Strategisen tutkimuksen ohjelmahaku 2020: Ilmastonmuutos ja ihminen (CLIMATE), kutsuhaku jatkoon valituille
Valtioneuvosto on päättänyt yleisistunnossaan strategisen tutkimuksen teema-alueista ja painopisteestä vuodelle 2020.
Tutkimusohjelmassa haetaan ratkaisuja siihen, miten ihmiset voisivat tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tai sopeutumiseen liittyviä valintoja ja miten yhteiskunta mahdollistaa valintojen tekemisen kestävästi ja yhdenvertaisesti. Läpileikkaavana painopisteenä on yhteisöllisyys. Siinä missä teeman näkökulma ohjelmahaussa on varsin yksilökeskeinen, niin painopisteen valinnalla halutaan korostaa sitä, että yksilö toimii aina osana yhteiskuntaa.
Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) rahoittaa pitkäjänteistä, ratkaisukeskeistä ja tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta, jonka tarkoituksena on löytää ratkaisuja merkittäviin yhteiskunnan haasteisiin ja ongelmiin. Strategisen tutkimuksen rahoituksen erityispiirteitä ovat:
- Rahoitusta voivat saada vain konsortiot, ja niiden on noudatettava STN:n vaatimusten mukaista konsortiorakennetta.
- Rahoituksella voidaan maksaa palkkaa konsortion johtajalle koko rahoituskauden ajan. Strategisen tutkimuksen neuvosto edellyttää, että konsortion johtaja sitoutuu riittävällä työpanoksella konsortion johtamistehtävään.
- Konsortion kokoonpanon tulee olla sukupuolijakaumaltaan mahdollisimman tasainen.
- Rahoitus on kokonaiskustannusmallin mukaista ja täysimääräistä.
- Yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisu vaatii tutkimuksen lisäksi vaikuttavuuteen tähtäävää aktiivista vuorovaikutusta tutkijoiden ja tiedon hyödyntäjien välillä hankkeen alusta sen päättymiseen asti.
- Rahoitetut konsortiot muodostavat temaattisen ohjelmakokonaisuuden, jota koordinoi erikseen STN:n toimesta palkattava ohjelmajohtaja.
Strategisen tutkimuksen rahoitushaku on kaksivaiheinen. Aiehaku on avoin kaikille hakukelpoisille hakijoille. Varsinaiseen hakuun kutsutaan aiehaun arvioinnissa parhaiten menestyneet STN-konsortiot. Kutsumisesta päättää strategisen tutkimuksen neuvosto.
STN-konsortion johtajalla tulee olla tohtorintutkinto ja dosentin arvo tai dosentin arvoa vastaava kokemus tutkijana. Rahoitusta voivat hakea konsortiot, joissa on mukana vähintään kolme osahanketta ja kaksi organisaatiota sekä edustettuina vähintään kolme tutkimusalaa. STN-konsortiolle on myös nimettävä omalla toimialallaan pätevä vuorovaikutusvastaava.
Nyt haettavien hankkeiden kesto on 3+3 vuotta. STN varautuu rahoittamaan, kahdessa nyt avoinna olevassa ohjelmahaussa, yhteensä 8-12 hanketta. Ohjelmissa on varauduttu rahoittamaan tutkimushankkeita ensimmäisen 3-vuotiskauden osalta yhteensä noin 34 miljoonalla eurolla. Hankkeiden kustannusarvion realistisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.
Ennen kuin teet hakemuksen verkkoasioinnissa (SARA), tutustu huolellisesti sekä alla olevaan hakuilmoitukseen että Lue myös -osion sisältöön ja erityisesti rahoitusehtoihin. Hakuilmoituksen ja rahoitusehtojen ollessa ristiriidassa, rahoitusehtojen sisältämä teksti on aina ensisijainen.
Mahdollisista muutoksista hakuohjeissa aie- ja varsinaisen haun välillä tiedotetaan hakuilmoitussivulla.
Lue koko hakuilmoitus alta. Voit tulostaa tai tallentaa sen pdf:nä alla olevasta napista.
Tutkimusohjelmassa haetaan ratkaisuja siihen, miten ihmiset voisivat tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tai sopeutumiseen liittyviä valintoja ja miten yhteiskunta mahdollistaa valintojen tekemisen kestävästi ja yhdenvertaisesti.
Ilmastonmuutos haastaa kaikki toimijat: niin yksilöiden, yhteisöjen, yritysten ja yhteiskunnankin tasolla tarvitaan uusia hallinnan keinoja sekä kykyä varautua epävarmaan tulevaisuuteen. Ilmastonmuutoksen aikaansaamat vaikutukset vaihtelevat yksilöistä yhteisöihin ja paikalliselta globaalille tasolle. Yksilöt kokevat epätietoisuutta ja turhautumista, koska erilaisten valintojen vaikutuksia on vaikea hahmottaa. Tämä vaikeuttaa ilmastonmuutokseen reagointia ja ratkaisujen etsimistä sen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen. Olennaista onkin tarkastella toimenpiteitä ottaen huomioon myös niiden hyväksyttävyys ja globaalin oikeudenmukaisuuden vaatimukset.
Tutkimushankkeissa etsitään konkreettisia keinoja tukea yhteiskunnan eri toimijoita syntyvän uuden tiedon, teknologisten, luonnonvarojen käyttöä koskevien ja muiden ratkaisujen sekä uusien toimintamallien avulla ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja siihen sopeutumisessa. Etenkin tarvitaan yksilöiden päätöksentekoon sekä käyttäytymisen ohjaamiseen liittyvää tutkimusta. Eri tasoja on mahdollista kytkeä yhteen esimerkiksi ilmastoa kuormittavan kulutuksen elinkaaritarkastelun sekä systeemianalyysin keinoin.
Ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen vaativat yhtä lailla lyhyen ja pitkän aikavälin huomiointia ja ylisukupolvisten vaikutusten käsittelyä. Ilmastonmuutoksen hillinnän ja prosessien hallittavuuden ohella on myös syytä varautua odotettua huonompaan kehitykseen ja yhteiskunnalliseen murrokseen.
Tutkimustyötä tekevien tutkijoiden ja vuorovaikutuskumppanien sitoutuminen erilaiset näkökulmat mukaan ottavaan yhteisölliseen toimintatapaan (co-creation) tulee huomioida kautta linjan hankkeiden toiminnassa aina hankesuunnittelusta ja tavoitteiden asettamisesta alkaen. Tutkimus- ja vuorovaikutustyössä on oleellista painottaa avointa ja vuorovaikutteista suhdetta ympäröivään yhteiskuntaan ja sen moninaisiin toimijoihin laajakatseisesti.
Ohjelmakysymykset
A. Mihin haasteisiin hankkeessa keskitytään ja millainen kokonaisuus niistä muodostuu?
B. Miten ehdotettu tutkimus ja vuorovaikutus edistää ilmastonmuutokseen reagointia kestävällä ja oikeudenmukaisella tavalla?
C. Miten ehdotettu tutkimus ja vuorovaikutus luo konkreettisia edellytyksiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja/tai siihen sopeutumiseen?
D. Miten ehdotettu tutkimusalojen yhdistelmä ja vuorovaikutuskumppanien verkosto tukevat ohjelmassa tavoiteltujen ratkaisujen saavuttamista?
E. Miten läpileikkaava painopiste sisällytetään hankkeeseen niin, että erilaiset näkökulmat mukaan ottava yhteisöllinen toimintatapa (yhteisöllisyys) läpäisee koko konsortion tutkimus- ja vuorovaikutustyön aina hankesuunnittelusta ja tavoitteidenasettelusta alkaen?
Strategisen tutkimuksen rahoitusta voivat hakea vain konsortiot. Strategisen tutkimuksen konsortiot eli STN-konsortiot ovat rakenteeltaan erilaisia kuin akatemiahankkeiden ja akatemiaohjelmien konsortiot.
Konsortiolle on nimettävä johtaja, varajohtaja, vuorovaikutusvastaava sekä työpakettien johtajat. Lisäksi varsinaisessa hakemuksessa jokaiselle osahankkeelle on nimettävä osahankejohtaja, joka on vastuussa suorituspaikalla hakemuksen jättämisestä sekä hankkeen rahoituksesta.
STN-konsortion johtajalla, varajohtajalla ja työpaketin johtajalla tulee olla tohtorintutkinto ja dosentin arvo tai dosentin arvoa vastaava kokemus tutkijana. Vuorovaikutusvastaavan on oltava pätevä omalla toimialallaan, häneltä ei edellytetä tohtorintutkintoa.
Tutustu STN-konsortiohakemuksen ohjeisiin.
Esimerkki mahdollisesta STN-konsortion rakenteesta:
STN-konsortion tulee perustua aitoon yhteistyöhön. Tutkimuksen toteutus ei saa olla vain yhden suorituspaikan, tutkimusryhmän tai tieteenalan varassa. Tämä edellyttää, että myös konsortion toiminnan johtamiseen, koordinointiin ja vuorovaikutustyöhön kohdistetaan riittävästi resursseja. Konsortion kokoonpanon tulee olla sukupuolijakaumaltaan mahdollisimman tasainen.
Osahankkeen johtajalla on oltava pätevyys osahankkeen johtamiseen ja pääsääntöisesti hänellä tulee olla tohtorintutkinto. Hakemuksessa tulee kuvata, miten osahankejohtajan palkkaus järjestetään hankkeen rahoituskauden aikana.
Strategisen tutkimuksen rahoitus palvelee suomalaista tiedeyhteisöä ja yhteiskuntaa. STN-konsortiossa voi olla mukana myös ulkomaisia suorituspaikkoja, mutta niiden osuus rahoituksesta ei voi olla merkittävä.
Rahoituksella ei tueta taloudellista toimintaa (tavaroiden ja palveluiden tarjoamista markkinoilla). Jos rahoitusta hakee jokin muu organisaatio kuin yliopisto, ammattikorkeakoulu tai tutkimuslaitos, hakijan on varmistettava hakukelpoisuutensa ja mahdollisen rahoituksen ehdot ohjelmasta vastaavalta tiedeasiantuntijalta hyvissä ajoin ennen hakemuksen jättämistä. Yhteydenoton laiminlyöminen vaarantaa koko konsortion hakemuksen käsittelyn.
Strategisen tutkimuksen rahoitusta ei myönnetä yksityisille elinkeinonharjoittajille.
Hakurajoitukset
STN-konsortion johtaja ja/tai varajohtaja voivat toimia kyseisissä rooleissa vain yhdessä STN:n rahoittamassa konsortiossa. Poikkeuksen muodostavat seuraavien vuonna 2021 päättyvien ohjelmien: Ilmastoneutraali ja resurssiniukka Suomi (PIHI), Tasa-arvoinen yhteiskunta (EQUA), Teknologiamurrokset ja muuttuvat instituutiot (TECH) STN-ohjelmien konsortionjohtajat ja varajohtajat, koska ohjelmien rahoituskausien päällekkäisyys on vähäinen.
Sama henkilö voi toimia osahankkeen ja/tai työpaketin johtajana enintään yhdessä hakemuksessa kussakin strategisen tutkimuksen ohjelmassa. Konsortion johtajan tulee varmistaa näiden henkilöiden hakukelpoisuus ja että he ovat mukana vain yhdessä hakemuksessa per ohjelma.
Jos sama henkilö toimii konsortion johtajana tai työpaketin johtajana useammassa hakemuksessa, hänet poistetaan kaikista hakemuksista ennen arviointia. Tässä tapauksessa hakemukset etenevät arviointiin ilman tämän henkilön tietoja sekä ansio- ja julkaisuluetteloa.
