Akatemiahankkeet 2019, kaikki tutkimusalat
- Keskimääräinen myöntö 400 000–500 000 euroa/hanke
- Hakijana yksittäinen tutkija tai konsortio, joka hakee rahoitusta tutkimusryhmän palkkaamiseen
Akatemiahankkeilla edistetään tutkimuksen laatua, tieteellistä ja muuta vaikuttavuutta sekä tieteen uudistumista ja monimuotoisuutta. Tavoitteena on kansainvälisesti korkeatasoinen tieteellinen tutkimus, mahdolliset tieteelliset läpimurrot ja tutkimusyhteistyö parhaiden kansainvälisten ryhmien kanssa. Akatemiahankkeen hakija hakee rahoitusta tutkimusryhmän palkkaamiseen.
Akatemiahankkeen vastuullisella johtajalla tulee olla tohtorin tutkinnon lisäksi muuta merkittävää näyttöä tieteellisestä työstä. Yleensä hän on professorin tai dosentin tasoinen tutkija. Rahoitusta voivat hakea yksittäiset tutkimusryhmät ja kahden tai useamman ryhmän muodostamat konsortiot. Suomen Akatemia kannustaa myös nuoren tutkijasukupolven edustajia, joilla on enintään kymmenen vuotta ensimmäisestä tohtorin tutkinnosta, hakemaan akatemiahankerahoitusta.
Ennen kuin teet hakemuksen verkkoasioinnissa (SARA), tutustu huolellisesti sekä alla olevaan hakuilmoitukseen että Lue myös -osion sisältöön ja erityisesti rahoitusehtoihin. Hakuilmoituksen ja rahoitusehtojen (rahoituksen käytön yleisten ehtojen ja ohjeiden) ollessa ristiriidassa, rahoituksen käytön yleisten ehtojen ja ohjeiden sisältämä teksti on aina ensisijainen.
Lue koko hakuilmoitus alta. Voit tulostaa tai tallentaa sen pdf:nä alla olevasta napista.
Akatemiahankkeiden hakuilmoitusta on tarkennettu 19.6.2019
Nuoren tutkijasukupolven akatemiahankkeiden enintään kymmenen vuotta tohtorin tutkinnosta -määritelmää on tarkennettu. Nuoren tutkijasukupolven edustajan tohtorintutkintotodistuksen (ensimmäinen tohtorintutkinto, mikäli niitä on useampia) tulee olla päivätty 25.9.2009–25.9.2019 ja erikoislääkärin 25.9.2005–25.9.2019.
Akatemiahankkeen hakija hakee rahoitusta tutkimusryhmän palkkaamiseen.
Akatemiahanke rakentuu tieteellisesti laadukkaan ja kunnianhimoisen tutkimussuunnitelman ympärille, jota korkeatasoinen tutkimusryhmä tai tutkimusryhmien konsortio toteuttavat. Akatemiahankkeilla edistetään tutkimuksen laatua, tieteellistä ja muuta vaikuttavuutta, tieteen uudistumista ja monimuotoisuutta. Tavoitteena on kansainvälisesti korkeatasoinen tieteellinen tutkimus, mahdolliset tieteelliset läpimurrot ja tutkimusyhteistyö parhaiden kansainvälisten ryhmien kanssa. Lähtökohtana on, että rahoitettava hanke palvelee suomalaista tutkimusta, yhteiskuntaa ja kansainvälistä yhteistyötä.
Rahoitus on tarkoitettu ensisijaisesti ryhmille, jotka koostuvat jo väitelleistä tutkijoista. Akatemia rohkaisee tutkijoita tutkimustyötä tukevaan kansainväliseen liikkuvuuteen esimerkiksi siten, että hankkeeseen palkattu tutkija työskentelee määräajan ulkomailla. Tutkimushankkeeseen voidaan myös palkata ulkomainen tutkija, joka jo työskentelee Suomessa tai joka tulee työskentelemään suomalaiseen tiedeyhteisöön. Rahoituksella voidaan palkata myös kotimaahan palaavia tutkijoita.
Suomen Akatemia kannustaa myös nuoren tutkijasukupolven edustajia, joilla on enintään kymmenen vuotta ensimmäisestä tohtorin tutkinnosta, hakemaan akatemiahankerahoitusta. Hakijalla tulee olla tohtorin tutkinnon lisäksi muuta merkittävää näyttöä tieteellisestä työstä. Yleensä hän on professorin tai dosentin tasoinen tutkija.
