Andra årskursen av Bildningsakademien inleds idag – Finlands Akademi med bland arrangörerna

14.11.2018

Idag startar den andra årskursen av ”bildningens försvarskurs”, Bildningsakademien. I år deltar även Finlands Akademi i arrangemangen tillsammans med grundartrion Undervisningssektorns fackorganisation OAJ, Utbildningsstyrelsen samt Undervisnings- och kulturministeriet.

Bildningsakademien, som lanserades för att fira Finlands 100-årsjubileum, fortsätter idag. Finlands Akademi deltar i år som fjärde arrangör. Deltagarna som bjuds in representerar ett brett spektrum av finländska beslutsfattare och påverkare inom politik, ekonomi, medier och kultur.

Bland årets deltagare finns bl.a. Yles chefredaktör Riikka Räisänen, Näringslivets forskningsinstituts vd Vesa Vihriälä, programchefen för Helsingfors bokmässa Ronja Salmi, uppfinnare Perttu Pölönen och barnombudsmannen Tuomas Kurttila.

Finlands Akademi framhäver vetenskapens roll i Bildningsakademien

Bildningsakademin har lanserats av Undervisningssektorns fackorganisation OAJ, Undervisnings- och kulturministeriet och Utbildningsstyrelsen. Grundartrion betonar starkt vikten av vetenskap och forskning under kursen, men Finlands Akademis medverkan som arrangör stärker vetenskapens roll ytterligare.

Bildningsakademien kommer i fortsättningen också stödjas av en delegation som består av Finlands Ungdomssamarbete Allians rf, Kommunförbundet, Finska kulturfonden och Finlands Föräldraförbund rf samt Finlands Gymnasistförbund, som intar platsen som representant för studentorganisationer.

Första kursen fick beröm

Deltagarna i Bildningsakademien blir bekanta med grunden för den finländska bildningen, dvs. Finlands utbildningssystem. Deltagarna kommer också med idéer för hur Finland också i framtiden kan hålla en hög bildningsnivå.

Deltagarna i den första kursen var mycket nöjda med Bildningsakademiens innehåll: det genomsnittliga betyget för kursen var 9,3.

Läs mer om Bildningsakademien och se vem som deltar (på finska).

Mer information

  • Olli Luukkainen, ordförande för OAJ, tfn 0500 652 872 (bäst anträffbar kl. 8–10)

Har du frågor eller synpunkter?