STN-konsortiot ovat laajoja kokonaisuuksia, joiden johtaminen edellyttää huomattavaa työpanosta. Strategisen tutkimuksen neuvosto edellyttää, että konsortion johtaja sitoutuu riittävällä työpanoksella konsortion johtamistehtävään. Suomen Akatemian huippuyksiköiden ja niiden osahankkeiden vastuulliset johtajat (ryhmänjohtajat) eivät siten voi toimia STN-konsortiossa konsortion johtajana tai varajohtajana.
Suomen Akatemian hallituksen, tieteellisen toimikunnan sekä strategisen tutkimuksen neuvoston jäsenen hakemuksesta ei hänen toimikautensa aikana myönnetä strategisen tutkimuksen rahoitusta.
Rahoitusta ei voi hakea henkilö, joka on osallistunut haettavana olevan tutkimusohjelman suunnitteluun tavalla, joka on omiaan tuottamaan hänelle kilpailuetua muihin hakijoihin nähden.
STN-konsortion kokoonpanon muuttaminen aiehaun ja varsinaisen haun välissä
Aiehakemuksessa mainittua STN-konsortion johtajaa tai työpaketin johtajaa voi vaihtaa aiehaun ja varsinaisen haun välissä ainoastaan erittäin painavasta syystä. Konsortion kokoonpanoa voi täydentää ainoastaan aiehaun arviointilausunnossa esiintyvän täydennysehdotuksen perusteella. Tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelman sisällön on pysyttävä pääsääntöisesti ennallaan. Konsortion osapuolia ei voi poistaa.
STN-konsortion kokoonpanon yllä mainituista syistä johtuvat muutokset on perusteltava varsinaisen hakemuksen tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelmassa. Lisäksi hakijan tulee tällaisessa tapauksessa ottaa yhteyttä ohjelmasta vastaavaan tiedeasiantuntijaan ennen varsinaisen hakemuksen jättämistä.
Nyt haettavien hankkeiden kesto on kuusi vuotta. Hakemuksessa esitettävä tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelma on laadittava kattamaan koko kuuden vuoden kausi. Rahoitus myönnetään kuitenkin kahdessa jaksossa (3+3 vuotta).
STN varautuu rahoittamaan, kahdessa nyt avoinna olevassa ohjelmahaussa, yhteensä 8-12 hanketta. Ohjelmissa on varauduttu rahoittamaan tutkimushankkeita ensimmäisen 3-vuotiskauden osalta yhteensä noin 34 miljoonalla eurolla. Hankkeiden kustannusarvion realistisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.
Ensimmäinen rahoituspäätös tehdään ajalle 1.10.2020-30.9.2023. Hankkeiden edistymistä tarkastellaan ensimmäisen rahoituskauden lopussa, ja mahdollinen jatkokausi myönnetään ajalle 1.10.2023-30.9.2026. Rahoitusta ei ole mahdollista siirtää rahoituskaudelta toiselle. STN-konsortion kustannusarvio kuuden vuoden kaudelle on laadittava siten, että toisen rahoituskauden rahoitus on suuruudeltaan n. 70% ensimmäisen rahoituskauden rahoituksesta.
Palkkauskulut
Strategisen tutkimuksen neuvosto edellyttää, että konsortion johtaja sitoutuu johtamistehtävään riittävällä työpanoksella. Strategisen tutkimuksen rahoituksella voidaan maksaa palkkaa myös konsortion johtajalle ja mahdolliselle koordinaattorille koko hankkeen rahoituskauden ajan. Tämä palkkarahoitus ei voi kuitenkaan olla päällekkäistä muun Akatemian rahoituksesta maksettavan palkan kanssa.
Strategisen tutkimuksen rahoituksella palkattavien henkilöiden tulee olla palvelussuhteessa suorituspaikkaansa. Tutkimushenkilöstön osalta rahoitus on ensisijaisesti tarkoitettu väitelleiden tutkijoiden palkkaukseen.
Muut hyväksyttävät kustannukset
Strategisen tutkimuksen rahoitus myönnetään tutkimukseen ja siihen liittyvään vuorovaikutukseen. Strategisen tutkimuksen rahoituksella ei tueta taloudellista toimintaa.
Strategisen tutkimuksen haussa rahoitusta voidaan hakea kattamaan tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelman toteuttamisesta syntyviä palkkaus- ja muita kustannuksia.
Palkkauksen ohella hyväksyttäviä kustannuksia ovat esimerkiksi
- vuorovaikutussuunnitelman toteuttamiseen liittyvät kulut
- tutkimuskulut
- matkat
- rahoitettavan hankkeen tavoitteiden kannalta keskeiset kotimaisen ja kansainvälisen yhteistyön ja liikkuvuuden kulut
- kansainvälisten hankkeiden valmisteluun liittyvät kulut
- julkaisukulut (esimerkiksi tiedon avoimen saatavuuden edistämisestä aiheutuvat julkaisumaksut)
- tilintarkastukseen liittyvät kulut
Strategisen tutkimuksen rahoitusta ei voi käyttää merkittäviin infrastruktuurihankintoihin.
Mahdollisissa hankinnoissa on sovellettava lakia julkisista hankinnoista. Tarvittaessa on huolehdittava hankinnan kilpailuttamisesta hankintalaissa säädettyjen menettelyiden mukaisesti.
Edellytykset suorituspaikalta
Akatemia edellyttää, että tutkimuksen suorituspaikka (esimerkiksi yliopisto) takaa hankkeen toteuttamisen tavanomaiset perusedellytykset, jotka määräytyvät tutkimuksen luonteen perusteella. Nämä ovat samat kuin laitoksen muilla tutkijoilla eli työskentely- ja laboratoriotilat, laitteet (mukaan lukien tietotekniset laitteet) sekä tietoliikenne-, puhelin-, posti-, kopiointi- ja kirjastopalvelujen käyttömahdollisuus.