Rahoitusta voivat hakea yksittäiset tutkimusryhmät ja kahden tai useamman ryhmän muodostamat konsortiot. Konsortioiden osapuolet voivat edustaa yhtä tai useampaa tutkimusorganisaatiota.
Konsortiohakemuksella tarkoitetaan yhteisen tutkimussuunnitelman ympärille rakennettua hakemusta, jossa jokainen konsortion osapuoli hakee rahoitusta Akatemialta. Akatemia käsittelee konsortiohakemuksen yhtenä kokonaisuutena, vaikka rahoitus myönnetäänkin erikseen kullekin osahankkeelle. Konsortion kokoonpanoa ei voi muuttaa hakuajan päätyttyä. Tutustu konsortiohakemuksen ohjeisiin.
Akatemiahankkeen vastuullisella johtajalla tulee olla tohtorin tutkinnon lisäksi muuta merkittävää näyttöä tieteellisestä työstä. Yleensä hän on professorin tai dosentin tasoinen tutkija. Lisäksi hakijalla tulee olla kiinteät yhteydet Suomeen monivuotisen tutkimushankkeen toteuttamiseksi, ja yhteyksien tulee käydä ilmi hakemuksesta.
Hakijan katsotaan edustavan nuorta tutkijasukupolvea, mikäli hakijan tohtorintutkinnosta on kulunut enintään kymmenen vuotta tai enintään 14 vuotta, jos tohtorintutkinnon suorittamisen jälkeen on suoritettu erikoislääkärikoulutus. Nuoren tutkijasukupolven edustajan tohtorintutkintotodistuksen (ensimmäinen tohtorintutkinto, mikäli niitä on useampia) tulee olla päivätty 25.9.2009–25.9.2019 ja erikoislääkärin 25.9.2005–25.9.2019. Urakatkoksien (äitiys-, isyys-, vanhempain- ja hoitovapaa, varusmies- tai siviilipalvelus tai pitkäaikainen sairaus) vuoksi tohtorintutkintotodistuksen päiväyksen ajankohta voi poiketa edellä mainitusta. Konsortiohakemus edustaa nuoren tutkijasukupolven hakemusta, mikäli jokaisen konsortion osapuolen tohtorintutkinnosta on kulunut enintään kymmenen tai erikoislääkärikoulutuksen saaneiden 14 vuotta.
Erityisehdot ja rajoitukset
Akatemiahankerahoitus on tarkoitettu ensisijaisesti hankkeessa päätoimisesti ja kokoaikaisesti työskentelevien tutkijoiden palkkaukseen sekä hankkeen muihin kuluihin. Tutkimushankkeen vastuullisen johtajan palkkakuluja voidaan rajoitetusti sisällyttää hankkeen kokonaiskustannuksiin. Katso lisää tietoa tutkimushankkeen vastuullisen johtajan palkkauksesta hakuilmoituksen kohdasta ”Haettava rahoitus ja rahoituskausi”.
Syyskuun haussa Akatemia arvioi samalta hakijalta vain yhden hakemuksen, joka koskee joko akatemiahanketta (mukaan lukien konsortion osahanke), akatemiatutkijan, tutkijatohtorin tai kliinisen tutkijan tehtävää. Jos sama hakija jättää useamman hakemuksen johonkin näistä rahoitusmuodoista tai hakee useampaa niistä, vain hänen ensimmäiseksi jättämänsä hakemus arvioidaan. Arvioimatta jätetyllä hakemuksella ei voi saada rahoitusta.
Suomen Akatemian hallituksen, tieteellisen toimikunnan sekä strategisen tutkimuksen neuvoston jäsenen hakemuksesta ei hänen toimikautensa aikana myönnetä Akatemian tutkimusrahoitusta.
Jos hakija toimii meneillään olevan akatemiahankkeen vastuullisena johtajana, hänelle ei myönnetä rahoitusta akatemiahankkeeseen. Kuitenkin, jos hakija toimii meneillään olevan akatemiahankkeen konsortion osahankkeen johtajana, hänelle voidaan myöntää rahoitus akatemiahankkeeseen perustellusta syystä. Syyskuun 2019 haussa akatemiahankerahoitusta voidaan kuitenkin myöntää jo 1.9.2020 alkaen, vaikka hankkeen vastuullisella johtajalla olisikin akatemiahanke, joka päättyy 31.12.2020. Yhteenveto linjauksesta on esitetty alla olevassa taulukossa.
