Näin hakemukset arvioidaan
Suomen Akatemia painottaa kaikessa tutkimusrahoituksessaan strategiansa mukaisesti tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta sekä tieteen uudistumista. Akatemian tutkimusrahoitus perustuu kilpailuun ja kansainväliseen vertaisarviointiin. Käytettävät asiantuntijat ovat pääsääntöisesti kansainvälisiä alansa arvostettuja tutkijoita tai muilla perusteilla hakemuksen suhteen vertaisia.
Pääsääntöisesti hakemukset arvioidaan kansainvälisissä tutkimusalakohtaisissa tai temaattisissa asiantuntijakokouksissa eli paneeleissa. Aihepiiriltään paneelien välisille rajapinnoille sijoittuvista hakemuksista voidaan pyytää kahden eri paneelin lausunto. Niille hakemuksille, jotka eivät sovellu minkään tieteellisen paneelin arvioitaviksi, pyydetään vähintään kaksi yksittäisen asiantuntijan lausuntoa. Yksittäiseltä asiantuntijalta voidaan myös pyytää lausunto paneelin tueksi. Myös tilanteissa, joissa paneelikokouksessa ilmenee, että paneelin asiantuntemus ei ole riittävä jonkun hakemuksen suhteen, pyritään hakemukselle saamaan lisäksi lausunto yksittäiseltä asiantuntijalta paneelin jälkeen.
Temaattiset ohjelmahaut, joita ovat muun muassa akatemiaohjelmat ja strategisen tutkimuksen rahoitus, ovat tyypillisesti kaksivaiheisia ja arviointi voi poiketa edellä kuvatusta. Temaattisissa ohjelmahauissa arvioidaan myös hankkeen soveltuvuutta ohjelmaan. Strategisen tutkimuksen hakemukset arvioidaan erikseen yhteiskunnallisen merkittävyyden ja vaikuttavuuden sekä tieteellisen laadun osalta. Strategisen tutkimuksen paneelien jäseninä on sekä kotimaisia että kansainvälisiä tieteen ja yhteiskunnallisen relevanssin asiantuntijoita.
Lisäksi Akatemiassa on rahoitusmuotoja, jotka eivät ole haettavana vuosittain tai joissa hakijana on tutkimusorganisaatio. Näitä ovat esimerkiksi huippuyksikköohjelmat, akatemiaprofessorin tehtävät, yliopistojen profiloitumisen rahoitus, tutkimusinfrastruktuurirahoitus sekä kansainväliset yhteisrahoitteiset ohjelmat. Näissä arviointi räätälöidään kunkin haun tavoitteita vastaavaksi. Rahoitusmuotojen arviointiprosessi on kuvattu hakuilmoituksessa tai rahoitusmuodon kotisivulla. Kansainvälisissä hauissa, kuten ERA-NET-verkostojen yhteishauissa, arviointi voidaan myös toteuttaa Akatemian ulkopuolella kansainvälisen rahoittajaverkoston sopimuksen mukaisesti.
Arviointipaneelit ja asiantuntijat
Hakemusten arviointi paneeleissa
Suomen Akatemian virkamiehet järjestävät hakemusten arvioinnit ja kokoavat paneelit hakuun saapuneiden hakemuskokonaisuuden perusteella. Hakemuksen arviointiin sopivinta paneelia valittaessa otetaan huomioon hakemuksen sisältö, sen tutkimusala(t), muu hakemusjoukko ja paneelin jäsenten asiantuntemus. Hakemukset sijoitetaan paneeleihin siten, että jokainen hakemus saa parhaan mahdollisen asiantuntija-arvioinnin, vertaisten hakemusten kanssa.
Tasapuolisen ja asiantuntevan arvioinnin varmistamiseksi asiantuntijoilta kysytään paneelien valmisteluvaiheessa heidän esteellisyyksiään ja tieteellisissä arvioinneissa heidän asiantuntemustaan paneelissa arvioitaviksi suunniteltavista hakemuksista. Panelisteja pyydetään tutustumaan kaikkiin paneelin hakemuksiin lukuun ottamatta niitä, joille he ovat esteellisiä. Asiantuntijan ollessa esteellinen hän ei osallistu kyseisen hakemuksen arviointiin. Vähintään kahta panelistia pyydetään valmistelemaan alustavat lausuntoluonnokset kustakin hakemuksesta ennen paneelin kokousta. Paneelin työn tueksi ja paneelin asiantuntemuksen vahvistamiseksi voidaan pyytää lausuntoluonnoksia myös paneelin ulkopuolisilta asiantuntijoilta. Panelistit saavat kaikki alustavat lausuntoluonnokset käyttöönsä ennen paneelin kokousta tai viimeistään sen aikana.