Varsinaisessa hakemuksessa ilmoitetaan myös suorituspaikan yleiskustannusosuus, henkilösivukustannukset ja tehollisen työajan kerroin.
Kun suorituspaikka on yliopisto tai tutkimuslaitos, rahoitus haetaan yleensä arvonlisäverollisena. Suorituspaikan taloushallinto antaa tarkemmat ohjeet arvonlisäverokäytännöstä. Akatemia voi rahoittaa arvonlisävero-osuudet tietyin ehdoin (katso Arvonlisävero ja tutustu ohjeistukseen rahoitusehdoissa).
Rahoitussuunnitelma
Hakija esittää hakemuksessaan ensimmäistä rahoituskautta koskevan kustannusarvion, joka sisältää arvion STN-konsortion rahoituksen vuosittaisesta tarpeesta. Sen realistisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Kustannusarvio on perusteltava varsinaisen hakemuksen tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelmassa, jossa esitetään myös koko hankkeen kestoa (ensimmäinen sekä toinen rahoituskausi) koskeva kustannusarvio. Koko hankkeen kestoa koskeva kustannusarvio jakaantuu siten että toisen rahoituskauden kustannukset saavat olla enintään 70% ensimmäisen rahoituskauden kustannusarviosta.
Aiehakemuksessa kustannusarvio esitetään arvioituna kokonaiskustannuksena (kaikki osahankkeet yhteensä) vuosittain verkkoasioinnin Hankkeen rahoitus -välilehden rivillä Muut kulut.
Varsinaisessa hakemuksessa kukin osahanke laatii oman kustannusarvionsa menolajeittain.
Kaikki haettavat tutkimuskulut perustellaan vapaatekstikentissä verkkoasioinnin välilehdellä Hankkeen rahoitus.
Liikkuvuuskorvaus tutkimushankkeissa
Strategisen tutkimuksen hankkeissa tutkijaliikkuvuuden tulee olla ohjelmallisesti tavoitteellista, ja sen tulee tukea hankkeen toteuttamista, vahvistaa STN-konsortion tutkijoiden kansainvälisiä verkostoja sekä tuoda uutta tietoa ja osaamista. Aiehakemuksessa liikkuvuussuunnitelmaa ei tarvita. Varsinaisessa hakemuksessa hakija kuvaa liikkuvuussuunnitelman verkkoasioinnin hakemuslomakkeella.
Liikkuvuuskorvaus hankkeissa on kohdemaasta ja ulkomaankauden pituudesta riippumaton verollinen korvaus, josta pidätetään henkilösivukulut:
- tutkijalle, jolla ei ole huollettavia: 1 050 euroa/kk
- tutkijalle, jolla on huollettavia: 1 500 euroa/kk
Liikkuvuuskorvausta haetaan tutkimushankkeen alkuperäisessä hakemuksessa tutkimussuunnitelman toteuttamiseen liittyvinä tutkimuskuluina. Suositeltu korvaus on tarkoitettu kattamaan ulkomailla oleskelusta aiheutuvia kohonneita elinkustannuksia.
Liikkuvuuskorvaus haetaan lomakkeen Hankkeen rahoitus -välilehdellä, kohdassa Muut kulut. Ulkomaan matkoihin liittyvät matkalippukulut haetaan lisäksi erikseen kohdassa Matkakulut. Jos tutkija ja hänen perheensä ovat ulkomailla vähintään kuusi kuukautta, myös perheen matkakuluihin voi hakea rahoitusta. Liikkuvuuskorvaus on perusteltava.
Hakemuksen jättäminen ja täydentäminen
Hakuajat ovat ehdottomia.
Jätä (submit) hakemus hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä. Voit jättää vain sellaisen hakemuksen, jossa on kaikki pakollisiksi määritellyt tiedot ja liitteet. STN-konsortion yhteisen aiehakemuksen jättää vain konsortion johtaja.
STN-konsortion yhteisen varsinaisen hakemuksen jättää konsortion johtaja. Hän voi jättää hakemuksen (Submit application) vasta, kun kaikki osahankkeet ovat merkinneet omat hakemuksensa valmiiksi (Tag as complete).
Jätettyä hakemusta voi muokata ja täydentää hakuajan päättymiseen saakka. Jo jätettyä hakemusta voi muuttaa ennen hakuajan päättymistä esimerkiksi vaihtamalla hakemuksen liitteitä. Jos huomaat hakuajan päätyttyä merkittäviä puutteita hakemuksessa, ota välittömästi yhteyttä hakuilmoituksessa mainittuun yhteyshenkilöön, jolloin hakemus voidaan avata täydennettäväksi. Kun olet täydentänyt hakemusta, sinun tulee jättää (submit) se uudelleen. Täydennys otetaan huomioon, jos se on mahdollista hakemuksen arviointi- ja päätöksentekoprosessin kannalta. Merkittävä täydennys hakemukseen voi olla esimerkiksi ulkomaisen yliopiston kutsukirje.
Jos saat hakemuksen jättämisen jälkeen muualta rahoitusta Akatemiasta haettuun tarkoitukseen, sinun tulee viipymättä ilmoittaa tästä.
Hakemuksen vireille tulo
Hallintolain 17 §:n ja sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetun lain 8 §:n mukaan vastuu hakemuksen saapumisesta perille määräajassa on lähettäjällä. Hakemuksen katsotaan olevan vireillä, kun verkkoasioinnin lomake ja asioinnissa pakollisiksi määritellyt liitteet on jätetty verkkoasiointiin. Järjestelmä ilmoittaa onnistuneesta hakemuksen jättämisestä sähköpostilla hakijan ilmoittamaan osoitteeseen.
