Näin hakemukset arvioidaan
Akatemian tutkimusrahoitus perustuu kilpailuun ja kansainväliseen vertaisarviointiin. Käytettävät asiantuntijat ovat kansainvälisiä alansa arvostettuja tutkijoita tai muilla perusteilla hakemusten suhteen vertaisia. Hakemuksista pyydetään yleensä vähintään kaksi yksittäisen asiantuntijan antamaa arviointia ja mahdollisesti lisäksi tieteellisen asiantuntijapaneelin lausunto. Paneelit ovat kansainvälisiä tutkimusalakohtaisia tai temaattisia asiantuntijakokouksia, joihin asiantuntijat valitaan lähtökohtaisesti haun tai paneelin aihealueen perusteella.
Hakemuksille pyydetään vähintään kahden asiantuntijan lausunto ennen paneeliarviointia. Mikäli arviointi on kaksivaiheinen, osa hakemuksista karsiutuu tässä vaiheessa, eikä etene paneelin käsittelyyn. Yksivaiheisessa arvioinnissa kaikki hakemukset käsitellään paneelissa. Paneelissa asiantuntijat kokoontuvat keskustelemaan hakemuksista ja hakijoiden tieteellisistä ansioista sekä laativat kullekin hakemukselle paneelilausunnon. Lisäksi paneelit sijoittavat arvioinnissa parhaiten menestyneet hakemukset paremmuusjärjestykseen.
Hakemuksille, jotka eivät sovellu minkään tieteellisen paneelin arvioitaviksi, pyydetään vähintään kaksi yksittäisen asiantuntijan lausuntoa.
Temaattiset ohjelmahaut (esimerkiksi akatemiaohjelmat ja strategisen tutkimuksen rahoitus) ovat tyypillisesti kaksivaiheisia, ja arviointi voi poiketa edellä kuvatusta. Temaattisissa ohjelmahauissa arvioidaan myös hankkeen soveltuvuutta ohjelmaan ja joissain tapauksissa myös hankkeiden yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Strategisen tutkimuksen hakemukset arvioidaan erillisissä paneeleissa yhteiskunnallisen merkittävyyden ja vaikuttavuuden sekä tieteellisen laadun osalta. Strategisen tutkimuksen paneelien jäseninä on sekä kotimaisia että kansainvälisiä tieteen ja yhteiskunnallisen relevanssin asiantuntijoita.
Lisäksi Akatemiassa on rahoitusmuotoja, jotka eivät ole haettavana vuosittain tai joissa hakijana on tutkimusorganisaatio. Näitä ovat esimerkiksi huippuyksikköohjelmat, akatemiaprofessorin tehtävät, yliopistojen profiloitumisen rahoitus, lippulaivaohjelman rahoitus, tutkimusinfrastruktuurirahoitus sekä kansainväliset yhteisrahoitteiset ohjelmat. Näissä arviointi räätälöidään kunkin haun tavoitteita vastaavaksi. Rahoitusmuotojen arviointiprosessi on kuvattu hakuilmoituksessa sekä arviointiohjeessa tai rahoitusmuodon kotisivulla. Kansainvälisissä hauissa, kuten ERA-NET-verkostojen yhteishauissa, arviointi voidaan myös toteuttaa Akatemian ulkopuolella kansainvälisen rahoittajaverkoston sopimuksen mukaisesti.
Hakemusten arviointi paneeleissa
Suomen Akatemian virkamiehet järjestävät hakemusten arvioinnin ja kutsuvat asiantuntijat paneeleihin haun tai paneelin aihealueen ja hakuun saapuneiden hakemusten perusteella. Talvihaussa akatemiahanke- ja akatemiatutkijan tehtävän hakijat valitsevat itse, mihin paneeliin jättävät hakemuksensa arvioitavaksi ennalta määritellystä paneelivalikoimasta.
Vastuullisen ja asiantuntevan arvioinnin varmistamiseksi asiantuntijoilta kysytään heidän esteellisyyksiään ja tieteellisissä arvioinneissa heidän asiantuntemustaan paneelissa arvioitavista hakemuksista. Asiantuntijoita pyydetään tutustumaan kaikkiin paneelin hakemuksiin lukuun ottamatta niitä, joille he ovat esteellisiä. Asiantuntijan ollessa esteellinen hän ei osallistu kyseisen hakemuksen arviointiin. Vähintään kahta asiantuntijaa pyydetään kirjoittamaan lausunto kustakin hakemuksesta ennen paneelin kokousta. Paneelin asiantuntemuksen vahvistamiseksi voidaan pyytää lausuntoja myös asiantuntijoilta, jotka eivät osallistu paneelikokoukseen. Lausuntojen arvosanojen perusteella voidaan valita hakemukset, jotka etenevät varsinaisen paneelikokouksen käsittelyyn kaksivaiheisessa arviointiprosessissa. Arvosanojen raja-arvo paneelikäsittelyyn voi vaihdella rahoitusmuodon mukaan. Yksivaiheisessa arviointitavassa kaikki hakemukset arvioidaan paneelikokouksessa.
