Utlysning av finansiering för forskningsinfrastrukturer (FIRI 2019)
- Utlysningens finansieringsbudget högst ca 17 miljoner euro
- Den sökande är en enskild forskningsorganisation eller ett konsortium
Syftet med denna utlysning är att höja den finländska forskningens kvalitet, främja dess förnyelse och konkurrenskraft, öka den interdisciplinära forskningen, göra finländska forskningsmiljöer attraktivare och underlätta både nationellt och internationellt samarbete mellan universitet, forskargrupper och forskare.
I april 2019 öppnas två FIRI-utlysningar för forskningsinfrastrukturer:
- Utlysning 1 för infrastrukturer som ingår i Finlands vägvisare för forskningsinfrastrukturer 2014–2020 (2018 års version) samt internationella infrastrukturer där Finland är medlem. Utlysningen är öppen endast för infrastukturer som har bedömts och väljats i en utlysning för att komma med i Finlands vägvisare.
- Utlysning 2 för nya initiativ och infrastrukturer som inte ingår i Finlands vägvisare.
År 2020 öppnas en utlysning för att komma med i den nya vägvisaren. Akademin öppnar ingen finansieringsutlysning för forskningsinfrastrukturer år 2020. Nästa finansieringsutlysning för forskningsinfrastrukturer öppnas 2021. Utlysningen år 2021 kommer att baseras på Finlands nya strategi och vägvisare för forskningsinfrastrukturer, som färdigställs 2020.
Finansieringen söks av ett universitet eller någon annan forskningsorganisation som är värd för forskningsinfrastrukturen och som ansvarar för FIRI 2019-ansökan. Samprojekt mellan flera organisationer, dvs. konsortier, ska ha endast en ansvarig organisation.
Akademin är beredd att finansiera infrastrukturer inom FIRI 2019-utlysningarna med totalt 17 miljoner euro. Det rekommenderade minimibeloppet för Akademins finansieringsandel i en enskild ansökan är 400 000 euro. Det rekommenderade minimibeloppet för ett delprojekt i ett konsortium är 200 000 euro och 600 000 euro för hela konsortiet.
Finansieringsperioden i Utlysning 1 (infrastrukturer som ingår i Finlands vägvisare och internationella infrastrukturer där Finland är medlem) är högst fem år. Finansieringsperioden börjar tidigast den 1 januari 2020 och slutar senast den 31 december 2024.
Finansieringsperioden i Utlysning 2 (nya initiativ och infrastrukturer som inte ingår i vägvisaren) är högst tre år. Finansieringsperioden börjar tidigast den 1 januari 2020 och slutar senast den 31 december 2022.
Innan du fyller i ansökan i e-tjänsten (SARA), läs noggrant igenom utlysningstexten nedan samt Läs också-innehållet uppe till höger, särskilt finansieringsvillkoren. Om det förekommer skillnader mellan utlysningstexten och finansieringsvillkoren är det villkoren som gäller.
Läs hela utlysningstexten nedan. Skriv ut texten eller spara den i pdf-format via tryckknappen nedan.
Finlands Akademi finansierar anskaffning, byggande, stärkande och uppgradering av nationellt viktiga infrastrukturer som främjar vetenskaplig forskning.
Forskningens infrastrukturer är alla de instrument, apparater, material och tjänster som möjliggör och stöder forskningsarbete och forskningssamarbete samt stärker forsknings- och innovationskapaciteten. De kan vara belägna på en plats (centraliserad infrastruktur), men de kan också vara decentraliserade helheter eller virtuella strukturer.
Syftet med denna utlysning är att höja den finländska forskningens kvalitet, främja dess förnyelse och konkurrenskraft, öka den interdisciplinära forskningen, göra finländska forskningsmiljöer attraktivare och underlätta både nationellt och internationellt samarbete mellan universitet, forskargrupper och forskare. Genom att finansiera forskningsinfrastrukturer kan Akademin och andra aktörer dels stödja forskarutbildningen, dels stärka det vetenskapliga kunnandet och kunskapskapitalet.
