvårdsmetoders och det föränderliga klimatets inverkan på skogarnas kolsänkor samt strålningsdrivningen genom att man kombinerar täckande mätdata från boreala nordliga skogar och atmosfären med mångsidiga skogstillväxtsmodeller. Det tvärvetenskapliga konsortiet består av forskare från Helsingfors universitet, Naturresursinstitutet och Meteorologiska institutet samt samarbetspartner från skogsbranschen.
- Arttu Polojärvi (Aalto-universitetet) leder ett forskningsprojekt som ska främja Europeiska unionens mål att betydligt öka vindkraftsproduktionen. I många nordliga havsområden är det möjligt att producera vindkraft, men det är en utmaning på grund av de belastningar som havsisen orsakar. Därför är det svårt att planera havsbaserade vindkraftsparker så att de är både förmånliga och trygga. I Polojärvis projekt ska forskarna utveckla ett planeringsverktyg som kan användas både för prognostisering av förhållandena i kalla havsområden och för planering av vindkraftsparkers konstruktioner. I det flervetenskapliga konsortiet deltar forskare från Aalto-universitetet, Meteorologiska institutet och Teknologiska forskningscentralen VTT Ab.
De nationella forskningsinfrastrukturer som finansierades med RRF-medel valdes i en utlysning som öppnades våren 2021. Kriterierna omfattade projektens inverkan på hållbar utveckling, grön övergång och digitalisering. Läs mer i pressmeddelandet.
Nedan presenteras några exempel på finansierade forskningsinfrastrukturer. Se även listan med samtliga finansierade forskningsinfrastrukturer (pdf, på engelska)
- INAR RI är en paraplyinfrastruktur som samordnar Finlands deltagande i fyra europeiska infrastrukturer för miljöforskning (ICOS, ACTRIS, eLTER och AnaEE). INAR RI omfattar 30 mätstationer, ett flertal laboratorier och mobila enheter samt två datainfrastrukturer. INAR RI för samman mångvetenskapliga och kontinuerliga miljömätningar. Det finansierade projektet svarar mot samhällets utmaningar vad gäller miljöns hållbarhet och klimatförändringen genom att fokusera på att förbättra den befintliga infrastrukturen för närmare bestämning av kolsänkor och därmed sammanhängande klimatpåverkan. I INAR RI medverkar Helsingfors universitet, CSC – IT-centret för vetenskap, Meteorologiska institutet, Östra Finlands universitet, Naturresursinstitutet, Uleåborgs universitet, Finlands miljöcentral, Tammerfors universitet, Åbo universitet och ett omfattande nätverk av nationella och internationella samarbetspartner.
- FOODNUTRI är en forskningsinfrastruktur som kommer att bidra till genomförandet av strategin för hållbar utveckling (M): ”År 2030 äter de finska konsumenterna hållbart och etiskt producerad inhemsk, smakfull, hälsosam och säker mat.” FOODNUTRI producerar innovativa lösningar genom mångsidigt utnyttjande av inhemska råvaror och ny teknik för bearbetning och förpackning samt producerar information om livsmedlens och råvarornas sammansättning, struktur och säkerhet, matens fysiologiska betydelse, konsumenternas attityder, matkonsumtion, tillgång till näringsämnen och hållbara matval. Forskningsinfrastrukturen betjänar forskare, näringslivet, myndigheter, professionella inom hälso- och sjukvården, jordbrukare och andra intressentgrupper. I FOODNUTRI medverkar Helsingfors universitet, Östra Finlands universitet, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu, Naturresursinstitutet, Livsmedelsverket, Finlands miljöcentral, Teknologiska forskningscentralen VTT ab, Institutet för hälsa och välfärd, Åbo universitet och ett omfattande nätverk av nationella och internationella samarbetspartner.
- FiQCI: Den finländska forskningsinfrastrukturen för kvantberäkning (FiQCI) erbjuder en öppen kvantberäkningsmiljö som betjänar hela Finlands forsknings- och utvecklingsfält. Kvantdatorer gör det möjligt att lösa kalkylmässiga problem som är permanent oåtkomliga för klassiska datorer och kan därför avsevärt öka forskningens genomslagskraft. Kvantberäkningen förväntas omvälva ett stort antal vetenskapsgrenar. Många av vår tids största utmaningar, från exakt modellering av komplexa vädersystem till resursoptimering och utveckling av nya, mer hållbara material, skulle kunna bemötas med kvantdatorers beräkningskapacitet. Men för att uppnå denna kapacitet behöver kvantdatorerna skräddarsydda algoritmer och programvara. För att dessa ska kunna utvecklas med framgång krävs det att forskarna har tillgång till en tillräckligt mogen infrastruktur för kvantberäkning. I forskningsinfrastrukturens utveckling deltar Teknologiska forskningscentralen VTT Ab, Aalto-universitetet, CSC – IT-centret för vetenskap och andra nationella och internationella samarbetspartner.
- Finlands program för hållbar tillväxt (Statsrådets webbplats)
- Finlands plan för återhämtning och resiliens (Finansministeriets webbplats)
- Finlands program för hållbar tillväxt inom Arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde
- Business Finland och Finlands program för hållbar tillväxt
- Recovery plan for Europe (Europeiska kommissionens webbplats)
- Forskningsinfrastrukturer (Finlands Akademis webbplats)
- ledande vetenskapsrådgivare Erika Lilja, tfn 0295 335 241
- planerare Martti von Wright, tfn 0295 335 016
- allmänna frågor: rrf@aka.fi
Våra e-postadresser har formatet fornamn.efternamn(at)aka.fi.