Paneelikokoukset järjestetään pääasiassa etäyhteyksin. Kokouksessa asiantuntijat keskustelevat hakemuksista, valmistelevat arviointilausunnot keskustelun ja ennen paneelia annettujen lausuntojen pohjalta ja antavat hakemuksille paneeliarvosanat. Lopuksi paneeli myös sijoittaa parhaiten menestyneet hakemukset paremmuusjärjestykseen, poikkeuksena strategisen tutkimuksen arvioinnit.
Akatemian virkamiehet osallistuvat paneelien työskentelyyn asiantuntijoiden apuna. Virkamiehet myös varmistavat, että kaikkia hakijoita kohdellaan tasapuolisesti ja samojen kriteerien mukaan.
Asiantuntijoilta pyydetään etukäteen suostumus tehtävään ja heidät perehdytetään ja sitoutetaan Akatemian vastuullisen arviointitoiminnan periaatteisiin.
Talvihaun paneeleihin ja eri rahoitusmuotojen hakemuksia arvioineisiin asiantuntijoihin voit tutustua englanninkielisellä sivulla.
Suomen Akatemian arviointikriteerit
Suomen Akatemian rahoituspäätökset perustuvat tutkimus- ja toimintasuunnitelman tai tutkimusinfrastruktuurien hankesuunnitelman ja hakijan tieteellisten ansioiden arviointiin. Tieteellisten ansioiden arvioinnissa käytetään seuraavia perusteita rahoitusmuotojen tavoitteet huomioiden:
- tutkimussuunnitelmassa kuvatun tutkimuksen tieteellinen laatu, innovatiivisuus ja uutuusarvo sekä vaikuttavuus tiedeyhteisössä
- tutkimussuunnitelman toteuttamiskelpoisuus (ml. vastuullinen tiede)
- hakijan / tutkimusryhmän pätevyys hankkeen toteuttamiseksi sekä mahdollinen tutkijankoulutus
- tutkimusympäristön ja yhteistyöverkostojen laatu (ml. tutkijoiden liikkuvuus)
- kuvatun tutkimuksen soveltuvuus rahoitusmuodon mahdollisiin erityistavoitteisiin (ml. yhteiskunnallinen vaikuttavuus)
Organisaatiolähtöisissä rahoitusmuodoissa vertaisarviointi sisältää edellisten lisäksi tai niiden sijaan muita arviointiperusteita, joihin voit tutustua niiden omilta sivuilta Suomen Akatemia - Suomen Akatemia -> Tutkimusrahoitus -> Ohjelmat ja muut rahoitusmuodot.
Strategisen tutkimuksen arviointikriteerit
STN:n tutkimusohjelmissa arvioidaan hankkeen yhteiskunnallinen merkitys ja vaikuttavuus sekä tieteellinen laatu. Rahoitettavien hankkeiden valintaperusteina käytetään paneelien arvioita, mahdollisia hakijoiden haastatteluja sekä STN:n haussa asettamia muita tavoitteita ohjelmalle. Valinnoissa otetaan huomioon ohjelmakokonaisuuden tarpeet.
Strategisessa tutkimuksessa käytettävät arviointiperusteet ovat:
- Tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus
- merkittävä yhteiskunnallista vaikuttavuus
- realistinen ja vakuuttava vuorovaikutussuunnitelma
- tarvittava yhteistoiminta sidosryhmäverkostojen kanssa
- konsortion ansiot ja pätevyys vuorovaikutustyössä
- Tutkimuksen tieteellinen laatu
- tutkimuksen sijoittuminen kansainväliseen tasoon verrattuna
- suunnitelma tutkimuksen laadun ja uudistumisen edistämisestä
- konsortion jäsenten tieteelliset ansiot ja pätevyys
- Tutkimuksen soveltuvuus annettuun strategisen tutkimuksen ohjelmaan
- kyky vastata esitettyihin ohjelmakysymyksiin
Suomen Akatemian hakuihin jätettyjä hakemuksia arvioidaan pääsääntöisesti kuusiportaisella asteikolla. Akatemian kaikki arviointiohjeistus on englanninkielistä, koska hakemusten arviointi perustuu kansainväliseen vertaisarviointiin. Eri rahoitusmuotojen arviointiasteikkoihin voit tutustua englanninkielisellä sivulla (Research Council of Finland - Research funding - Peer review and funding decisions - How applications are reviewed - Rating scale).
Talvihaun paneelit, joissa arvioidaan akatemiahankehakemukset, akatemiatutkijan tehtävän ja kliinisen tutkijan tehtävän hakemukset, ovat ennalta määriteltyjä. Paneeleissa voidaan arvioida myös muiden hakujen hakemuksia silloin kun se on tarkoituksenmukaista.
Paneelit ja paneelien valintaohje on kuvattu vain englannin kielellä.
Tutustu talvihaun paneeleihin (pdf)