Hakijana syyskuun haussa |
Hakijan käynnissä oleva Akatemian rahoitus |
|
Akatemiahankkeen johtaja* |
Konsortion osahanke |
|
Akatemiahankkeen johtaja* |
Ei myönnetä** |
Voidaan myöntää perustellusta syystä |
Konsortion osahanke |
Voidaan myöntää perustellusta syystä |
Voidaan myöntää perustellusta syystä |
* Yksittäinen hanke tai konsortiomuotoinen hanke ** Syyskuun 2019 haussa akatemiahankerahoitusta voidaan myöntää jo 1.9.2020 alkaen, vaikka hankkeen vastuullisella johtajalla olisikin akatemiahanke, joka päättyy 31.12.2020. |
Jos hakijalla on jo meneillään akatemiaprofessorin tehtävään osoitettu rahoitus, hänelle ei myönnetä rahoitusta akatemiahankkeeseen.
Jos hakijalla on meneillään akatemiatutkijan tehtävään osoitettu rahoitus, hänelle ei myönnetä rahoitusta akatemiahankkeeseen akatemiatutkijakauden ensimmäisen kolmen vuoden aikana.
Tutkimuksen huippuyksikön johtajalle, varajohtajalle tai tutkimusryhmien johtajille ei myönnetä akatemiahankerahoitusta huippuyksikön ensimmäisen kolmen toimintavuoden aikana.
Jos hakija on kolmen edellisen vuoden aikana todetusti syyllistynyt tutkimusvilppiin, Akatemia jättää hakemuksen tutkimatta.
Vuoden 2019 alussa aloittaneet toimikunnat päivittävät tiedepoliittiset linjauksensa touko-kesäkuussa. Rahoituspäätösten perusteena olevat toimikuntakohtaiset linjaukset päivitetään ennen haun avautumista kunkin toimikunnan verkkosivuille. Tutustu toimikunnan linjauksiin ennen hakemuksen jättämistä.
Akatemiahankkeiden rahoituskausi alkaa 1.9.2020, ja kausi mitoitetaan yleensä nelivuotiseksi.
Rahoitus myönnetään käytettäväksi suomalaisen suorituspaikan (yleensä yliopiston tai tutkimuslaitoksen) kautta. Rahoitusta saaneet tutkijat voivat kuitenkin työskennellä ulkomailla rahoituskauden aikana.
Hakija esittää hakemuksessaan kokonaiskustannusmallin (tutustu ohjeistukseen rahoitusehdoissa) mukaisen rahoitussuunnitelman, johon sisältyy Akatemialta haettava rahoitus (enintään 70 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista).
Akatemian rahoitusta voidaan hakea kattamaan esimerkiksi seuraavia tutkimuksen välittömiä kustannuksia:
- tutkimusryhmän palkkaus
- tutkimushankkeen vastuullisen johtajan palkkauskulut rajoitetusti
- ulkomailta kotimaahan palaavan tutkijan palkkausrahoitus
- tutkimuksen toteuttamisesta aiheutuvat välttämättömät kulut
- matkakulut
- kotimainen yhteistyö ja liikkuvuus
- kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus
- ulkomaankausien liikkuvuuskorvaus
- kansainvälisten hankkeiden valmistelu
- julkaisukulut (esimerkiksi tiedon avoimen saatavuuden edistämisestä aiheutuvat julkaisumaksut).
Tutkimusryhmän palkkaus
Suomen Akatemian tutkimusmäärärahalla työskentelevän henkilöstön tulee pääsääntöisesti olla palvelussuhteessa. On suositeltavaa, että palvelussuhde kestää koko rahoituskauden ajan, ellei tutkimushankkeen toteuttamiseen liittyvä erityinen syy edellytä lyhyempää palvelussuhdetta. Lyhytaikaisia tutkimus-, selvitys- tai muita tehtäviä voidaan toteuttaa myös ostopalveluina silloin, kun se on hankkeen toteuttamisen kannalta välttämätöntä.
Edellytykset suorituspaikalta
Akatemia edellyttää, että tutkimuksen suorituspaikka (esimerkiksi yliopisto) takaa hankkeen toteuttamisen tavanomaiset perusedellytykset, jotka määräytyvät tutkimuksen luonteen perusteella. Nämä ovat samat kuin laitoksen muilla tutkijoilla eli työskentely- ja laboratoriotilat, laitteet (mukaan lukien tietotekniset laitteet) sekä tietoliikenne-, puhelin-, posti-, kopiointi- ja kirjastopalvelujen käyttömahdollisuus.
