Finlands vetenskapspris till professor Heli Jantunen

18.6.2019

Finlands vetenskapspris 2019 går till professor Heli Jantunen vid Uleåborgs universitet. Priset beviljas av undervisnings- och kulturministeriet på förslag av Finlands Akademi. Priset delades av forsknings- och kulturminister Annika Saarikko under Vetenskapsforumet måndagen den 17 juni.

Finlands vetenskapspris utdelas vartannat år som erkänsla för framstående vetenskaplig forskning. Priset utdelas till en forskare eller forskargrupp som arbetar i Finland. Prissumman uppgår i år till 100 000 euro. Vetenskapspriset beviljades för första gången 1997 och utdelades i år för tolfte gången i samband med Finlands vetenskapsforum.

Professor Heli Jantunen vill föra fram sin forskning genom två av sina forskare. I videon berättar Mikko Nelo och Tuomo Siponkoski om tillverkningen av elkeramiska produkter och hur nya idéer kan födas då en ingenjör och en kemist kombinerar sitt kunnande. Med den metod som Jantunen utvecklat kan man tillverka elkeramer till och med i rumstemperatur. Videon är på finska med engelskspråkig textning.

Titta på videon på YouTube.

Mer infromation

Har du frågor eller synpunkter?