Paneeli kokoontuu keskustelemaan sille osoitetuista hakemuksista ja tekee konsensuspäätökset hakemusten arvosanoista. Paneeli valmistelee kustakin hakemuksesta yhteisen arviointilausunnon keskustelujen ja lausuntoluonnosten pohjalta. Lopuksi paneeli myös sijoittaa parhaiten menestyneet hakemukset paremmuusjärjestykseen, poikkeuksena strategisen tutkimuksen arvioinnit.
Akatemian virkamiehet osallistuvat paneelien työskentelyyn ulkopuolisten asiantuntijoiden apuna. Akatemian henkilökunta avustaa tarvittaessa paneelia lopullisen arviointilausunnon kirjoittamisessa. Virkamiehet myös varmistavat, että kaikkia hakijoita kohdellaan tasapuolisesti ja samojen kriteerien mukaan.
Panelisteilta pyydetään etukäteen suostumus tehtävään ja heille selvitetään Akatemian arviointitoiminnan periaatteet. He myös sitoutuvat salassapitoon toimiessaan asiantuntijana.
Eri rahoitusmuotojen arvioitsijalistauksiin voit tutustua englanninkielisellä sivulla.
Arviointikriteerit
Suomen Akatemian arviointikriteerit
Suomen Akatemian rahoituspäätökset perustuvat tutkimus- ja toimintasuunnitelman tai tutkimusinfrastruktuurien hankesuunnitelman ja hakijan tieteellisten ansioiden arviointiin. Tieteellisten ansioiden arvioinnissa käytetään seuraavia perusteita:
- tutkimussuunnitelmassa kuvatun tutkimuksen tieteellinen laatu, innovatiivisuus ja uutuusarvo sekä vaikuttavuus tiedeyhteisössä
- tutkimussuunnitelman toteuttamiskelpoisuus (mukaan luettuna vastuullinen tiede)
- hakijan tai tutkimusryhmän pätevyys hankkeen toteuttamiseksi sekä mahdollinen tutkijankoulutus
- tutkimusympäristön ja yhteistyöverkostojen laatu (mukaan luettuna tutkijoiden liikkuvuus)
- kuvatun tutkimuksen soveltuvuus rahoitusmuodon mahdollisiin erityistavoitteisiin (mukaan luettuna yhteiskunnallinen vaikuttavuus)
Arviointikriteerit ovat aina sovitettu erikseen haun tavoitteisiin. Eri hakujen arviointikriteerit on esitetty kunkin haun hakuilmoituksessa, jotka löytyvät Akatemian Haut - sivulta.
Strategisen tutkimuksen arviointikriteerit
STN:n tutkimusohjelmissa arvioidaan hankkeen yhteiskunnallinen merkitys ja vaikuttavuus sekä tieteellinen laatu. Rahoitettavien hankkeiden valintaperusteina käytetään paneelien arvioita, mahdollisia hakijoiden haastatteluja sekä STN:n haussa asettamia muita tavoitteita ohjelmalle. Valinnoissa otetaan huomioon ohjelmakokonaisuuden tarpeet.
Strategisessa tutkimuksessa käytettävät arviointiperusteet ovat:
- Tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus
- merkittävä yhteiskunnallista vaikuttavuus
- realistinen ja vakuuttava vuorovaikutussuunnitelma
- tarvittava yhteistoiminta sidosryhmäverkostojen kanssa
- konsortion ansiot ja pätevyys vuorovaikutustyössä
- Tutkimuksen tieteellinen laatu
- tutkimuksen sijoittuminen kansainväliseen tasoon verrattuna
- suunnitelma tutkimuksen laadun ja uudistumisen edistämisestä
- konsortion jäsenten tieteelliset ansiot ja pätevyys
- Tutkimuksen soveltuvuus annettuun strategisen tutkimuksen ohjelmaan
- kyky vastata esitettyihin ohjelmakysymyksiin
Tutustu tarkemmin kansainvälisille vertaisarvioitsijoille laadittuihin käytännön ohjeisiin.
Arviointiasteikko
Akatemian kaikki arviointiohjeistus on englanninkielistä, koska hakemusten arviointi perustuu kansainväliseen vertaisarviointiin. Suomen Akatemian hakuihin jätettyjä hakemuksia arvioidaan pääsääntöisesti kuusiportaisella asteikolla, johon voit tutustua englanninkielisellä sivulla. Arviointiasteikkojen arvosanojen kuvaukset ovat aina sovitettu erikseen haun tavoitteisiin. Eri hakujen arviointiasteikot on esitetty kunkin haun arviointilomakkeella, jotka löytyvät englanninkieliseltä Arviointiohjeet ja lomakkeet - sivulta.