Strategin och vägvisaren för Finlands forskningsinfrastrukturer 2014–2020 är en lista över sådana viktiga nationella forskningsinfrastrukturer som ska uppgraderas och utvecklas under de följande 10–15 åren. De infrastrukturer som ingår i vägvisaren har utvärderats. Ett beslut om hur de placeras på vägvisaren har fattats den 5 februari 2018.
Den uppdaterade vägvisaren innehåller sammanlagt 32 infrastrukturer klassificerade enligt deras utvecklingsnivå. Tabellen nedan visar infrastrukturernas behörighet att ansöka om finansiering och deras bedömningskriterier (utvecklingsnivå, främjande av forskning och identifierade utvecklingsbehov) efter kategori.
I april 2019 öppnas två FIRI-utlysningar för forskningsinfrastrukturer:
- Utlysning 1 för infrastrukturer som ingår i Finlands vägvisare för forskningsinfrastrukturer 2014–2020 (2018 års version) samt internationella infrastrukturer där Finland är medlem
- Utlysning 2 för nya initiativ och infrastrukturer som inte ingår i Finlands vägvisare.
Finansieringen söks av ett universitet eller någon annan forskningsorganisation som är värd för forskningsinfrastrukturen och som ansvarar för FIRI 2019-ansökan. Samprojekt mellan flera organisationer, dvs. konsortier, ska ha endast en ansvarig organisation. Läs mer i anvisningarna för konsortieansökan.
Ansökan påbörjas av en ansvarig person som godkänts av infrastrukturens värdorganisation. Personen kan vara hela infrastrukturens ansvariga ledare eller det ansökande konsortiets ledare eller någon annan person som organisationen godkänt.
Den ansvariga personen måste ge en representant för organisationen fullmakt att läsa eller redigera ansökan medan ansökningstiden pågår. Den ansvariga personen lämnar in den färdiga ansökan i Akademins e-tjänst.
Om infrastrukturen redan har pågående akademifinansiering för forskningsinfrastrukturer kan den beviljas ytterligare finansiering av särskilt vägande skäl. Behovet av parallell finansiering måste motiveras i verksamhetsplanen och kopplingen mellan finansieringarna måste beskrivas i progressplanen.
Akademin är beredd att finansiera infrastrukturer inom FIRI 2019-utlysningarna med totalt ca 17 miljoner euro.
Det rekommenderade minimibeloppet för Akademins finansieringsandel i en enskild ansökan är 400 000 euro. Det rekommenderade minimibeloppet för ett delprojekt i ett konsortium är 200 000 euro och 600 000 euro för hela konsortiet.
Finansieringsperioden i Utlysning 1 (infrastrukturer som ingår i Finlands vägvisare och internationella infrastrukturer där Finland är medlem) är högst fem år. Finansieringsperioden börjar tidigast den 1 januari 2020 och slutar senast den 31 december 2024.
Finansieringsperioden i Utlysning 2 (nya initiativ och infrastrukturer som inte ingår i vägvisaren) är högst tre år. Finansieringsperioden börjar tidigast den 1 januari 2020 och slutar senast den 31 december 2022.
Finansieringen är primärt avsedd för investeringskostnader (anskaffning av utrustning och system samt bildande av tjänster) i infrastrukturernas byggnadsfas samt för omfattande uppdatering av existerande infrastrukturer. Utrustningen ska bli en del av en existerande eller en kommande nationell eller internationell infrastruktur som är fritt tillgänglig för hela forskarkåren.
Infrastrukturers driftskostnader finansieras inte och verksamhetsutgifter av bestående karaktär ska huvudsakligen täckas med värdorganisationernas medel. Finansiering för löneutgifter beviljas endast av särskilt vägande skäl.
Finansiering kan beviljas för medlemsavgifter till nationella och internationella forskningsinfrastrukturer. Om infrastrukturen endast ansöker om finansiering för medlemsavgifter ska ansökan skickas till Akademins registratorskontor; den ska inte inlämnas i e-tjänsten. Om infrastrukturen ansöker om finansiering för medlemsavgifter och investeringar ska ansökan inlämnas i e-tjänsten. I detta fall ifylls investeringarna i en budgettabell i e-tjänsten och medlemsavgifterna uppges endast i verksamhetsplanen.
