Liikkuvuuskutsu Ukrainasta Suomeen 2024
- Hakijana on suomalainen tutkija.
- Rahoitusta voi hakea tutkijan kutsumiseksi Ukrainasta Suomeen. Kutsuttava tutkija voi olla jo paennut Ukrainasta Suomeen tai muuhun maahan Venäjän vuonna 2022 aloittaman hyökkäyksen vuoksi. Rahoitusta voi hakea enintään 24 kuukauden vierailua varten.
- Haettavan rahoituksen ohjeellinen mitoitus: yksittäistä tutkijaa varten 43 500 euroa/vuosi, perheellistä tutkijaa varten 57 000 euroa/vuosi.
Haun tarkoituksena on tukea vaarassa olevia tutkijoita, joiden työskentely Ukrainassa on hankaloitunut Venäjän vuonna 2022 aloittaman hyökkäyksen vuoksi. Rahoitus on tarkoitettu kutsuttavan tutkijan liikkuvuuskuluihin (välttämättömiin matka- ja elinkustannuksiin) Suomessa tehtävän tutkimustyön aikana.
Ennen kuin teet hakemuksen verkkoasioinnissa (SARA) tutustu huolellisesti alla olevaan hakuilmoitukseen ja rahoitusehtoihin Näin rahoitusta käytetään -sivulla. Hakuilmoituksen ja rahoitusehtojen ollessa ristiriidassa, rahoitusehtojen sisältämä teksti on aina ensisijainen. Ruotsin- tai englanninkielisen hakuilmoituksen ollessa ristiriidassa suomenkielisen hakuilmoituksen kanssa, suomenkielinen hakuilmoitus on tulkintaristiriitatilanteessa aina ensisijainen.
Lue koko hakuilmoitus alta.
Suomen Akatemian keskeisenä tehtävänä on rahoittaa korkeatasoista tieteellistä tutkimusta. Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen odotetaan olevan myös tieteellisesti ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa sekä vastuullista.
Haun tarkoituksena on tukea vaarassa olevia tutkijoita, joiden työskentely Ukrainassa on hankaloitunut Venäjän vuonna 2022 aloittaman hyökkäyksen vuoksi. Suomalaisen kutsujan (tai tutkimusryhmän) ja kutsuttavan tutkijan tulee sopia yhteen tutkimusteeman ja/tai muun tieteellisen osaamisen näkökulmasta.
Rahoitus on tarkoitettu kutsuttavan tutkijan liikkuvuuskuluihin (välttämättömiin matka- ja elinkustannuksiin) Suomessa tehtävän tutkimustyön aikana. Varsinaisen tutkimustyön rahoitus on hankittava muista lähteistä.
Hakijana on tohtorintutkinnon suorittanut tutkija, joka toimii Suomessa ja jolla on kiinteät yhteydet Suomeen. Hakija toimii kutsuttavan tutkijan yhteyshenkilönä ja sitoutuu auttamaan kutsuttavaa käytännön asioissa esim. majoituksen ja työtilan hankkimisessa vierailun ajaksi.
Erityisehdot ja rajoitukset
Jos hakemus noudattaa hakuilmoituksen määräyksiä (ml. suomalaisen kutsujan tai tutkimusryhmän ja kutsuttavan tutkijan yhteensopivuus tutkimusteeman ja/tai muun tieteellisen osaamisen näkökulmasta) ja kutsuttava tutkija täyttää hakukelpoisuuskriteerit, on hakemus lähtökohtaisesti rahoituskelpoinen. Katso myös hakuilmoituksen kohta ”Rahoituspäätökset”.
Hakukelpoisuuskriteerit:
- kutsujan ja kutsuttavan suoritettu tohtorintutkinto
- kutsuttavan tutkimustyön hankaloituminen Ukrainassa Venäjän vuonna 2022 aloittaman hyökkäyksen vuoksi
- kutsuttavan saapuminen Suomeen tekemään tutkimustyötä.
Yhdellä hakemuksella voi kutsua vain yhden tutkijan. Yksi hakija voi jättää enintään kolme hakemusta.