Hakemuksen julkisuus, tietosuoja
Hakemus liitteineen on julkinen asiakirja lukuun ottamatta lähtökohtaisesti salassa pidettäviä tutkimussuunnitelmaa, aiesuunnitelmaa, abstraktia ja edistymisraporttia. Tästä syystä esimerkiksi ansioluettelossa ei tule ilmoittaa salassa pidettäviä tietoja. Julkisuus perustuu lakiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Akatemian toiminnassa noudatetaan tietosuojalainsäädäntöä. Tutkimusrahoituksen henkilörekisterin osalta EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) mukainen tietosuojaseloste löytyy Akatemian verkkosivuilta kohdassa Tietosuojaselosteet.
Haun toisessa vaiheessa jätettävä varsinainen hakemus koostuu Akatemian verkkoasioinnissa täytettävistä lomakkeista sekä pdf-muodossa jätettävistä hakemuksen liitteistä. Hakijalla on oikeus jättää hakemuksensa suomeksi tai ruotsiksi. Hakemukset pyydetään kuitenkin jättämään englanniksi, koska hakemukset arvioidaan kansainvälisesti.
Strategisen tutkimuksen ohjelmahaussa varsinaisen hakemuksen voi laatia kutsusta ja jättää Suomen Akatemian verkkoasiointiin aikaisintaan 11.3.2020 ja viimeistään määräaikaan 28.4.2020 klo 16.15 Suomen aikaa mennessä. Hakuaika on ehdoton.
Strategisen tutkimuksen varsinainen hakemus on konsortiohakemus. Konsortion johtajan hakemukseen yhdistyvät osahankkeiden hakemukset ja liitteet. Konsortiohakemus voidaan jättää vasta, kun jokainen konsortion osahankkeeksi ilmoitettu hakemus on merkitty valmiiksi. Konsortion johtajan velvollisuus on seurata hakemuksen valmistumista, ja hän vastaa sen jättämisestä ajoissa.
STN-konsortion johtajan jättämä hakemus sisältää hänen oman osahankkeensa tiedot, hankkeen abstraktin ja julkisen kuvauksen sekä konsortion yhteisen tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelman ja konsortion varajohtajan sekä työpakettien johtajien ansioluettelot ja julkaisut. (sikäli kun eivät ole osahankkeiden johtajia)
Osahankkeiden johtajat täyttävät kukin omat hakulomakkeensa, jossa he ilmoittavat oman osahankkeensa kustannusarvion ja rahoitussuunnitelman sekä muut lomakkeella kysyttävät tiedot.
Varsinaisen hakemuksen osat ja niiden sisältö verkkoasioinnissa (SARAssa)
Henkilötiedot/CV (Personal data/CV)
- Henkilötiedot
- Tutkinnot (viimeisin ensimmäisenä), lisätiedot-kohtaan voi täyttää esim. tietoja vanhempainvapaasta
- Dosentuurit ja professuurit
- Liitteenä CV/ansioluettelo mallipohjassa esitetyllä rakenteella, enintään kaksi sivua
STN-konsortion osapuolet (Consortium parties)
- Osahankkeiden johtajat (rahoitusta vastaanottava suorituspaikka)
- Jokaisen osapuolen tiedot (nimi, sähköposti, organisaatio ja maa)
- Tutustu STN- konsortiohakemuksen ohjeisiin
STN-Konsortion vastuuhenkilöt (SRC Consortium composition)
- Varajohtaja, työpakettien johtajat, vuorovaikutusvastaava tiedot (nimi, sähköposti, organisaatio ja maa)
- Alasvetovalikosta valitaan henkilön rooli. Mikäli kyseessä on työpaketin johtaja, lisätään alasvetovalikosta työpaketin numero.
- Tutustu STN-konsortiohakemuksen ohjeisiin
Yleiskuvaus (General information)
- Suorituspaikan tiedot
- Tutkimushankkeen nimi englanniksi ja suomeksi/ ruotsiksi
- Tutkimusalat (vähintään yksi, enintään viisi)
- Asiasanat englanniksi ja suomeksi/ ruotsiksi
Abstrakti (Abstract)
- Enimmäispituus on 2500 merkkiä
- Lyhyesti tutkimuksen tieteelliset ja yhteiskunnalliset tavoitteet, tutkimusmenetelmät, aineisto, odotettavat tulokset ja vaikuttavuus
- Lue lisää Abstraktista
Tutkimusryhmät (Research teams)
- Ryhmän tehtävät ja jäsenet
- Ryhmän jäsenten tehollinen työaika
Tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelma (Research and interaction plan)
- Enimmäispituus 19 sivua
- Katso ohje STN-konsortion tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelman rakenteesta
- Katso verkkoasioinnin ohje
Tärkeimmät julkaisut (Most relevant publications)
- Enintään kymmenen hankkeen kannalta tärkeintä konsortion julkaisua
- Julkaisuja voi hakea VIRTA-julkaisupalvelusta. Katso verkkoasioinnin ohje.
- Julkaisuja voi syöttää myös suoraan. Pakolliset tiedot: tekijä(t), julkaisun otsikko, julkaisuvuosi ja sarjan/lehden nimi sekä julkaisutyyppi (ei näytetä hakemuksen pdf:ssä)
- Myös osahankejohtajat voivat lisätä julkaisuja mutta konsortion yhteenlaskettu määrä ei saa ylittää kymmentä.
- Hakijan ei tule liittää julkaisuihinsa julkaisufoorumin (JUFO) luokitustietoja.