Hakemuksessa ilmoitetaan myös suorituspaikan yleiskustannusosuus, henkilösivukustannukset ja tehollisen työajan kerroin.
Kun suorituspaikka on yliopisto tai tutkimuslaitos, rahoitus haetaan yleensä arvonlisäverollisena. Suorituspaikan taloushallinto antaa tarkemmat ohjeet arvonlisäverokäytännöstä. Akatemia voi rahoittaa arvonlisävero-osuudet tietyin ehdoin (katso Arvonlisävero ja tutustu ohjeistukseen rahoitusehdoissa).
Rahoitussuunnitelma
Hakija esittää hakemuksessa kustannusarvion, joka sisältää arvion rahoituksen vuosittaisesta tarpeesta menolajeittain. Hakija esittää myös rahoitussuunnitelman eli samaan hankkeeseen jo myönnetyn sekä hankkeen toteutuessa suorituspaikan tarjoaman rahoituksen. Akatemialta haettava rahoitus on enintään 70 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista. Erityistä huomiota tulee kiinnittää kustannusarvion realistisuuteen. Hakijan tulee kustannusarviota laatiessaan huomioida toimikuntakohtaiset linjaukset myönnettävästä rahoituksesta Toimikunnat päivittävät tiedepoliittiset linjauksensa touko-kesäkuussa 2019.
Kaikki haettavat tutkimuskulut perustellaan vapaatekstikentissä verkkoasioinnin välilehdellä Hankkeen rahoitus
Tutkimushankkeen vastuullisen johtajan palkkauskulut
Akatemian hankerahoitus (akatemiahankkeet, suunnatut hankkeet, akatemiaohjelmahankkeet) on tarkoitettu ensisijaisesti päätoimisesti ja kokoaikaisesti työskentelevien tutkijoiden palkkaukseen sekä muihin tutkimuskuluihin.
Vastuullisen johtajan palkkakuluja voidaan rajoitetusti sisällyttää hankkeen kokonaiskustannuksiin. Tutkimushankkeen vastuullisen johtajan palkkaus esitetään verkkoasioinnissa Vastuullisen johtajan palkkaus-välilehdellä.
1. Palkan sisällyttäminen kokonaiskustannuksiin hankkeen johtamista varten
Tutkimushankkeen vastuullisen johtajan palkkakuluja hankkeen johtamista varten voidaan sisällyttää hankkeen kokonaiskustannuksiin verkkoasioinnissa Vastuullisen johtajan palkkaus -välilehdellä kuvatun perusteella. Edellytyksenä kustannusten hyväksymiselle on, että vastuullisen johtajan tehtävät on eritelty selkeästi.
Vastuullisen johtajan palkkauskustannukset eivät saa olla merkittävät verrattuna hankkeen kokonaiskustannuksiin. Esimerkiksi nelivuotiseen tutkimushankkeeseen voi sisällyttää enintään kuuden kuukauden verran vastuullisen johtajan työaikaa. Tämä on laskennallisesti noin puolitoista kuukautta vuodessa.
2. Rahoituksen hakeminen johtajalle tutkimuksen tekemistä varten
Akatemia voi myöntää vastuullisen johtajan palkkaukseen yhteensä enintään vuoden rahoituksen tutkimuksellisesti hyvin perustelluista syistä. Tällainen voi olla esimerkiksi työskentely ulkomailla, paluu kotimaahan sekä siirtyminen toiseen tutkimusorganisaatioon tai Suomessa sijaitsevaan yritykseen. Mahdollisessa yritysyhteistyössä tulee täyttyä määrätyt ehdot (tutustu ohjeistukseen rahoitusehdoissa).
Rahoituksen edellytyksenä on, että vastuullisen johtajan tehtävät ja palkkauksen tutkimukselliset perustelut on kuvattu selkeästi verkkoasioinnissa Vastuullisen johtajan palkkaus -välilehdellä. Jotta rahoitusta voidaan maksaa tähän tarkoitukseen, siitä on oltava maininta rahoituspäätöksen ehdossa.
3. Palkkaus silloin, kun johtajalla ei ole palvelussuhdetta
Jos tutkimushankkeen vastuullisella johtajalla ei ole palvelussuhdetta esimerkiksi yliopistoon tai tutkimuslaitokseen, hänen tulee selvittää verkkoasioinnissa Vastuullisen johtajan palkkaus -välilehdellä, miten hänen oma palkkauksensa järjestetään hankkeen rahoituskauden aikana.