Mikäli kutsuttavaa tutkijaa varten on myönnetty Akatemian Ukraina-rahoitusta vuonna 2022 tai 2023 ja hänen Suomen-vierailunsa on jo päättynyt tai päättymässä, tästä hausta voi hakea rahoitusta uutta vierailukautta varten. Jos kutsuttavaa varten on myönnetty Akatemian Ukraina-rahoitusta, mutta kutsuttava ei ole vielä päässyt aloittamaan Suomen-vierailuaan, tästä hausta ei myönnetä rahoitusta.
Rahoitus on määrärahaa. Rahoitusta voidaan osoittaa kutsuttavalle henkilölle enintään 24 kuukauden ajaksi. Katso lisää tietoa määrärahan myöntämisestä hakuilmoituksen kohdasta ”Haettava rahoitus ja rahoituskausi”.
Kutsuttavalla tutkijalla on tällä hetkellä tai on ollut sodan alkamisen aikana selkeä affiliaatio ukrainalaiseen yliopistoon, tutkimuslaitokseen tai vastaavaan tutkimuspaikkaan, jossa hänen tutkimustyönsä on hankaloitunut Venäjän vuonna 2022 aloittaman hyökkäyksen vuoksi.
Akatemia edellyttää, että suorituspaikka huolehtii siitä, että rahoitusta ei ohjaudu tutkijalle, joka on tukenut Venäjän sotaa Ukrainassa.
Jos saat hakemuksen jättämisen jälkeen muualta rahoitusta Akatemiasta haettuun tarkoitukseen, on siitä viipymättä ilmoitettava Akatemialle.
Jos olet kolmen edellisen vuoden aikana todetusti syyllistynyt tutkimusvilppiin, Akatemia ei tutki (käsittele) hakemustasi.
Jos olet kolmen edellisen vuoden aikana todetusti syyllistynyt tutkimusvilppiin, Akatemia jättää hakemuksen tutkimatta.
Mikäli hakemus sisältää Venäjä- tai Valko-Venäjä-yhteistyötä, sinun tulee ottaa huomioon Akatemian linjaukset asiasta.
Jos et ole jättänyt päättyneestä tai käynnissä olevasta Akatemian rahoittamasta hankkeesta ohjeiden mukaisesti raporttia määräaikaan mennessä, hakemus voidaan jättää tutkimatta (käsittelemättä).
Hakemusta ei tutkita (käsitellä), jos hakija tai hakemus ei täytä haulle asetettuja pätevyys- tai muita keskeisiä vaatimuksia, hakemus ei kuulu asianosaiseen hakuun, tai jos muutoin ei ole edellytyksiä asian käsittelyyn. Toimikunta tai muu luottamuselin voi jättää hakemuksen rahoittamatta tiedepoliittisiin syihin perustuen, tai jos on ilmeistä, ettei hakija jostain muusta syystä voi saada rahoitusta jätetyn hakemuksen perusteella. Lue lisää siitä, milloin Akatemia ei tutki (käsittele) hakemusta.
Jos toimit Suomen Akatemian hallituksen, tieteellisen toimikunnan tai strategisen tutkimuksen neuvoston jäsenenä, ei hakemustasi tutkita (käsitellä) toimikautesi aikana.
Hakemus koostuu Akatemian verkkoasioinnissa täytettävästä lomakkeesta sekä PDF-muodossa jätettävistä hakemuksen liitteistä. Sinulla on oikeus jättää hakemuksesi suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
Ennen kuin haku aukeaa
Tarkista, voitko hakea
- Lue Kuka voi hakea -osasta, täytätkö hakukelpoisuusehdot.
Suunnittele hakemuksesi sisältöjä
- Aloita toimintasuunnitelmasi ja ansioluettelosi laatiminen.
- Laadi yllä mainitut liitteet mallipohjille, jotka löydät alta Hakemuksen osat verkkoasioinnissa -kohdasta. Muista lukea ohjeet mallipohjan käytöstä. Mallipohjat ovat käytössäsi jo ennen haun aukeamista.
Suunnittele hankkeesi rahoitus
- Laadi budjetti organisaatiosi ohjeiden mukaisesti. Lue lisää haettavan rahoituksen määrästä ja ehdoista hakuilmoituksen Haettava rahoitus ja rahoituskausi -osassa.
- Ota jo nyt yhteyttä organisaatiosi tukipalveluihin, jos sinulla on budjettiin liittyviä kysymyksiä.