Yhteistyötahot (Collaborators)
- Hankkeen yhteistyötahot eriteltynä (nimi, organisaatio, maa, yhteistyön tavoite/hyöty lyhyesti)
Liikkuvuus (Mobility)
- Hankkeessa suunniteltu kansallinen ja kansainvälinen liikkuvuus eriteltynä henkilöittäin
- Ohjeet liikkuvuuskorvauksesta löydät hakuilmoituksen kohdasta Haettava rahoitus ja rahoituskausi
- Katso lisätietoja liikkuvuudesta (akatemiahankkeet, suunnatut akatemiahankkeet ja akatemiaohjelmat)
Yhteydet (Affiliations)
- ESFRI-tiekartan mukaiset tutkimusinfrastruktuurit
- Muut tutkimusinfrastruktuurit
- Huippuyksiköt
- Lippulaivaohjelman hankkeet
Eettiset kysymykset (Ethical aspects)
- Tutkimushankkeen eettinen lupa (kyllä/ei)
- Tutkimusvilppiin syyllistyminen (kyllä/ei)
- Jos hakija on edellisen kolmen vuoden aikana todetusti syyllistynyt tutkimusvilppiin, Akatemia jättää hakemuksen tutkimatta.
- Tutkimuseettiset kysymykset kuvataan tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelmassa osana tutkimuksen toteuttamista.
- Hyvä tieteellinen käytäntö
Hankkeen rahoitus (Funding for the project) – Kokonaiskustannusmallin mukainen
- Rahoituskausi, tehollinen työaika, henkilösivukulut, yleiskustannusosuus ja arvonlisävero (ALV)
- Palkat ja muut kustannukset
- Perustelut haettavalle rahoitukselle. Kiinnitä huomiota kustannusarvion realistisuuteen.
- Budjetointiosion tekemisessä saat apua oman suorituspaikkasi hallinnosta. Tarkemmat ohjeet koskien rahoitusta on esitetty hakuilmoituksen kohdassa ”Haettava rahoitus ja rahoituskausi”.
- Suorituspaikan sitoumus. Varmista suorituspaikkasi (yleensä yliopisto tai tutkimuslaitos) sitoutuminen hankkeeseen suorituspaikan oman ohjeen mukaisesti.
Julkinen kuvaus (Public description)
- Enimmäispituus 1000 merkkiä
- Tutkimushankkeen yleistajuinen ja selkeä kuvaus englanniksi ja suomeksi/ ruotsiksi
- Akatemia voi käyttää julkista kuvausta hankkeesta tiedottamiseen
- Lue lisää Julkisesta kuvauksesta
- mitä tutkitaan ja miksi
- millaisia aineistoja ja tutkimusmenetelmiä aiotaan käyttää: haastattelu, tilastoaineisto, arkistoaineisto yms.
- missä tutkimus tehdään
- mikä merkitystä ja tavoitteita tutkimuksella on yhteiskunnalle ja tieteelle
- muita kiinnostavia seikkoja
- hyvä laittaa myös linkki tutkijan kotisivulle, jos sieltä löytyy lisätietoa aiheesta
- mukaan voi laittaa myös viitteitä aiempiin julkaisuihin, jotka ovat helposti saatavissa yleisestä kirjastosta tai Internetistä.
Valtuutus (Authorization)
- Voit valtuuttaa toisen henkilön tekemään osia hakemuksesta puolestasi tai katselemaan hakemustasi.
- Aloita kirjoittamalla hänen nimeään varattuun kenttään.
- Valtuutettavan henkilön täytyy olla rekisteröitynyt verkkoasioinnissa (SARA) käyttäjäksi
- Yhtä aikaa ei voi samalle kentälle valtuuttaa useampia henkilöitä etkä voi itse valtuutuksen aikana muokata kenttää.
- Älä valtuuta itseäsi
- Valtuutuksen tekniset ohjeet löydät verkkoasioinnin ohjeista.
Liitteet
Hakemukseen liitetään vain pyydetyt liitteet, ja niiden on oltava ohjeiden mukaisia. Ohjeiden mukaisia enimmäispituuksia ei saa ylittää. Otsikoi jokainen dokumentti tai dokumentin osa selkeästi (esim. CV [nimi], Publications [N.N.]), tämä selkeyttää arvioitsijoiden työtä. Liitteet laaditaan englanninkielisinä ja ne liitetään verkkoasioinnissa pdf-muodossa hakulomakkeeseen kohdassa Liitteet. Poikkeuksena ovat konsortion johtajan ja osahankkeiden johtajien ansioluettelot, joka liitetään lomakkeeseen kohdassa Henkilötiedot/cv. Kunkin henkilön osalta ansio- ja julkaisuluettelot liitetään hakemukseen vain kertaalleen, vaikka henkilö toimisi konsortiossa useammassa roolissa. Hakijan ei tule liittää julkaisuihinsa julkaisufoorumin (JUFO) luokitustietoja.
Pakolliset liitteet
Konsortion johtaja
- Otsikoi dokumentit ja/tai dokumenttien (esim. kun tiedosto sisältää sekä CV:n että julkaisuluettelon tai useamman eri henkilön tietoja) eri sivut selkeästi.
- Ansioluettelo/ CV liitetään hakemuksessa kohtaan Henkilötiedot/CV (Personal data/CV) -välilehdelle, pituus enintään kaksi sivua; nimetään mallin [sukunimi]_cv mukaistesti.
- Luettelo 10 tärkeimmästä julkaisusta, enintään yksi sivu (voi sisältää linkin pidempään julkaisuluetteloon). Liite nimetään mallin [sukunimi]_pub mukaisesti.
- Aineistonhallintasuunnitelma: tee suunnitelma DMPTuulin avustuksella tai Akatemian sivustolta löytyvän ohjeistuksen mukaisesti (1-3 sivua).
- työpakettien johtajien, jotka eivät toimi osahankkeiden johtajina, sekä vuorovaikutusvastaavan ansioluettelot (kukin enintään kaksi sivua) ja luettelot 10 tärkeimmästä julkaisusta (enintään 1 sivu) samaan tiedostoon. Nämä enintään 3 sivuiset liitteet nimetään mallin [sukunimi]_cv_and_pub mukaisesti.
