Universitetens profilering
Finlands Akademi beviljar konkurrensutsatt finansiering för att stärka de finländska universitetens profilering. Bidragsformen går ofta under namnet Profi. Målet är att stödja och påskynda universitetens strategiska profilering för att höja forskningens kvalitet.
Utvärderingar har visat att profileringsfinansieringen har bidragit till att stärka utvalda helheter, minska den interna splittringen inom vetenskapsgrenar och främja flervetenskapligt och interdisciplinärt samarbete. Akademin utvecklar bidragsformen i tätt samarbete med universiteten. Särskild uppmärksamhet har fästs vid att underlätta det administrativa arbete som ansökningsskedet och rapporteringen förutsätter vid universiteten.
En flexibel bidragsform
Profileringsbidrag söks av universitet, varje universitet med en egen ansökan. Finansieringen beviljas för en viss tid och den används för att stödja de profileringsområden som varje universitet valt utifrån sin egen strategi.
Universiteten kan använda bidraget för att finansiera flera utvalda profileringsområden. Många universitet fortsätter att utveckla ett profileringsområde med finansiering från flera Profi-utlysningar. Detta gör det möjligt att genomföra utvecklingsåtgärder under en längre tidsperiod. Till exempel finansieringsperioderna för Profi 1 och Profi 5 sträcker sig från 2015 till 2023. Å andra sidan föreslår många universitet också helt nya profileringsområden eller bildar helt nya områden där de slår ihop redan finansierade profileringsområden. Då kan finansieringen användas till exempel för att tidigarelägga viktiga rekryteringar.
Ett profileringsområde är ett forskningsområde eller en forskningshelhet som ett universitet ämnar utveckla enligt sin strategi. Det är en noggrant utvald del av ett universitets forskningsverksamhet.
Ett profileringsområde kan bestå av
- existerande högklassiga forskningsområden eller tematiska forskningshelheter
- tillväxtområden eller tematiska forskningshelheter med potential att nå en hög nivå inom forskningen
- nya forskningsområden eller tematiska forskningshelheter med riklig potential.
En profileringsåtgärd är en insats som ett universitet ämnar göra för att utveckla ett visst profileringsområde. Ett profileringsområde kan utvecklas med flera åtgärder.
Profileringsbidrag beviljas på basis av referentgranskning, dvs. peer review. Ansökningarna bedöms av en internationell expertpanel bestående av rektorer och vice rektorer från europeiska universitet.
I bedömningen fästs uppmärksamhet vid följande kriterier:
- planens anknytning till universitetets strategi och strategiska utvecklingsåtgärder
- genomförbarheten, trovärdigheten och uppföljningen av den föreslagna planen
- planer för hur man ska uppnå och uppehålla den internationella forskningsnivån inom profileringsområden
- universitetet ser om att profileringsbaserade nya initiativ blir till och att de har tillräckliga resurser
- universitetets åtagande till att profilera sig och utveckla forskningens kvalitet
- betydelse av arbetsfördelningen och samarbetet med andra universitet, forskningsinstitut och samhället överlag (inkl. samarbete som omfattar forskningsinfrastruktur) samt dess nationella mervärde
- planens betydelse för främjandet av mångfaldigt samhälleligt genomslag.
Finansieringsbesluten fattas av Akademins allmänna sektion. Utöver expertpanelens utlåtande, beaktas den ansökta finansieringens förhållande till de planerade profileringsåtgärderna och universitetets forskningsfinansieringshelhet samt universitetets mellan- och slutrapporter om de profileringsåtgärder som finansierats i tidigare omgångar.
Vi förnyade Profi-bidragsformen och dess ansökningsprocess år 2019 utifrån utvärderingar, universitetens och panelernas respons samt vårt allmänna arbete för att utveckla utlysningarna. Utgångspunkten var att bevara finansieringsinstrumentets väsentliga drag och minska den tid som går åt till ansökan och förvaltning.
- Vi övergick från en årlig utlysning till att ordna utlysningen vartannat år. Detta gjorde det möjligt att förlänga finansieringsperioden från fyra till sex år.
- Vi förenklade ansökans struktur på många sätt.
- De sökande gavs möjlighet att kommentera panelens bedömningsutlåtande innan beslutet fattas.
Den första Profi-utlysningen efter reformen genomfördes i maj–juni 2020.
Universiteten har använt profileringsbidragen i huvudsak för tenure track-rekrytering. Pengarna används förutom till löner också till material, förnödenheter och varor, utrustning, köpta tjänster, resekostnader och andra kostnader. Genom profileringsbidraget finansieras också sådana forskningsinfrastrukturer som inte finns med på Finlands nationella vägvisare eller på den europeiska (ESFRI) vägvisaren eller som inte finansieras av kommittén för forskningens infrastrukturer.
- Sammandrag av slutrapporterna för Profi 5-projekten (pdf, på engelska)
- Finlands Akademi utlyser medel för att stärka universitetens profilering (20.3.2024)
- Finlands Akademi beviljade profileringsbidrag till universiteten (13.1.2023)
- Sammandrag av slutrapporterna för Profi 3-projekten (pdf, på engelska)
- Profileringsfinansieringen har hjälpt universiteten i Finland att konkretisera strategiska val
- Sammandrag av slutrapporterna för Profi 2-projekten (pdf, på engelska)
- Sammandrag av slutrapporterna för Profi 1-projekten (pdf, på engelska)
- Profileringsfinansieringens effekter på universitetens strategiska planering och ledning. Evalueringens slutrapport. Undervisnings- och kulturministeriets publikationer 2018:27 (pdf)
Mer information
- Frågor om utlysningar och projektförvaltning: helpdesk
- Övriga frågor: profi@aka.fi
- ledande vetenskapsrådgivare Sara Illman, tfn 029 533 5119
Våra e-postadresser är i formatet fornamn.efternamn(at)aka.fi.