Eläkkeellä olevalle tutkijalle voidaan myöntää tutkimusrahoitusta samoin perustein kuin muillekin tutkijoille.
Liikkuvuuskorvaus tutkimushankkeissa
Liikkuvuuskorvaus hankkeissa on kohdemaasta ja ulkomaankauden pituudesta riippumaton verollinen korvaus, josta pidätetään henkilösivukulut:
- tutkijalle, jolla ei ole huollettavia: 1 050 euroa/kk
- tutkijalle, jolla on huollettavia: 1 500 euroa/kk
Liikkuvuuskorvausta haetaan tutkimushankkeen alkuperäisessä hakemuksessa tutkimussuunnitelman toteuttamiseen liittyvinä tutkimuskuluina. Suositeltu korvaus on tarkoitettu kattamaan ulkomailla oleskelusta aiheutuvia kohonneita elinkustannuksia.
Liikkuvuuskorvaus haetaan lomakkeen Hankkeen rahoitus -välilehdellä, kohdassa Muut kulut. Ulkomaan matkoihin liittyvät matkalippukulut haetaan lisäksi erikseen kohdassa Matkakulut. Jos tutkija ja hänen perheensä ovat ulkomailla vähintään kuusi kuukautta, myös perheen matkakuluihin voi hakea rahoitusta. Liikkuvuuskorvaus on perusteltava.
Hakemuksen jättäminen ja täydentäminen
Hakuaika on ehdoton ja koskee myös konsortioita.
Jätä (submit) hakemus hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä. Voit jättää vain sellaisen hakemuksen, jossa on kaikki pakollisiksi määritellyt tiedot ja liitteet. Konsortion yhteisen hakemuksen jättää konsortion johtaja. Hän voi jättää hakemuksen (Submit application) vasta, kun kaikki osahankkeet ovat merkinneet omat hakemuksensa valmiiksi (Tag as complete).
Jätettyä hakemusta voi muokata ja täydentää hakuajan päättymiseen saakka. Jo jätettyä hakemusta voi muuttaa ennen hakuajan päättymistä esimerkiksi vaihtamalla hakemuksen liitteitä. Jos huomaat hakuajan päätyttyä merkittäviä puutteita hakemuksessa, ota välittömästi yhteyttä hakuilmoituksessa mainittuun yhteyshenkilöön, jolloin hakemus voidaan avata täydennettäväksi. Kun olet täydentänyt hakemusta, sinun tulee jättää (submit) se uudelleen. Täydennys otetaan huomioon, jos se on mahdollista hakemuksen arviointi- ja päätöksentekoprosessin kannalta. Merkittävä täydennys hakemukseen voi olla esimerkiksi ulkomaisen yliopiston kutsukirje.
Hakemuksen vireille tulo
Hallintolain 17 §:n ja sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetun lain 8 §:n mukaan vastuu hakemuksen saapumisesta perille määräajassa on lähettäjällä. Hakemuksen katsotaan olevan vireillä, kun verkkoasioinnin lomake ja asioinnissa pakollisiksi määritellyt liitteet on jätetty verkkoasiointiin. Järjestelmä ilmoittaa onnistuneesta hakemuksen jättämisestä sähköpostilla hakijan ilmoittamaan osoitteeseen.
Hakemuksen julkisuus, tietosuoja
Hakemus liitteineen on julkinen asiakirja lukuun ottamatta lähtökohtaisesti salassa pidettäviä tutkimussuunnitelmaa, aiesuunnitelmaa, abstraktia ja edistymisraporttia. Tästä syystä esimerkiksi ansioluettelossa ei tule ilmoittaa salassa pidettäviä tietoja. Julkisuus perustuu lakiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Akatemian toiminnassa noudatetaan tietosuojalainsäädäntöä. Tutkimusrahoituksen henkilörekisterin osalta EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) mukainen tietosuojaseloste löytyy Akatemian verkkosivuilta kohdassa Tietosuojaselosteet.
Hakemus koostuu Akatemian verkkoasioinnissa täytettävistä lomakkeista sekä pdf-muodossa jätettävistä hakemuksen liitteistä. Hakijalla on oikeus jättää hakemuksensa suomeksi tai ruotsiksi. Hakemukset pyydetään kuitenkin jättämään englanniksi, koska hakemukset arvioidaan kansainvälisesti.
