Rahoitus ohjelmajohtajan tehtävään vuosina 2017 ja 2018 aloittaville strategisen tutkimuksen ohjelmille
Hankkeiden uutisia
-
15.1.2021
-
14.1.2021
-
22.12.2020
-
22.12.2020
-
22.12.2020
-
22.12.2020
-
21.12.2020
-
21.12.2020
-
21.12.2020
-
15.12.2020
Lainaa tutkijaa tunniksi – joukko eturivin digitietäjiä tarjoaa jälleen ilmaista Skype-keskustelua ja sparrausta
Kiinnostavatko tekoäly, alustat, kiertotalous tai vaikka digitaalinen etiikka? Kysy tutkijalta –viikolla 10.–14. helmikuuta kenellä tahansa on mahdollisuus juttutuokioon asiantuntijoiden kanssa.
Strategiseen tutkimukseen kaksi uutta ohjelmaa, hakuilmoitukset julkaistu
"Hakijoilta odotamme monipuolisia hakemuksia, joissa yhteistyökumppaneita on etsitty laajasti uusista suunnista", toteaa STN:n puheenjohtaja Kimmo Nuotio. Uusien ohjelmien kaksivaiheisen haun aiehaku aukeaa 4.12.2019.
Ohjelmajohtajalta: Suomi voi näyttää suuntaa EU:n vihreän kehityksen ohjelmassa
EU:n Vihreän kehityksen ohjelmassa on paljon sellaista, johon STN:n ohjelmissa on paneuduttu, kirjoittaa ohjelmajohtaja Mikael Hildén. Lue tuoreesta blogista lisää siitä, miten strateginen tutkimus voi ratkoa monia haasteita myös Euroopan tasolla.
Strategisen tutkimuksen teemakysely on päättynyt – kiitos ehdotuksista ja kommenteista!
Uusia ehdotuksia ohjelmateemoiksi vuodelle 2021 kartoittanut kyselymme on päättynyt. Saimme määräaikaan mennessä yhteensä 206 ehdotusta teematyön tueksi.
Ohjelmajohtajat valittu strategisen tutkimuksen ohjelmille
Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) on valinnut kolme osa-aikaista ohjelmajohtajaa syksyllä 2019 käynnistyneille ohjelmille. Professori Helena Kahiluoto, dosentti Minna Lammi ja dosentti Asta Salmi aloittavat työnsä vuoden 2020 alussa.
Strateginen tutkimus saa uuden johtajan ensi vuoden alussa
Strategisen tutkimuksen vastuualueen johtajaksi 1.1.2020 alkaen on valittu FT, Dos. Päivi Tikka.
Ohjelmajohtajalta: Arvonluonti teknologiamurroksissa edellyttää pitkäjänteistä tutkimusta
Teknologiamurroksiin liittyvä tutkimus- ja kehitystyö on hidasta eikä useinkaan mediaseksikästä, kirjoittaa ohjelmajohtaja Heli Koski blogissaan. Arvonluontimahdollisuudet ja pitkän aikavälin hyvinvointivaikutukset voivat kuitenkin olla huomattavia. Esimerkiksi se, kuinka pystymme vastaamaan ilmastonmuutoksen haasteisiin, riippuu ratkaisujen kehittämiseksi tehdyistä t&k-investoinneista.
Ohjelmajohtajilta: Tutkimushankkeiden kokeilujen jatkuvuus tulee turvata
Hankkeiden rahoituksen päättyminen pysäyttää liian helposti kehitettyjen ratkaisujen ja kokeilujen leviämisen laajemmin yhteiskuntaan ja hajottaa luotuja yhteistyöverkostoja. Ohjelmajohtajat Eveliina Saari ja Riitta Kosonen pohtivat blogissaan ratkaisuja päätyvien hankkeiden
työn säilyttämiseen ja jatkamiseen.
Tärkeätä hyödyntää tieteen tuloksia julkisessa päätöksenteossa
Strategisen tutkimuksen neuvoston uusi puheenjohtaja Kimmo Nuotio arvioi, että strategisen tutkimuksen rahoitus on vakiinnuttanut asemansa rahoitusmuotojen joukossa: "Tässä rakennetaan asiantuntemusta, joka tulee vaikuttamaan pitkään”.