- Tutustu myös rahoitusehtoihimme. Jos sinulle myönnetään rahoitus, sitoudut niihin.
Kun haku aukeaa
- Rekisteröidy tai kirjaudu verkkoasiointiimme (aka.fi/verkkoasiointi). Tarkista ja täydennä omat tietosi. Ajantasainen sähköpostiosoitteesi on tärkeä yhteydenottoa varten.
- Verkkoasioinnissa on tarkat ohjeet, miten hakemuslomake täytetään.
Hakemuksen osat verkkoasioinnissa
Hakemuksen osat on lueteltu alla. Olemme koonneet verkkosivuillemme kattavan ohjehakemiston A-Ö. Hakulomakkeen välilehdillä on myös täyttöohjeet.
- Henkilötiedot
- Yleiskuvaus: hankkeen aihe, avainsanat, tieteenalat ja suorituspaikan tiedot
- Abstrakti
- Tärkeimmät julkaisut ja muut tuotokset: hankkeen kannalta 10 tärkeintä julkaisua tai muuta tutkimustuotosta. Täyttöohje on hakulomakkeella.
- Liikkuvuus: Kansainvälinen liikkuvuus, johon rahoitusta haetaan. Mikäli kutsuttava tutkija on jo Suomessa, sekä lähtömaaksi että kohdemaaksi merkitään Suomi.
- Yhteystyötahot: Kutsuttava tutkija on hankkeen ulkomainen yhteistyötaho. Merkitse kutsuttavan nimi ja Ukrainassa oleva organisaatio, jossa kutsuttavalla on (tai on ollut 24.2.2022) affiliaatio. Maaksi merkitään Ukraina.
- Yhteydet tutkimusinfrastruktuureihin, huippuyksiköihin ja lippulaivoihin
- Tutkimusetiikka
- Hankkeen rahoitus. Katso hakuilmoituksen kohta Haettava rahoitus ja rahoituskausi. Huomaa, että vierailun suunniteltu ajankohta on merkittävä toimintasuunnitelmaan.
- Julkinen kuvaus
- Edistymisraportti Akatemian rahoittamista hankkeista, joista ei ole vielä jätetty loppuraporttia
Pakolliset liitteet
- Toimintasuunnitelma. Katso ohje toimintasuunnitelman rakenteesta
- Hakijan täydellinen julkaisuluettelo. Lue ohjeet julkaisuluettelon rakenteesta.
- Hakijan ansioluettelo (maksimissaan 3 sivua). Lue ohjeet ansioluettelon rakenteesta.
- Kutsuttavan ansioluettelo (maksimissaan 3 sivua), josta on käytävä selkeästi ilmi hakijan syntymäaika, ylin suoritettu akateeminen tutkinto, affiliaatio Ukrainassa 24.2.2022, työskentelypaikka 24.2.2022, tämänhetkinen työskentelypaikka sekä hänen apurahalla tai muulla rahoituksella Suomessa aiemmin viettämänsä ajanjaksot viiden (5) viime vuoden aikana
Hakemuksen jättäminen verkkoasioinnissa
Voit jättää hakemuksesi, kun kaikki tarvittavat tiedot on täytetty ja liitetty. Järjestelmä ilmoittaa puutteista tai virheistä punaisella varoituskolmiolla.
Valtuutus-välilehdellä voit antaa toiselle henkilölle oikeudet tehdä osia hakemuksesta puolestasi tai katsella hakemustasi.
Jätä hakemuksesi ajoissa. Voit täydentää, vaihtaa liitteitä ja korjata hakemustasi aina hakuajan päättymiseen saakka.
Rahoituskausi voi alkaa aikaisintaan 1.1.2025. Rahoituskausi tarkoittaa ajanjaksoa, jolloin rahoituksen voi käyttää. Se on pidempi kuin kutsuttavan tutkijan vierailuaika, jolle rahoitusta haetaan. Rahoitusta voi hakea enintään 24 kuukauden vierailua varten.
Valittavan haun nimi on ”Liikkuvuuskutsu Ukrainasta Suomeen 2024 -haku”.