Akademins finansieringsandel av de totala kostnaderna för att skaffa, grunda eller förbättra infrastrukturen uppgår till högst 70 procent. I fråga om medlemsavgifter är Akademins finansieringsandel 100 procent. På infrastrukturfinansiering betalas inte förskott.
Att lämna in och komplettera ansökan
Ansökningstiden är bindande.
Lämna in ansökan i god tid innan ansökningstiden går ut. Systemet godkänner bara sådana ansökningar som innehåller alla obligatoriska uppgifter. Man kan göra ändringar i och komplettera en inlämnad ansökan ända tills ansökningstiden går ut. Man kan t.ex. byta bilagor i en inlämnad ansökan, men det måste göras innan ansökningstiden går ut. Om du efter att ansökningstiden gått ut upptäcker betydande brister i din ansökan, ska du omedelbart kontakta utlysningens kontaktperson, som kan öppna ansökan för komplettering. Efter att du har kompletterat ansökan måste du lämna in den på nytt. Kompletteringen beaktas så långt det är möjligt, beroende på hur ansökan har fortskridit i bedömnings- och beslutsprocessen.
Hur ansökan registreras vid Akademin
Enligt 17 § i förvaltningslagen och 8 § i lagen om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet är avsändaren ansvarig för att ansökan är mottagaren tillhanda inom utsatt tid. Ansökan anses registrerad (dvs. ärendet har inletts) då den elektroniska ansökan och de obligatoriska bilagorna har inlämnats i e-tjänsten. Systemet ger dig en e-postbekräftelse på att ansökan har lyckats till den e-postadress du har uppgett.
Offentlighet och dataskydd
De ansökningar och bilagor som lämnas in till Akademin är i regel offentliga handlingar, med undantag av sekretessbelagda verksamhetsplaner, abstrakt och progressrapporter. Man ska därför inte uppge sekretessbelagda uppgifter t.ex. i meritförteckningen. Som grund till detta ligger lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet. Akademin följer dataskyddslagstiftningen. Akademins integritetsskyddspolicy (enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning 2016/679) för forskningsfinansieringens personregister finns på vår webbplats på sidan Dataskydd.
Ansökan består av blanketter som ifylls i Akademins e-tjänst samt av pdf-bilagor. Som sökande har du rätt att göra din ansökan på svenska eller finska, men ber dig att lämna in din ansökan på engelska för att möjliggöra en internationell bedömning.
Gör ansökan i Akademins e-tjänst.
- Öppna utlysningar > FIRI 2019: infrastrukturer som ingår i Finlands vägvisare, internationella medlemskap
- Öppna utlysningar > FIRI 2019: nya initiativ, infrastrukturer utanför vägvisaren.
Se till att du väljer rätt utlysning.
Ansökans delar och innehåll i e-tjänsten (SARA)
Personuppgifter/cv för den ansvariga personen (Personal data/CV)
- Personuppgifter
- Examina (senaste först)
- Docenturer och professurer
- Cv/meritförteckning som bilaga enligt mall, högst två sidor
Konsortieparter, om konsortieansökan (Consortium parties)
- Uppgifter om varje part (namn, e-postadress, organisation och land)
- Läs mer i anvisningarna för konsortieansökan.
Allmän beskrivning (General information)
- Forskningsplatsens uppgifter
- Forskningsprojektets titel på engelska och svenska/finska
- Forskningsområden (minst ett, högst fem)
- Nyckelord på engelska och svenska/finska
Abstrakt (Abstract)
- Maximilängd 2 500 tecken
- Kort beskrivning av infrastrukturen, dess typ och hur den gynnar forskningen. Beskrivning av den del av infrastrukturen eller den verksamhet för vilken finansiering söks, t.ex. anskaffning av apparatur, uppdatering av databas eller utvidgande av tjänster
Viktigaste publikationer (Most relevant publications)
- Högst 20 viktigaste publikationer för infrastrukturen
- Publikationer kan hämtas ur publikationsdatatjänsten VIRTA. Anvisningar om VIRTA.