Hakemuksen osat ja niiden sisältö verkkoasioinnissa (SARAssa)
Henkilötiedot/CV (Personal data/CV)
- Henkilötiedot
- Tutkinnot (viimeisin ensimmäisenä), lisätiedot-kohtaan voi täyttää esim. tietoja vanhempainvapaasta
- Dosentuurit ja professuurit
- Liitteenä CV/ansioluettelo mallipohjassa esitetyllä rakenteella, enintään kaksi sivua
Konsortion osapuolet (jos kyseessä konsortiohakemus) (Consortium parties)
- Jokaisen osapuolen tiedot (nimi, sähköposti, organisaatio ja maa)
- Tutustu konsortiohakemuksen ohjeisiin
Yleiskuvaus (General information)
- Suorituspaikan tiedot
- Tutkimushankkeen nimi englanniksi ja suomeksi / ruotsiksi
- Tutkimusalat (vähintään yksi, enintään viisi)
- Asiasanat englanniksi ja suomeksi / ruotsiksi
Abstrakti (Abstract)
- Enimmäispituus on 2500 merkkiä
- Lyhyesti tutkimuksen tieteelliset ja yhteiskunnalliset tavoitteet, tutkimusmenetelmät, aineisto, odotettavat tulokset ja vaikuttavuus
- Lue lisää Abstraktista
Tutkimussuunnitelma (Research plan)
- Enimmäispituus 12 sivua, konsortiohankkeilla 15 sivua
- Katso ohje tutkimussuunnitelman rakenteesta
- Katso verkkoasioinnin ohje
Tärkeimmät julkaisut (Most relevant publications)
- Enintään kymmenen hankkeen kannalta tärkeintä julkaisuasi, konsortiohankkeilta yhteensä enintään 20 julkaisua
- Julkaisuja voi hakea VIRTA-julkaisutietopalvelusta. Katso verkkoasioinnin ohje.
- Julkaisuja voi syöttää myös suoraan. Pakolliset tiedot: tekijä(t), julkaisun otsikko, julkaisuvuosi ja sarjan/lehden nimi sekä julkaisutyyppi (ei näytetä hakemuksen pdf:ssä)
- Täydellinen julkaisuluettelo liitetään hakemukseen Liitteet-välilehdelle
Yhteistyötahot (Collaborators)
- Hankkeen yhteistyötahot eriteltynä (nimi, organisaatio, maa, yhteistyön kuvaus lyhyesti)
- Yhteistyötahojen keskeiset ansiot hankkeen kannalta sekä perustelut heidän valinnoilleen kuvataan tutkimussuunnitelmassa kohdassa 3.2
Liikkuvuus (Mobility)
- Hankkeessa suunniteltu kansallinen ja kansainvälinen liikkuvuus eriteltynä henkilöittäin
- Ohjeet liikkuvuuskorvauksesta löydät hakuilmoituksen kohdasta Haettava rahoitus ja rahoituskausi
- Katso lisätietoja liikkuvuudesta (akatemiahankkeet, suunnatut akatemiahankkeet ja akatemiaohjelmat)
Yhteydet (Affiliations)
- ESFRI-tiekartan mukaiset tutkimusinfrastruktuurit
- Muut tutkimusinfrastruktuurit
- Huippuyksiköt
- Lippulaivaohjelman hankkeet
Muut tutkimusinfrastruktuurit
- Huippuyksiköt
- Lippulaivaohjelman hankkeet
Eettiset kysymykset (Ethical aspects)
- Tutkimushankkeen eettinen lupa (kyllä/ei)
- Tutkimusvilppiin syyllistyminen (kyllä/ei)
- Jos hakija on edellisen kolmen vuoden aikana todetusti syyllistynyt tutkimusvilppiin, Akatemia jättää hakemuksen tutkimatta.
- Tutkimuseettiset kysymykset kuvataan tutkimussuunnitelman kohdassa 4.1.
Hankkeen rahoitus (Funding for the project) – Kokonaiskustannusmallin mukainen
- Rahoituskausi, tehollinen työaika, henkilösivukulut, yleiskustannusosuus ja arvonlisävero (ALV)
- Palkat ja muut kustannukset
- Hankkeen muut rahoittajat ja rahoitusosuudet. Jos saat hakemuksen jättämisen jälkeen muualta rahoitusta Akatemiasta haettuun tarkoitukseen, sinun tulee viipymättä ilmoittaa tästä Akatemialle.