Liikkuvuusrahoitus on määrärahaa, jota hallinnoidaan suomalaisen suorituspaikan (yleensä yliopiston tai tutkimuslaitoksen) kautta. Akatemian rahoitukseen ei voi sisällyttää yleiskustannusosuutta. Akatemian rahoitus ei automaattisesti sisällä vakuutusturvaa, vaan tutkijan tulee itse huolehtia asianmukaisista vakuutuksista ja varautumisesta mahdollisiin veroseuraamuksiin. Nämä kulut voi sisällyttää Akatemialta haettavaan rahoitukseen.
Rahoitus on tarkoitettu kutsuttavan tutkijan liikkuvuuskuluihin eli välttämättömiin matka- ja elinkustannuksiin, ml. asuminen Suomessa olon aikana. Matkakustannukset voivat koskea matkaa Suomeen, mikäli kutsuttava ei ole jo Suomessa, paikallisliikennemaksuja Suomessa ja vierailun jälkeistä paluumatkaa Ukrainaan tai muuhun maahan. Elinkustannuksia varten suorituspaikka voi maksaa kutsuttavalle esim. apurahaa. Rahoituksen mitoituksessa suositellaan noudatettavan suorituspaikan tavanomaista käytäntöä. Jos tutkija tulee Suomeen perheineen, haettavan summan voi mitoittaa sen mukaisesti.
Tutkijan on syytä ottaa huomioon MELA:n ohjeistus etenkin yli neljän (4) kuukauden vierailujen osalta.
Varsinaisen tutkimustyön rahoitus on hankittava muista lähteistä, jotka on mainittava toimintasuunnitelmassa.
Haettava rahoitus on eriteltävä verkkoasioinnin Hankkeen rahoitus -välilehdellä ja toimintasuunnitelmapohjaan valmiiksi merkityssä taulukossa.
Rahoitussuunnitelma
Hakija esittää Hankkeen rahoitus -välilehdellä kustannusarvion, joka sisältää arvion rahoituksen vuosittaisesta tarpeesta menolajeittain (matkakulut, muut kustannukset).
Kaikki haettava rahoitus on eriteltävä toimintasuunnitelman rahoitustaulukossa: matkakulut, elinkustannukset (ml. majoitus), vakuutukset ym. Myös mahdollinen varautuminen MYEL-maksuihin ja veroseuraamuksiin on eriteltävä.
Haettavan kokonaissumman ohjeellinen mitoitus:
- yksittäistä tutkijaa varten 43 500 euroa vuodessa
- perheellistä tutkijaa varten 57 000 euroa vuodessa
Akatemia on varannut Ukraina-kutsuhakuun yhteensä 2 000 000 euroa.
Akatemian rahoitusta ei voi käyttää taloudelliseen toimintaan. Lue lisää taloudellisen toimijan rahoituskelpoisuudesta.
Valtionavustusta voidaan myöntää vain erittäin painavista syistä palkkakustannuksiin, jos hakijalla on valtionavustuslain (688/2001) 7 §:n 2 momentissa tarkoitettuja esteitä, jotka liittyvät laittoman työvoiman palkkaamiseen.
Edellytykset suorituspaikalta
Akatemia edellyttää, että tutkimuksen suorituspaikka so. hakijan taustaorganisaatio (esimerkiksi yliopisto, tutkimuslaitos tai muu tutkimusorganisaatio) huolehtii siitä, että liikkuvuusrahoitusta ei ohjaudu tutkijalle, joka on tukenut Venäjän sotaa Ukrainassa.
Tutkimuksen suorituspaikka on suomalainen tutkimusorganisaatio kuten yliopisto, tutkimuslaitos tai muu tutkimusorganisaatio.
Akatemia edellyttää, että tutkimuksen suorituspaikka takaa hankkeen toteuttamisen tavanomaiset perusedellytykset, jotka määräytyvät tutkimuksen luonteen perusteella. Nämä ovat samat kuin laitoksen muilla tutkijoilla. Näitä ovat työskentely- ja laboratoriotilat, laitteet (mukaan lukien tietotekniset laitteet) sekä tietoliikenne-, puhelin-, posti-, kopiointi- ja kirjastopalvelujen käyttömahdollisuus.