- Du kan också inmata uppgifter om publikationer manuellt. Obligatoriska uppgifter: författare, titel, publiceringsår och namn på serien/tidskriften
- En fullständig publikationsförteckning för infrastrukturens ansvariga ledare bifogas till ansökan under Bilagor.
Samarbetspartner (Collaborators)
- Specificera projektets samarbetspartner (namn, organisation, land, kort beskrivning av samarbetet)
Kopplingar (Affiliations)
- Forskningsinfrastrukturer som ingår i ESFRI-vägvisaren
- Övriga forskningsmiljöer
- Spetsforskningsenheter
- Projekt som beviljats Akademins flaggskeppsfinansiering
Etiska frågor (Ethical aspects)
- Etiskt tillstånd för projektet (ja/nej)
- Skyldig till oredlighet i forskningen (ja/nej)
- Vi kan låta bli att behandla en ansökan om den sökande har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren.
Projektets finansiering (Funding for the project)
- Finansieringsperiod, effektiv arbetstid, lönebikostnader, omkostnadsandel och mervärdesskatt
- Löner och övriga kostnader
- Övriga finansiärer och deras finansieringsandelar Du ska omedelbart meddela oss om du efter att ha lämnat in din ansökan beviljas finansiering för samma ändamål från en annan källa.
- Motiveringar för den finansiering som söks. Kostnadsberäkningen ska vara realistisk.
- Fråga förvaltningen vid din forskningsplats om hjälp då du fyller i budgetuppgifter. Noggrannare anvisningar om finansieringen ges i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod.
- Forskningsplatsens förbindelse. Försäkra dig om att din forskningsplats (t.ex. universitet eller forskningsinstitut) förbinder sig till att stödja projektet.
Offentlig projektbeskrivning (Public project description)
- Maximilängd 1 000 tecken
- Lättfattlig och klar beskrivning av ansökan på engelska och svenska/finska
- hurdan forskning infrastrukturen möjliggör och vilken betydelse forskningen har eller kan ha för vetenskapen och samhället
- vilken typ av utrustning eller service tillhandahåller infrastrukturen för forskning (verktyg, apparatur, datanät, databaser etc.)
- vilken typ av infrastruktur det är fråga om (centraliserad, distribuerad eller virtuell)
- andra intressanta aspekter
- länk till infrastrukturens webbplats, om relevant
- om relevant, hänvisningar till tidigare publikationer som är lättillgängliga på allmänna bibliotek eller på internet.
- Den offentliga projektbeskrivningen hjälper Akademin att sprida information om forskningsprojektet.
Fullmakt (Authorisation)
- Om någon annan än organisationens representant ansvarar för ansökan måste personen i fråga ge fullmakt till representanten att ifylla delar av ansökan eller läsa ansökan.
- Börja med att skriva in personens namn i fältet.
- Personen måste ha skapat ett konto i Akademins e-tjänst (SARA).
- Du kan inte samtidigt ge flera personer fullmakt att redigera samma del av ansökan, och du kan inte själv redigera delen då fullmakten är giltig.
- Ge inte fullmakt åt dig själv.
- Läs mer om fullmaktsfunktionen i e-tjänstens anvisningar.
Lämna in ansökan (Submit application)
- Du kan lämna in ansökan efter att du har ifyllt eller bifogat alla obligatoriska uppgifter.
- En röd varningstriangel på fliken betyder att det saknas uppgifter.
- Du kan komplettera din ansökan medan ansökningstiden pågår. När du sparar ansökan på nytt ersätts den tidigare versionen.
- Om du vill komplettera ansökan efter att ansökningstiden har gått ut måste du kontakta utlysningens kontaktperson.
Bilagor till ansökan
Obligatoriska bilagor:
- verksamhetsplan (mall för utlysning 1 och mall för utlysning 2), högst 15 sidor
- Cv/meritförteckning för den person som ansvarar för ansökan, bifogas under Personuppgifter/cv, högst två sidor
- Cv/meritförteckning för infrastrukturens ansvariga ledare, om fråga om annan person än ansökans ansvariga person, högst två sidor
- prioriteringsbilaga
- datahanteringsplan
Bilagor i enskilda fall:
- progressrapport eller slutrapport på en akademifinansierad infrastruktur för vilken finansiering nu söks
- utlåtande av etisk kommitté eller djurförsöksnämnden
Akademins finansiering beviljas på basis av kollegial bedömning, dvs. peer review. FIRI 2019-ansökningarna bedöms av en internationell expertpanel i höst 2019.
