Huippuyksikköohjelmat

Huippuyksikköohjelmat ovat suomalaisen tutkimuksen menestystarinoita. Tutkimuksen huippuyksiköt kuuluvat oman tieteenalansa kansainväliseen kärkeen. Huippuyksiköiden laajat tutkimuskokonaisuudet uudistavat tutkimusta, kehittävät luovia tutkimusympäristöjä ja innovaatioita sekä kouluttavat uusia lahjakkaita tutkijoita suomalaiseen tutkimus- ja elinkeinoelämään.

Suomen Akatemia valitsee tutkimuksen huippuyksiköiksi uudistumiskykyisiä, tieteellisesti erittäin korkeatasoisia ja yhteiskunnallisesti vaikuttavia tutkimusyhteisöjä. Huippuyksikköohjelmassa uudistuminen toteutetaan uusien tutkimusaiheiden, menetelmien, lähestymistapojen ja tutkimusryhmien muodossa. Huippuyksikköohjelman isäntäorganisaatioiden kanssa toteutettava pitkäjänteinen yhteisrahoitus mahdollistaa riskin ottamisen ja uudet avaukset.

Akatemia valitsee huippuyksiköt kansainvälisten arviointien ja tutkimuspoliittisten näkökohtien perusteella kahdeksaksi vuodeksi. Ensisijaiset arviointikriteerit ovat tutkimussuunnitelman tieteellinen laatu, uudistuminen ja vaikuttavuus.

Huippuyksiköitä rahoittavat Suomen Akatemia, yliopistot ja tutkimuslaitokset. Lisäksi yksiköt saavat rahoitusta useista muista lähteistä.

Huippuyksikköohjelma 2022-2029

Tutkimuksen huippuyksiköt vuosina 2022-2029

Huippuyksikköohjelma 2018-2025

Tutkimuksen huippuyksiköt vuosina 2018-2025

Materiaalit

Ajankohtaista tutkimuksen huippuyksiköistä sekä ohjeita ja materiaaleja

Päättyneet ohjelmat

Tutkimuksen huippuyksiköt vuosina 1995-2019

Lisätietoja

  • johtava tiedeasiantuntija Maiju Gyran, p. 029 533 5015
  • suunnittelija Ritva Helle, p. 029 533 5023
  • suunnittelija Tiina Ilo, p. 029 533 5150
  • yleiset tiedustelut: coe(at)aka.fi

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?