Kun suorituspaikka on yliopisto tai tutkimuslaitos, rahoitus haetaan yleensä arvonlisäverollisena. Suorituspaikan taloushallinto antaa tarkemmat ohjeet arvonlisäverokäytännöstä. Akatemia voi rahoittaa arvonlisävero-osuudet tietyin ehdoin (katso Arvonlisävero ohjehakemistosta A-Ö ja tutustu ohjeistukseen rahoitusehdoissa).
Lue lisää suorituspaikan ohjeista ja sitoumuksista.
Hakemuksen jättäminen ja täydentäminen
Hakuaika on ehdoton. Hakemus, joka ei ole saapunut Akatemiaan määräaikaan mennessä, jätetään tutkimatta (käsittelemättä). Haku päättyy 25.9.2024 klo 16.15 Suomen aikaa.
Jätä hakemus hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä. Voit jättää vain sellaisen hakemuksen, jossa on kaikki pakollisiksi määritellyt tiedot ja liitteet. Hakija on vastuussa siitä, että hakemuksen liitteet ovat sisällöltään asianmukaisia.
Voit muokata ja täydentää jätettyä hakemustasi hakuajan päättymiseen saakka. Voit esimerkiksi vaihtaa hakemuksen liitteitä. Jos huomaat hakuajan päätyttyä merkittäviä puutteita hakemuksessasi, ota välittömästi yhteyttä Akatemian helpdeskiin (www.aka.fi/kysy), jolloin hakemus voidaan avata täydennettäväksi. Täydennys otetaan huomioon vain, jos se on mahdollista hakemuksen arviointi- ja päätöksentekoprosessin kannalta.
Akatemia voi pyytää hakijaa täydentämään hakemustaan. Saat täydennyspyynnöstä ilmoituksen sähköpostiisi. Jos et ole täydentänyt hakemustasi määräaikaan mennessä tai hakemus on yhden täydennyspyynnön jälkeen olennaisilta osin puutteellinen, hakemus voidaan jättää tutkimatta (käsittelemättä). Huolehdithan, että sähköpostiosoitteesi on ajan tasalla.
Hakemuksen vireille tulo
Hakija vastaa, että hakemus saapuu perille hakuajan päättymiseen mennessä (Hallintolain 17 § ja sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetun lain 8 §). Hakemuksen katsotaan olevan vireillä, kun verkkoasioinnin lomake ja asioinnissa pakollisiksi määritellyt liitteet on jätetty verkkoasiointiin. Saat asiointijärjestelmästä sähköpostin, jos hakemuksen jättäminen on onnistunut.
Hakemus voidaan jättää käsittelemättä (tutkimatta), mikäli liikkuvuusrahoitushakemus on jätetty väärään hakukategoriaan tai jos hakija ei ole jättänyt päättyneestä tai käynnissä olevasta Akatemian rahoittamasta hankkeestaan ohjeiden mukaisesti raporttia.
Hakemuksen julkisuus, tietosuoja
Hakemus liitteineen on julkinen asiakirja lukuun ottamatta lähtökohtaisesti salassa pidettäviä tutkimussuunnitelmaa, aiesuunnitelmaa, abstraktia ja edistymisraporttia. Tästä syystä esimerkiksi ansioluettelossa ei tule ilmoittaa salassa pidettäviä tietoja. Julkisuus perustuu lakiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999).
Akatemian toiminnassa noudatetaan tietosuojalainsäädäntöä. Hakija vastaa hakemukseen sisältyvien henkilötietojen luovutuksesta ja tarvittaessa näihin liittyvien suostumusten pyytämisestä asianosaisilta. Tutkimusrahoituksen henkilörekisterin osalta EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) mukainen tietosuojaseloste löytyy Akatemian verkkosivuilta kohdassa Tietosuojaselosteet.
Hakemukset eivät käy läpi Akatemian tavanomaisista vertaisarviointiprosessia, eikä niistä anneta lausuntoja.
Akatemian Liikkuvuusrahoituksen jaosto tekee rahoituspäätökset joulukuussa 2024.
Haun pääpaino on Ukrainasta Suomeen tai johonkin muuhun maahan jo paenneiden tutkijoiden tukemisessa.