Främjandet av vetenskap hos de infrastrukturer som klassats som avancerade och mycket avancerade i 2018 års version av Finlands vägvisare utvärderas inte i FIRI 2019-utlysningen. Vetenskapens främjande bedömdes i samband med vägvisarens mellanutvärdering åren 2017–2018. Om infrastrukturen som då klassats som mycket avancerad eller avancerad utvidgar sin verksamhet till nya forskningsområden så att den tidigare bedömningen av vetenskapligt främjande inte täcker den nya aktiviteten, måste ansökan lämnas in som ett nytt initiativ i Utlysning 2.
Infrastrukturer av kategori B eller D i vägvisaren måste i ansökan beskriva hur de tänker genomföra de utvecklingsbehov som identifierats i vägvisarbeslutet (5.2.2018).
Då kommittén för forskningens infrastrukturer fattar beslut om finansieringen av forskningsinfrastruktur beaktar den sina allmänna finansieringsprinciper samt de nationella kriterierna för forskningsinfrastruktur (National Criteria for Research Infrastructures). Bland annat följande faktorer beaktas:
- infrastrukturens vetenskapliga betydelse och mervärde nationellt och internationellt
- kopplingen till bakgrundsorganisationernas forskningsstrategi samt organisationernas långsiktiga förbindelse
- öppenheten i infrastrukturens användning
- planenligt och mångsidigt utnyttjande av infrastrukturen
- den potentiella användarkretsens kvalitet och bredd
- teknologisk och övrig utveckling
- ekonomisk effektivitet och stabilitet under infrastrukturens livscykel
- kopplingen till de projekt som ingår i Finlands vägvisare (2018 års version) eller i dokumentet ESFRI Strategy Report on Research Infrastructures (2018).
Läs de bedömningsfrågor med vilka ansökan bedöms:
- bedömningsblankett för Utlysning 1 (infrastrukturer som ingår i Finlands vägvisare för forskningsinfrastrukturer 2014–2020 (2018 års version) samt internationella infrastrukturer där Finland är medlem)
- bedömningsblankett för Utlysning 2 (nya initiativ och infrastrukturer som inte ingår i Finlands vägvisare).
Av budgetorsaker fattar kommittén för forskningens infrastrukturer finansieringsbesluten i två delar: en del av ansökningarna beslutas i december 2019, resten i januari 2020.
Efter att finansieringsbeslutet har fattats får ansökans ansvariga person ett automatiskt e-postmeddelande om det. Därefter kan hen logga in på e-tjänsten och se om ansökan fått bifall eller avslag, ta del av villkor och beslutsmotiveringar och läsa eventuella sakkunnigutlåtanden.
Hur finansieringen tas emot
När den ansvariga personen beviljats finansiering måste hen utan dröjsmål kontrollera och godkänna den i e-tjänsten. Personen kontrollerar och vid behov uppdaterar den offentliga projektbeskrivningen innan hen godkänner finansieringen. Därefter skickas ett meddelande till den person som gett forskningsplatsens förbindelse. Denna person måste också godkänna att finansieringen tas emot.
Finansieringen kan betalas ut först efter att både den ansvariga personen och forskningsplatsens representant har godkänt den. Efter detta meddelar systemet ekonomiförvaltningen vid forskningsplatsen om att finansieringen har beviljats och att finansieringen kan börja användas.
- Webbsändningen från FIRI 2019-infomötet kan ses på Akademins webbplats under Forskningsinfrastruktur (på finska)
- Du kan också ställa frågor om FIRI 2019-utlysningarna på Twitter: @aka_firi.
- National Criteria for Research Infrastructures
- Finlands vägvisare för forskningsinfrastrukturer 2014–2020 (2018 års version)
- ESFRI Strategy Report on Research Infrastructures (2018)