Yhteiskunnallinen vaikuttavuus

Vaikuttavuudella tarkoitetaan tutkimuksen myötävaikutuksia yhteiskunnassa ilmeneviin asioihin ja kehityskulkuihin. Vaikuttavuus on monisyinen ilmiö, joka syntyy tutkimustiedon ja muiden tekijöiden vuorovaikutuksessa, usein pidemmän ajan kuluessa.

Tutkimus vaikuttaa tieteenalasta ja tutkimusorganisaation tehtävistä riippuen monin eri tavoin. Tiede on maailmankuvan ja sivistyksen perusta sekä kestävän hyvinvoinnin ja vaurauden rakentaja, ja sitä käytetään päätöksenteon tukena, käytäntöjen kehittäjänä sekä opetuksen pohjana. Laadukas tutkimus tuottaa osaamista, jolla tartumme suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin.

Valittuja lukuja Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen tuotoksista ja vaikuttavuudesta

Avaa kuva pdf-tiedostona

Lukuja vaikuttavuudestaTutkimuksen tuottama uusi tieto, teknologia, osaaminen, ymmärrys tai näkökulma välittyy tiedeyhteisön ulkopuolelle eri reittejä: osaavat ihmiset, tutkimustulosten siirtyminen sekä vuorovaikutus tiedeyhteisön ja sidosryhmien välillä.

Osaamiskeskittymät: Tuemme strategiamme tavoitteiden mukaisesti osaamiskeskittymien vahvistamista esimerkiksi huippuyksikkö-, lippulaiva-, tutkimusinfrastruktuuri- ja kumppanuusverkostorahoituksella.

Rahoitus yhteiskunnallisiin haasteisiin: Tuemme korkealaatuista, vastuullista ja vaikuttavaa tutkimusta sekä sen hyödyntämistä yhteiskunnan parhaaksi.

Tietysti.fi

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä.

Ratkaisujatieteesta.fi

Sivusto tarjoaa ilmiölähtöisesti strategisen tutkimuksen hankkeiden tutkittua tietoa ja tutkimukseen perustuvia ratkaisuja yhteiskuntamme suuriin haasteisiin.

Tutustu myös tutkimuksen rahoitusta, henkilöstöä ja julkaisutoimintaa koskeviin tietoihin Tieteen tila -sivulla

Lisätietoja:

  • johtava tiedeasiantuntija Otto Auranen, puh.  0295 33 5141, tietoaineistot(at)aka.fi

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?