- konsortion varajohtajan ansioluettelo (enintään 2 sivua) ja luettelo 10 tärkeimmästä julkaisusta (enintään 1 sivu); nimetään mallin [sukunimi]_cv_and_pub mukaisesti
Osahankkeen johtaja
- Ansioluettelo /CV liitetään hakemuksessa kohtaan Henkilötiedot/CV (Personal data/CV) -välilehdelle, pituus enintään kaksi sivua. Liite nimetään mallin [sukunimi]_cv mukaisesti.
- Luettelo 10 tärkeimmästä julkaisusta, enintään yksi sivu (voi sisältää linkin pidempään julkaisuluetteloon). Liite nimetään mallin [sukunimi]_pub mukaisesti
Tapauskohtaiset liitteet
Konsortion ja/tai osahankkeen johtaja
- Eettisen toimikunnan tai koe-eläintoimikunnan lausunto.
- Ulkomaisen yliopiston tai tutkimuslaitoksen kutsu, jos työ tai osa siitä suoritetaan ulkomailla; suosituskirjeitä ei saa liittää hakemukseen.
- Edistymisraportti niistä hakijan johtamista Akatemian rahoittamista tutkimushankkeista, joista ei ole annettu loppuraporttia.
- Yhteistyösopimukset (letter of commitment) hakemuslomakkeella mainituilta yhteistyökumppaneilta.
- Selvitys saaduista valtiontuista (taloudellista toimintaa harjoittavat organisaatiot)
Jätä hakemus (Submit Application)
- Hakemuksen voi jättää, kun kaikki tarvittavat tiedot on täytetty tai liitetty välilehdillä
- Punainen varoituskolmio välilehdellä kertoo, jos jotain pitää vielä täydentää
- Jätettyä hakemusta voi täydentää hakuajan aikana. Tallennus korvaa vanhan version.
- Hakuajan jälkeen hakemuksen täydennystä on pyydettävä Akatemiasta hakuilmoituksessa olevilta vastuuhenkilöiltä
Yhteenveto konsortion osapuolilta vaadittavista toimista verkkoasioinnissa (SARA):
Konsortion johtaja |
Osahankkeen johtaja |
täyttää ja tarkistaa omat henkilötietonsa ja liittää CV:nsä |
täyttää ja tarkistaa omat henkilötietonsa ja liittää CV:nsä |
nimeää STN-konsortion osapuolet (osahankejohtajat) |
|
nimeää STN-konsortion vastuuhenkilöt (konsortion varajohtaja, työpakettien johtajat ja vuorovaikutusvastaavan |
|
täyttää oman hankkeensa yleiskuvauksen (suorituspaikan tiedot, tutkimushankkeen nimi, tutkimusalat, asiasanat) |
täyttää oman hankkeensa yleiskuvauksen (suorituspaikan tiedot) |
tekee yhteisen abstraktin |
|
nimeää oman tutkimusryhmänsä jäsenet ja kuvaa ryhmän tehtävät hankkeessa. Arvioi tehollisen työajan kullekin ryhmän jäsenelle. |
nimeää oman tutkimusryhmänsä jäsenet ja kuvaa ryhmän tehtävät hankkeessa. Arvioi tehollisen työajan kullekin ryhmän jäsenelle. |
tekee yhteisen tutkimussuunnitelman |
|
täyttää konsortiohankkeen kannalta tärkeimmät julkaisut. Konsortiolla voi olla yhteensä enintään 10 julkaisua. |
täyttää / täydentää omalta osaltaan konsortiohankkeen kannalta tärkeimmät julkaisut |
täyttää oman osahankkeensa osalta tiedot yhteistyötahoista |
täyttää oman osahankkeensa osalta tiedot yhteistyötahoista |
täyttää liikkuvuussuunnitelman omalta osaltaan |
täyttää liikkuvuussuunnitelman omalta osaltaan |
ilmoittaa mahdolliset infrastruktuuri-, huippuyksikkö- tai lippulaivaohjelman yhteydet omalta osaltaan |
ilmoittaa mahdolliset infrastruktuuri-, huippuyksikkö- tai lippulaivaohjelman yhteydet omalta osaltaan |
ilmoittaa, jos hanke tarvitsee eettisen toimikunnan luvan (jos tarpeen) ja vastaa eettisiin kysymyksiin omalta osaltaan |
vastaa eettisiin kysymyksiin omalta osaltaan |
tekee oman osahankkeensa kustannusarvion ja rahoitussuunnitelman |
tekee oman osahankkeensa kustannusarvion ja rahoitussuunnitelman |
pyytää oman suorituspaikkansa sitoumuksen |
pyytää oman suorituspaikkansa sitoumuksen |
kirjoittaa hankkeen yhteisen julkisen kuvauksen |
|
liittää oman julkaisuluettelonsa |
liittää oman julkaisuluettelonsa |
lisää työpakettien johtajien, jotka eivät toimi osahankkeiden johtajina, sekä vuorovaikutusvastaavan ansio- ja julkaisuluettelot. |
|
liittää konsortion yhteisen aineistonhallintasuunnitelman |
|
liittää eettiset lausunnot koko konsortion osalta |
|
liittää ulkomaisen yliopiston tai tutkimuslaitoksen kutsun omalta osaltaan |
liittää ulkomaisen yliopiston tai tutkimuslaitoksen kutsun omalta osaltaan |
liittää edistymisraportin omista vielä raportoimattomista Akatemian rahoituksista |
liittää edistymisraportin omista vielä raportoimattomista Akatemian rahoituksista |
Strategisen tutkimuksen rahoitus perustuu tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelman ja hakijoiden ansioiden arviointiin. Arvioinnissa painottuu konsortion tuoma lisäarvo STN-ohjelman tavoitteiden toteuttamiseen.
Aiehakemukset vertaisarvioidaan paneelissa, joissa on jäseninä sekä kotimaisia että kansainvälisiä tieteen ja yhteiskunnallisen relevanssin asiantuntijoita. Paneeli arvioi hankkeen soveltuvuutta ohjelmaan, yhteiskunnallista merkitystä ja vaikuttavuutta sekä tutkimuksen laatua.
Aiehakemusten arvioinnissa tarkastelun näkökulmat ovat
- soveltuvuus ohjelman hakuun
- tieteellinen taso
- yhteiskunnallinen merkitys ja vaikuttavuus.
Aiehakemukset arvioidaan paneelissa, jossa on jäseninä sekä kotimaisia että kansainvälisiä eri tieteenalojen, poikkitieteellisyyden ja yhteiskunnallisen merkityksen asiantuntijoita. Hakemusten on oltava sekä yhteiskunnallisesti vaikuttavia että tieteellisesti korkeatasoisia.
Arviointipaneeli pohtii aiehakemuksia tarkastellessaan vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
Strategic research programme call: letter of intent review questions
Guiding questions:
- Why and how does the proposed research match the programme?
- How significant is the contribution to policy or practice?
- To what extent do the research idea and the applied methodologies aim at scientific excellence?
- How does the research plan support multidisciplinary approach and what added value does the chosen approach bring?
- Is the consortium competent to execute the plan?
- Are the plans for interaction sufficient?
Arviointipaneeli arvioi kaikki sille osoitetut aiehakemukset ja laatii kullekin hakemukselle esilausuntoihin ja paneelikeskusteluun perustuvan kirjallisen lausunnon, jossa se hyödyntää sekä yhteiskunnallisen relevanssin että tieteellisen laadun arviointiasteikkoja mutta ei anna arvosanaa. Sen sijaan paneeli jakaa hakemukset kolmeen ryhmään (A–C) sen mukaan, kuinka vahvasti se suosittelee hakemuksen kutsumista varsinaiseen hakuun.
STN päättää paneelin kirjallisten lausuntojen ja oman harkintansa perusteella varsinaiseen hakuun kutsuttavista STN-konsortioista. Jatkoon valituilta STN-konsortioilta pyydetään varsinainen hakemus.
Aiehausta jatkoon kutsuttujen konsortioiden varsinaiset hakemukset vertaisarvioidaan kukin kahdessa paneelissa. Hakemukset arvioidaan erikseen yhteiskunnallisen merkittävyyden ja vaikuttavuuden sekä tieteellisen laadun osalta. Molemmat paneelit käyttävät omaa arviointiasteikkoa antaessaan arvosanaa (1-6) hakemukselle.
Relevanssipaneeli, joka koostuu kotimaisista ja kansainvälisistä asiantuntijoista, arvioi suunniteltujen hankkeiden yhteiskunnallisen merkityksen ja vaikuttavuuden sekä sen, miten hakemus vastaa ohjelmakysymyksiin.
Kansainvälinen tieteellinen paneeli arvioi tutkimussuunnitelmien tieteellisen tason sekä tutkimustyön valintojen perusteet.
STN hyödyntää relevanssi- ja tieteellisten paneelien arvioita päättäessään rahoitettavista hankkeista.
Varsinaisen haun arviointikysymykset ja asteikot sanallisine kuvauksineen löytyvät englanniksi a-ö-hakemistosta: yhteiskunnallisen relevanssin paneeli ja tieteellinen paneeli
Akatemia voi perustellusta syystä jättää hakemuksen arvioimatta tai tutkimatta. Perusteet on esitetty verkkosivuilla kohdassa Arviointikriteerit.
Haun toiseen vaiheeseen kutsuttavat hankkeet valitaan maaliskuussa 2020. Jatkoon valituilta pyydetään varsinaiset hakemukset Akatemian verkkoasiointiin 28.4.2020 mennessä. STN tekee rahoituspäätökset viimeistään syyskuussa 2020.
Akatemia julkaisee rahoitettavien hakijoiden nimet ja hakemusten otsikot verkkosivuillaan.
Konsortiohakemus käsitellään Suomen Akatemiassa yhtenä kokonaisuutena. Jos konsortio päätetään rahoittaa, kullekin osahankkeelle tehdään erillinen rahoituspäätös ja rahoitus osoitetaan kunkin osahankkeen suorituspaikalle.
STN:n tehtyä päätökset ohjelmaan valittavista STN-konsortioista niiden kanssa voidaan käydä tavoiteneuvottelut ennen lopullista rahoituspäätöstä. Neuvotteluiden tarkoituksena on sopia yhteisistä tutkimuksellisista ja vuorovaikutustyön tavoitteista sekä lopullisesta budjetista. Neuvottelun päätteeksi konsortioiden edustajat sitoutuvat toteuttamaan sovitut tavoitteet allekirjoittamalla sitoumusasiakirjan.
Kun rahoituspäätös on tehty, saat siitä automaattisen ilmoituksen sähköpostiisi. Voit ilmoituksen saatuasi kirjautua omilla tunnuksillasi verkkoasiointiin ja lukea rahoituspäätöksen, sen perustelun ja myönteiseen päätökseen liittyvät rahoitusehdot. Saat samalla tiedoksesi hakemuksestasi annetun asiantuntijalausunnon.
Rahoituksen vastaanottaminen
Jos rahoituspäätös on myönteinen, tarkista ja hyväksy se verkkoasioinnissa viivytyksettä. Tarkista ja tarvittaessa päivitä hakemuksen julkinen kuvaus ennen rahoituksen hyväksymistä. Kun olet hyväksynyt rahoituksen, järjestelmä lähettää hyväksymispyynnön henkilölle, joka antoi hakemukseesi suorituspaikan sitoumuksen. Hänenkin tulee hyväksyä rahoitus vastaanotetuksi.
Rahoitus on maksatuskelpoinen vasta, kun sekä hakija että suorituspaikan edustaja ovat hyväksyneet sen vastaanotetuksi. Tämän jälkeen järjestelmä ilmoittaa rahoituksesta suorituspaikan taloushallinnolle ja rahoitus voidaan ottaa käyttöön.