- Perustelut haettavalle rahoitukselle. Kiinnitä huomiota kustannusarvion realistisuuteen.
- Hankkeen vastuulliselle johtajalle voi hakea rajoitetusti palkkausta: johtamiseen ja/tai tutkimuksen tekemiseen. Perustelut vastuullisen johtajan palkkauksesta kirjoitetaan Vastuullisen johtajan palkkaus -välilehdellä.
- Budjetointiosion tekemisessä saat apua oman suorituspaikkasi hallinnosta. Tarkemmat ohjeet koskien rahoitusta on esitetty hakuilmoituksen kohdassa ”Haettava rahoitus ja rahoituskausi”.
- Suorituspaikan sitoumus. Varmista suorituspaikkasi (yleensä yliopisto tai tutkimuslaitos) sitoutuminen hankkeeseen suorituspaikan oman ohjeen mukaisesti.
Vastuullisen johtajan palkkaus (Salary cost for PI)
- Perustelut, jos vastuullisen johtajan palkkauskuluja sisältyy rahoitussuunnitelmaan
- Hankkeen vastuulliselle johtajalle voi hakea rajoitetusti palkkausta: johtamiseen ja/tai tutkimuksen tekemiseen.
- Jos vastuullisella johtajalla ei ole pysyvää palvelussuhdetta, suunnitelma hänen palkkauksestaan rahoituskauden aikana.
- Ohjeet vastuullisen johtajan palkkauksesta löydät hakuilmoituksen kohdasta Haettava rahoitus ja rahoituskausi
Julkinen kuvaus (Public description)
- Enimmäispituus 1000 merkkiä
- Tutkimushankkeen yleistajuinen ja selkeä kuvaus englanniksi ja suomeksi / ruotsiksi
- Akatemia voi käyttää julkista kuvausta hankkeesta tiedottamiseen
- Lue lisää Julkisesta kuvauksesta
- mitä tutkitaan ja miksi
- millaisia aineistoja ja tutkimusmenetelmiä aiotaan käyttää: haastattelu, tilastoaineisto, arkistoaineisto yms.
- missä tutkimus tehdään
- mikä merkitystä ja tavoitteita tutkimuksella on yhteiskunnalle ja tieteelle
- muita kiinnostavia seikkoja
- hyvä laittaa myös linkki tutkijan kotisivulle, jos sieltä löytyy lisätietoa aiheesta
- mukaan voi laittaa myös viitteitä aiempiin julkaisuihin, jotka ovat helposti saatavissa yleisestä kirjastosta tai Internetistä.
Valtuutus (Authorization)
- Voit valtuuttaa toisen henkilön tekemään osia hakemuksesta puolestasi tai katselemaan hakemustasi.
- Aloita kirjoittamalla hänen nimeään varattuun kenttään.
- Valtuutettavan henkilön täytyy olla rekisteröitynyt verkkoasioinnissa (SARA) käyttäjäksi
- Yhtä aikaa ei voi samalle kentälle valtuuttaa useampia henkilöitä etkä voi itse valtuutuksen aikana muokata kenttää.
- Älä valtuuta itseäsi
- Valtuutuksen tekniset ohjeet löydät verkkoasioinnin ohjeista
Liitteet
- Liitteiden tulee olla pdf-tiedostoja
Pakolliset liitteet
- Ansioluettelo /CV liitetään hakemuksessa kohtaan Henkilötiedot/CV (Personal data/CV) -välilehdelle, enintään kaksi sivua
- Täydellinen julkaisuluettelo. Tärkeimmät julkaisut täytetään hakemuksessa Tärkeimmät julkaisut (Most relevant publications) -välilehdellä
- Aineistonhallintasuunnitelma: tee suunnitelma DMPTuulin avustuksella tai Akatemian sivustolta löytyvän ohjeistuksen mukaisesti.
Tapauskohtaiset liitteet
- Eettisen toimikunnan tai koe-eläintoimikunnan lausunto.
- Ulkomaisen yliopiston tai tutkimuslaitoksen kutsu, jos työ tai osa siitä suoritetaan ulkomailla; suosituskirjeitä ei saa liittää hakemukseen.
- Edistymisraportti niistä hakijan johtamista Akatemian rahoittamista tutkimushankkeista, joista ei ole annettu loppuraporttia.
- Tutkimussuunnitelma mallipohjassa esitetyllä rakenteella, enintään 12 sivua (konsortion tutkimussuunnitelman pituus on enintään 15 sivua); vain jos tutkimussuunnitelmaa ei ole kirjoitettu verkkoasioinnin välilehdellä Tutkimussuunnitelma.
Jätä hakemus (Submit Application)
- Hakemuksen voi jättää, kun kaikki tarvittavat tiedot on täytetty tai liitetty välilehdillä
- Punainen varoituskolmio välilehdellä kertoo, jos jotain pitää vielä täydentää
- Jätettyä hakemusta voi täydentää hakuajan aikana. Tallennus korvaa vanhan version.
- Hakuajan jälkeen hakemuksen täydennystä on pyydettävä Akatemiasta hakuilmoituksessa olevilta yhteyshenkilöiltä
Akatemian rahoitus perustuu vertaisarviointiin. Akatemia käyttää hakemusten arvioijina pääosin ulkomaisia asiantuntijoita.
Hakemukset arvioidaan pääasiassa kansainvälisissä paneeleissa. Paneeli antaa kustakin hakemuksesta yhden lausunnon. Hakemuksille, jotka eivät sovi aihealueiltaan mihinkään paneeliin, pyydetään vähintään kaksi yksittäistä arviota.
Arviointikriteerit:
- tutkimussuunnitelmassa kuvatun tutkimuksen tieteellinen laatu, innovatiivisuus ja uutuusarvo sekä vaikuttavuus tiedeyhteisössä
- hakijan / tutkimusryhmän pätevyys hankkeen toteuttamiseksi
- tutkimussuunnitelman toteuttamiskelpoisuus (ml. tutkimuseettiset kysymykset)
- tutkimusympäristön ja yhteistyöverkostojen laatu
- tutkijoiden liikkuvuus ja tutkijankoulutus
- konsortion osapuolten välisen yhteistyön tuoma lisäarvo
Tutustu arviointikysymyksiin, joilla hakemus arvioidaan: akatemiahankkeen arviointilomake
Jokainen paneeli asettaa arvosanan 5 tai 6 saaneet hakemukset paremmuusjärjestykseen.
Vuoden 2019 alussa aloittaneet toimikunnat päivittävät tiedepoliittiset linjauksensa touko-kesäkuussa. Rahoituspäätösten perusteena olevat toimikuntakohtaiset linjaukset päivitetään ennen haun alkamista kunkin toimikunnan verkkosivuille. Tutustu toimikunnan linjauksiin ennen hakemuksen jättämistä.
Toimikunta tekee rahoituspäätökset porrastetusti keväällä 2020. Ensimmäisessä vaiheessa tieteellisessä arvioinnissa arvosanan 1–4 saaneet hakemukset saavat toimikunnan harkinnan mukaan kielteisen päätöksen. Toisessa vaiheessa käsitellään loput hakemukset (pääasiassa arvosanan 5–6 saaneet). Toisen vaiheen rahoituspäätökset voivat olla myönteisiä tai kielteisiä.
Nuoren tutkijasukupolven akatemiahankehakemuksen rahoituspäätöstä tehdessään toimikunta kiinnittää erityistä huomiota hakijan potentiaaliin tutkimuksen uudistajana tulevaisuudessa.
Kun rahoituspäätös on tehty, saat siitä viestin sähköpostiisi. Viestin saatuasi voit kirjautua omilla tunnuksillasi verkkoasiointiin ja lukea rahoituspäätöksen, sen perustelun ja myönteiseen päätökseen liittyvät rahoitusehdot. Saat samalla tiedoksesi hakemuksestasi annetun asiantuntijalausunnon.
Rahoituksen vastaanottaminen
Jos rahoituspäätös on myönteinen, tarkista ja hyväksy se verkkoasioinnissa viivytyksettä. Tarkista ja tarvittaessa päivitä hakemuksen julkinen kuvaus ennen rahoituksen hyväksymistä. Kun olet hyväksynyt rahoituksen, järjestelmä lähettää hyväksymispyynnön henkilölle, joka antoi hakemukseesi suorituspaikan sitoumuksen. Hänenkin tulee hyväksyä rahoitus vastaanotetuksi.
Rahoitus on maksatuskelpoinen vasta, kun sekä hakija että suorituspaikan edustaja ovat hyväksyneet sen vastaanotetuksi. Tämän jälkeen järjestelmä ilmoittaa rahoituksesta suorituspaikan taloushallinnolle ja rahoitus voidaan ottaa käyttöön.