Strategisen tutkimuksen ratkaisukortit
Tutustu strategisen tutkimuksen päivitettyihin ratkaisukortteihin, jotka esittelevät ilmiölähtöisesti koko strategisen tutkimuksen kirjon vuonna 2019. Nyt mukana myös politiikkasuosituslinkit!
Strateginen tutkimus ja tulevaisuusvaliokunta aloittivat dialogisen kuulemisen ajan eduskunnassa
Strateginen tutkimus ja tulevaisuusvaliokunta pohtivat kuulemistilaisuudessa 11.12.2019 sitä, mitä meidän pitäisi tehdä nyt, jotta Suomessa olisi hyvä elää vuonna 2030. Kokeileva, dialoginen lähestymistapa ja Kysy tutkijalta -keskustelupisteet innostivat valiokunnan jäsenet ja yleisön vilkkaaseen keskusteluun.
Onko neljä promillea liikaa?
Hallitusohjelmassa todetaan, että Suomi edistää kansainvälistä 4/1000-aloitetta maatalouden hiilisidonnan lisäämiseksi. Miten tämä käytännössä tapahtuu? Lue MULTA-hankkeen tuore blogi aiheesta.
Helsingissä pohdittiin 13.11.2019 eurooppalaisen tiedeneuvonannon tulevaisuutta
Osana konferenssin ohjelmaa strateginen tutkimus järjesti yhteistyössä valtioneuvoston kanslian kanssa työpajan ”Science advice as a team sport: new practices and skills for collaboration”.
Kestävämpää tulevaisuutta strategisen tutkimuksen keinoin
YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 ja strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittama tutkimus tavoittelevat samaa päämäärää: suurten yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisua. Strategisen tutkimuksen hankkeet käsittelevät laajasti sekä kansallisia että globaaleja kestävän kehityksen tavoitteita.
Strategisen tutkimuksen tulosten jäljillä
Tänä syksynä 14 strategisen tutkimuksen hanketta päättyy ja on aika arvioida ensimmäistä kertaa myös STN:n ohjelmien toimintaa. Johtaja Jyrki Hakapää strategisen tutkimuksen vastuualueelta pohtii blogissa miten ja miksi ohjelmien toimintaa ja vaikuttavuutta tulisi arvioida ja miten arvioinnin tuloksia voidaan tulevaisuudessa hyödyntää.
Tiedonkäytön tulevaisuutta pohditaan tuoreessa yhteisjulkaisussa
Tiedonkäytön tulevaisuus yhteiskunnallisessa päätöksenteossa -työpaperissa strategisen tutkimuksen Jyrki Hakapää, Joona Lehtomäki ja Milja Saari pohtivat yhdessä sitralaisten kanssa ratkaisuja muuttuvan yhteiskunnan tiedon käytölle asettamiin haasteisiin. Raportti julkaistiin Sitrassa 20.9.2019.
Tutkimuksella vaikuttamisessa tärkeintä on tunnistaa oikeat ihmiset – Päättyvien STN-hankkeiden kokemuksia ja vinkkejä vaikuttamiseen
Kuinka luodaan toimiva yhteistyö suuressa tutkimuskonsortiossa? Miten tutkimustieto saadaan tehokkaimmin mukaan päätöksentekoon? Kolme vuotta työskennelleiden ja pian päättyvien STN-hankkeiden Winlandin, COPE:n ja PROMEQ:n konsortiojohtajat jakoivat haastattelussa kokemuksiaan hankkeiden sisäisestä yhteistyöstä sekä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.
Viheliäisten ongelmien ratkaiseminen edellyttää uudenlaista dialogia
Viheliäisillä ongelmilla tarkoitetaan monimutkaisia, epävarmoja, ristiriitaisia ja komplekseja ongelmia, joiden ratkaisuilla on kiire. Strategisen tutkimuksen ohjelmajohtaja Kaisa Korhonen-Kurki esittelee blogissaan hankkeiden kehittelemiä uusia osallistumisen käytäntöjä, joiden avulla uudenlaista dialogia näiden ongelmien ratkaisemiseksi voidaan rakentaa.