Mikäli Akatemian varaama rahoitus ei riitä kaikkien rahoituskelpoisten hakemusten rahoittamiseen, päätöksiä tehtäessä hakemukset priorisoidaan seuraavasti:
- Kutsuttava on paennut 24.2.2022 tai sen jälkeen Ukrainasta Suomeen. Mikäli Suomessa jo olevien kesken joudutaan priorisoimaan hakemuksia, etusijalle asetetaan ne, joiden nykyinen rahoitus on päättymässä ensin ja jotka ovat vaarassa joutua palaamaan sodan keskelle. Toissijaisesti priorisoidaan hakemuksia, joissa kutsuttava tutkija tulee työskentelemään Akatemian rahoittamassa hankkeessa.
- Kutsuttava on paennut 24.2.2022 tai sen jälkeen Ukrainasta muualle kuin Suomeen. Mikäli muualla olevien kesken joudutaan priorisoimaan hakemuksia, etusijalle asetetaan ne, joiden nykyinen rahoitus on päättymässä ensin ja joka ovat vaarassa joutua palaamaan sodan keskelle. Toissijaisesti priorisoidaan hakemuksia, joissa kutsuttava tutkija tulee työskentelemään Akatemian rahoittamaan hankkeeseen.
- Kutsuttava on edelleen Ukrainassa. Mikäli Ukrainassa olevien kesken joudutaan priorisoimaan hakemuksia, etusijalle asetetaan ne hakemukset, joissa kutsuttava tutkija tulee työskentelemään Akatemian rahoittamaan hankkeeseen
- Kutsuttava on tehnyt tutkimustyötään 24.2.2022 pääsääntöisesti muualla kuin Ukrainassa (esim. ollut tutkijavierailulla), mutta sodan vuoksi hän ei pysty nyt palaamaan Ukrainaan jatkamaan tutkimustyötään. Haun ehtojen mukaisesti kutsuttavalla on tällä hetkellä tai on ollut sodan alkamisen aikana selkeä affiliaatio ukrainalaiseen yliopistoon, tutkimuslaitokseen tai vastaavaan tutkimuspaikkaan.
Mikäli kutsuttavaa tutkijaa varten on myönnetty Akatemian Ukraina-rahoitusta vuonna 2022 tai 2023 ja hänen Suomen-vierailunsa on jo päättynyt tai päättymässä, tästä hausta voi hakea rahoitusta uutta vierailukautta varten. Jos kutsuttavaa varten on myönnetty Akatemian Ukraina-rahoitusta, mutta kutsuttava ei ole vielä päässyt aloittamaan Suomen-vierailuaan, tästä hausta ei myönnetä rahoitusta.
Kun rahoituspäätös on tehty, saat siitä automaattisen ilmoituksen sähköpostiisi. Voit viestin saatuasi kirjautua omilla tunnuksillasi verkkoasiointiin, josta löydät ilmoituksen rahoituspäätöksestä ja päätöksen perustelun.
Rahoituksen vastaanottaminen
Jos rahoituspäätös on myönteinen, sen liitteenä on rahoitusehdot. Jos rahoitusta koskee Akatemian rahoitusehdoista poikkeavia tai tarkentavia ehtoja, ne on mainittu päätösilmoituksen Erityisehdot-kohdassa. Rahoitus on hyväksyttävä Akatemian verkkoasioinnissa kahdeksan viikon kuluessa päätöspäivästä, ellei päätösilmoituksen erityisehdoissa mainita toisin.
Kun olet hyväksynyt rahoituksen, järjestelmä lähettää hyväksymispyynnön henkilölle, joka antoi hakemukseesi suorituspaikan sitoumuksen. Hänenkin tulee hyväksyä rahoitus vastaanotetuksi. Lue ohjeet verkkoasioinnista: Päätösilmoitus, lausunnot ja rahoituksen hyväksyminen.
Rahoitus on maksatuskelpoinen vasta, kun sekä hakija että suorituspaikan edustaja ovat hyväksyneet sen vastaanotetuksi. Tämän jälkeen järjestelmä ilmoittaa rahoituksesta suorituspaikan taloushallinnolle ja rahoitus voidaan ottaa käyttöön.
- Tiedeasiantuntija Ulla Ellmén, p. 029 533 5011
- Johtava tiedeasiantuntija Siru Oksa, p. 029 533 5125
Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi