Kahdenvälisiin sopimuksiin perustuva tutkijoiden kansainvälinen liikkuvuus -haku 2020
- Yhteisissä hauissa Japanin, Kiinan ja Saksan kanssa ulkomaisen rahoittajan hakuaika oman maansa tutkijoille voi päättyä aikaisemmin kuin Suomessa.
Suomen Akatemia edistää kahdenvälisiin sopimuksiin perustuvalla liikkuvuusrahoituksella suomalaisten tutkijoiden kansainvälistä vuorovaikutusta ja tutkimusympäristöjen kansainvälistymistä.
Liikkuvuusrahoitushaku koskee Intiaa, Japania, Kiinaa (mukaan lukien Taiwan), Saksaa ja Venäjää. Rahoitusta voi hakea liikkuvuuteen Suomesta ulkomaille tai ulkomailta Suomeen. Joidenkin maiden kohdalla rahoitusta on tarjolla vain yhteen suuntaan.
Suomen Akatemian keskeisenä tehtävänä on rahoittaa korkeatasoista tieteellistä tutkimusta. Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen odotetaan olevan myös tieteellisesti ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa. Akatemian rahoituksella tuotettujen tulosten tulee olla julkisia ja toteutettu hyvän tieteellisen käytännön periaatteiden mukaan. Tutkimuksen tulee siis olla eettistä, kestävän kehityksen periaatteita noudattavaa ja tutkimusaineistojen ja -tulosten avoimesti saatavia. Tutkijoiden tasa-arvoinen ja yhdenvertainen kohtelu on otettava huomioon tutkimuksen toteutuksessa.
Ennen kuin teet hakemuksen verkkoasioinnissa (SARA) tutustu huolellisesti sekä alla olevaan hakuilmoitukseen että Lue myös -osion sisältöön ja erityisesti rahoitusehtoihin Näin käytät rahoitusta -sivulla. Hakuilmoituksen ja rahoitusehtojen ollessa ristiriidassa, rahoitusehtojen sisältämä teksti on aina ensisijainen. Ruotsin- tai englanninkielinen hakuilmoituksen ollessa ristiriidassa suomenkielisen hakuilmoituksen kanssa, suomenkielinen hakuilmoitus on tulkintaristiriitatilanteessa aina ensisijainen.
Lue koko hakuilmoitus alta. Voit tulostaa tai tallentaa sen PDF-tiedostona alla olevasta napista.
Hakuilmoitusta on päivitetty Kiina-liikkuvuuden osalta 31.8.2020. Katso päivitetty sisältö hakuilmoituksen osiosta ”Kiina ja Taiwan”.
Suomen Akatemian tekemiin kahdenvälisiin sopimuksiin perustuva tutkimusyhteistyö ja tutkijoiden liikkuvuus tukevat Akatemian yleisiä tiedepoliittisia tavoitteita. Akatemia edistää tällä erityisellä liikkuvuusrahoituksella suomalaisten tutkijoiden kansainvälistä vuorovaikutusta ja tutkimusympäristöjen kansainvälistymistä.
Liikkuvuusrahoitushaku koskee Intiaa, Japania, Kiinaa (mukaan lukien Taiwan), Saksaa ja Venäjää.
Hakijana on tutkija. Hakijalta edellytetään vähintään ylempää akateemista loppututkintoa. Etusijalla ovat väitelleet tutkijat. Liikkuvuushakemusta ei voi laatia konsortiomuotoisena.
Suomen Akatemian hallituksen, tieteellisen toimikunnan sekä strategisen tutkimuksen neuvoston jäsenen hakemuksesta ei hänen toimikautensa aikana myönnetä Akatemian tutkimusrahoitusta.
Rahoitusta ei voida myöntää henkilölle, joka on osallistunut haun suunnitteluun tavalla, joka tuottaa hänelle kilpailuetua muihin hakijoihin nähden.
Jos hakija on kolmen edellisen vuoden aikana todetusti syyllistynyt tutkimusvilppiin, Akatemia jättää hakemuksen tutkimatta.
Rahoitus on tarkoitettu tutkijan omiin liikkuvuuskuluihin (matkakuluihin ja apurahaan, joka sisältää asumiskulut), tutkijoiden kutsumiseksi Suomeen tai yhteisseminaarien järjestämiskuluihin (koskee vain Japania ja Kiinaa). Yksityiskohtaiset rahoitusehdot määräytyvät sopimuskohtaisesti ja ne on kuvattu alla maakohtaisesti.
Liikkuvuusrahoitus voi olla muodoltaan apurahaa tai määrärahaa. Apuraha maksetaan tutkijan omalle tilille, määrärahan maksatus hoidetaan suorituspaikan kautta. Akatemian rahoitus ei sisällä vakuutusturvaa, joten hakijan tulee itse huolehtia asianmukaisista vakuutuksista.
Apurahan kesto voi olla 7–360 vuorokautta. Rahoituskausi voi alkaa aikaisintaan 1.2.2021. Rahoituskaudeksi (ajanjakso, jolloin rahoituksen voi käyttää) suositellaan kahta vuotta.
Apurahan määrän laskeminen perustuu ohjetaulukkoon. Oletuksena on, että hakija saa vierailunsa ajan myös muuta palkkaa. Hakemuksessa, Hankkeen rahoitus -kohdassa, on selvästi ilmaistava, jos hakija ei saa vierailunsa aikana muuta palkkaa tai saa vain osapalkan ja käyttää siksi kuukausiapurahan laskennassa korkeampia kategorioita. Henkilökohtaisissa apurahoissa ei sovelleta kokonaiskustannusmallia.
Hakemuksen jättäminen ja täydentäminen
Hakuaika on ehdoton. Haku päättyy 30.9.2020 klo 16.15 Suomen aikaa.
Jätä (submit) hakemus hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä. Voit jättää vain sellaisen hakemuksen, jossa on kaikki pakollisiksi määritellyt tiedot ja liitteet.
Jätettyä hakemusta voi muokata ja täydentää hakuajan päättymiseen saakka. Jo jätettyä hakemusta voi muuttaa ennen hakuajan päättymistä esimerkiksi vaihtamalla hakemuksen liitteitä. Jos huomaat hakuajan päätyttyä merkittäviä puutteita hakemuksessa, ota välittömästi yhteyttä hakuilmoituksessa mainittuun yhteyshenkilöön, jolloin hakemus voidaan avata täydennettäväksi. Kun olet täydentänyt hakemusta, sinun tulee jättää (submit) se uudelleen. Täydennys otetaan huomioon, jos se on mahdollista hakemuksen arviointi- ja päätöksentekoprosessin kannalta. Akatemia voi pyytää hakijaa täydentämään hakemustaan. Jos hakija ei ole täydentänyt hakemustaan määräaikaan mennessä, hakemus voidaan jättää käsittelemättä (tutkimatta). Hakijan on huolehdittava, että yhteystiedot (sähköpostiosoite) ovat ajan tasalla.
Hakemuksen vireille tulo
Hallintolain 17 §:n ja sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetun lain 8 §:n mukaan vastuu hakemuksen saapumisesta perille määräajassa on lähettäjällä. Hakemuksen katsotaan olevan vireillä, kun verkkoasioinnin lomake ja asioinnissa pakollisiksi määritellyt liitteet on jätetty verkkoasiointiin. Järjestelmä ilmoittaa onnistuneesta hakemuksen jättämisestä sähköpostilla hakijan ilmoittamaan osoitteeseen.
Hakemuksen julkisuus, tietosuoja
Hakemus liitteineen on julkinen asiakirja lukuun ottamatta lähtökohtaisesti salassa pidettäviä tutkimussuunnitelmaa, aiesuunnitelmaa, abstraktia ja väliraporttia. Tästä syystä esimerkiksi ansioluettelossa ei tule ilmoittaa salassa pidettäviä tietoja. Julkisuus perustuu lakiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Akatemian toiminnassa noudatetaan tietosuojalainsäädäntöä. Tutkimusrahoituksen henkilörekisterin osalta EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) mukainen tietosuojaseloste löytyy Akatemian verkkosivuilta kohdassa Tietosuojaselosteet.
Syyshaussa 2020 haettavissa oleva Intia-liikkuvuusrahoitus perustuu Suomen Akatemian ja Intian Department of Biotechnologyn (DBT) kahdenväliseen sopimukseen.
Suomesta Intiaan
Valittavan haun nimi on ”Liikkuvuus Suomesta”. Rahoitus myönnetään apurahana Intian yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa tehtävää bioteknologian alan tutkimusta ja sen valmistelua varten. Akatemian apuraha on tarkoitettu matka- ja elinkustannusten kattamiseen Intiassa. Apurahan kesto voi olla 7–360 vrk.
Intiasta Suomeen
Valittavan haun nimi on ”Liikkuvuus Suomeen”. Suomalainen tutkija, joka toimii vierailun isäntänä, voi hakea määrärahaa intialaisen bioteknologian alan tutkijan kutsumiseksi Suomeen tutkimustyötä varten. Suomen Akatemia kattaa edestakaiset matkakulut Intiasta Suomeen ja apurahan. Tutkijavierailu voi olla enintään yhden vuoden pituinen. Hakemukseen tarvitaan suorituspaikan sitoumus.
Japani-liikkuvuusrahoitus perustuu Suomen Akatemian ja Japan Society for the Promotion of Sciencen (JSPS) kahdenväliseen sopimukseen.
Suomesta Japaniin
Valittavan haun nimi on ”Liikkuvuus Suomesta”. Rahoitusta voidaan myöntää apurahana kahteen eri tarkoitukseen:
1) Apuraha väitelleille tutkijoille Japanin yliopistoissa tai tutkimuslaitoksissa tehtävää tutkimusta varten. Apuraha on tarkoitettu matka- ja elinkustannusten kattamiseen.
2) JSPS Postdoctoral Fellowship, apuraha 12–24 kuukaudeksi Japaniin. Suomen Akatemia ja Japan Society for the Promotion of Science (JSPS) ovat sopineet Fellowship-apurahasta Japaniin. Hakemus jätetään Akatemiaan, joka suorittaa hakemusten välisen karsinnan ja ehdottaa JSPS:lle yhtä väitellyttä tutkijaa JSPS Fellowship -apurahan saajaksi. JSPS tekee hakemuksesta päätöksen ja vastaa apurahan maksamisesta. Hakemuksen tärkein osa on JSPS:n oma hakulomake, joka jätetään verkkoasioinnissa liitteeksi kohtaan Liikkuvuushakemuksen tutkimussuunnitelma. Hakemukseen ei liitetä mitään muuta tutkimussuunnitelmaa. JSPS:n hakulomake (FY 2021, FORM 2, Standard) ja ohjeistus sen täyttöön (FY 2021) löytyvät JSPS:n verkkosivulta.
Suomalais–japanilaiset seminaarit
Seminaarirahoituksella Akatemia pyrkii tukemaan suomalaisten tutkijoiden uusia yhteistyöavauksia japanilaisten kanssa. Seminaari voi ajoittua ajalle 1.4.2021–31.3.2022. Verkkoasioinnin kohdassa Tutkimushankkeen nimi tulee merkitä selkeästi, että kyseessä on suomalais–japanilainen yhteisseminaari. Huomaa, että seminaarilla täytyy olla sekä suomalainen että japanilainen vastuuhenkilö ja molempien täytyy jättää hakemus omalle rahoittajalleen. JSPS:n hakuaika Suomessa järjestettäviin seminaareihin osallistumiselle ja Japanissa järjestettävien seminaarien japanilaisille toteuttajille päättyy jo 2.9.2020 (katso www.jsps.go.jp/english). Akatemia ja JSPS sopivat yhdessä enintään kahden yhteisseminaarin rahoittamisesta Suomessa tai Japanissa. Päätös tehdään kevään 2021 aikana.
Japanissa järjestettävään seminaariin osallistuminen: Valittavan haun nimi on ”Liikkuvuus Suomesta”. Kyseessä on henkilökohtainen apuraha Japanissa järjestettävään suomalais–japanilaiseen seminaariin osallistumista varten. Suomalainen tutkija voi hakea apurahaa matka- ja elinkustannusten kattamiseksi. Apurahaa ei voi hakea mahdollisiin seminaarin osallistumismaksuihin.
Suomessa järjestettävä seminaari: Valittavan haun nimi on ”Liikkuvuus Suomeen”. Suomalaisen tutkimusryhmän johtaja voi hakea määrärahaa suomalais–japanilaisen seminaarin kohtuullisiin järjestelykuluihin Suomessa. Hakemukseen tarvitaan suorituspaikan sitoumus. Myönnetty rahoitus on yleensä kattanut seminaarin perusedellytykset (tilavuokra, kokoustarjoilut, painatus, postitus). Rahoitusta ei ole tarkoitettu ulkomaisten tutkijoiden matkakustannusten kattamiseen.
Kiina- ja Taiwan-liikkuvuusrahoitukset perustuvat Suomen Akatemian ja National Natural Science Foundation of China (NSFC), Chinese Academy of Sciencesin (CAS), Chinese Academy of Social Sciencesin (CASS) ja Taiwanin Ministry of Science and Technologyn (MoST) kahdenvälisiin sopimuksiin.
Syyskuun 2020 haussa on haettavana rahoitusta NSFC:n ja CASS:n kanssa. Poikkeuksellisesti haku CASS:n kanssa päättyy tänä vuonna vasta 31.10.2020. Poikkeuksellisesta hakuaikataulusta johtuen CASS-haulle avataan erillinen haku Akatemian verkkoasioinnissa (SARA).
Haku CAS:n kanssa siirtyy vuoteen 2021. CAS:lla on kuitenkin mahdollisuus osallistua koronatilanteen vuoksi vuodelle 2021 siirtyneiden matkojen rahoittamiseen. Lisätietoja tarjoavat haun yhteyshenkilöt.
Suomesta Kiinaan
Valittavan haun nimi on ”Liikkuvuus Suomesta”. Määräraha suomalaisten ja kiinalaisten tutkijoiden hankeyhteistyön tukemiseksi on tarkoitettu suomalaisen tutkijan tai tutkimusryhmän matka- ja elinkustannuksiin Kiinassa. Huomaa, että hankkeella täytyy olla sekä suomalainen että kiinalainen vastuuhenkilö, joiden molempien täytyy jättää hakemus omalle rahoittajalleen. Rahoitusta voi hakea vuosille 2021 ja 2022. Kiinalaisen osapuolen hakuaika hakemukselle voi päättyä eri aikaan kuin Akatemian haku. Suomen Akatemia ja kiinalainen rahoittaja maksavat hankkeeseen osallistuvien oman maansa tutkijoiden matkat ja elinkustannukset omien rahoitusehtojensa mukaisesti. Akatemia korvaa elinkustannukset ulkomaan apurahojen mitoitusohjeen mukaan. Lisäksi voidaan korvata kohtuulliset matkakustannukset. Rahoitusta ei myönnetä tutkimuskuluihin tai seminaareihin.
Hankkeen tulee olla tasapainossa siten että kummastakin maasta osallistuu siihen suunnilleen yhtä paljon tutkijoita. Vierailut voivat olla lyhimmillään viikon, enintään muutaman kuukauden pituisia. Suomalainen ja kiinalainen tutkimusryhmä laativat yhdessä tutkimussuunnitelman.
Hakulomakkeen täyttämiseen liittyviä ohjeita:
- Hakijana on tutkimushankkeen johtaja.
- Laadi ansioluettelosi (CV) mallipohjassa esitetyllä rakenteella, enintään kaksi sivua. Liitä hakemukseen myös kiinalaisen vastuullisen johtajan ansioluettelo.
- Liitä mukaan sekä oma että kiinalaisen vastuullisen johtajan julkaisuluettelo.
- Liitä hakemukseen niiden suomalaisten ansioluettelot, joiden matkakuluihin haettavaa rahoitusta aiotaan käyttää. Ansioluettelot voit yhdistää samaan tiedostoon kiinalaisen vastuullisen johtajan ansioluettelon kanssa.
- Rahoituksella matkustavien suomalaisten erittely (tarvittaessa N.N.) hakulomakkeen liikkuvuus-välilehdellä
- Liitä mukaan yhteinen suomalais–kiinalainen tutkimussuunnitelma, josta käy ilmi vierailujen aikataulut ja kiinalaisen hakijan nimi, laitos ja yhteystiedot. Hakemus tulee voida tunnistaa samasta projektinimestä molemmissa maissa.
Hakemuksen arvioinnissa painotetaan
- tutkimushankkeen tieteellistä laatua
- tutkimusryhmien tieteellisiä ansioita
- tapaa, jolla tutkimusryhmät täydentävät toisiaan
- tutkimusyhteistyön lisäarvoa
- nuorten tutkijoiden osallistumista hankkeeseen
Suomalais–kiinalaiset seminaarit
Seminaarirahoituksella Akatemia pyrkii tukemaan suomalaisten tutkijoiden uusia yhteistyöavauksia kiinalaisten kanssa. Verkkoasioinnin kohdassa Tutkimushankkeen nimi tulee merkitä selkeästi, että kyseessä on suomalais–kiinalainen yhteisseminaari.
Kiinassa vuonna 2021 järjestettävään seminaariin osallistuminen: Valittavan haun nimi on ”Liikkuvuus Suomesta”. Kyseessä on henkilökohtainen apuraha Kiinassa järjestettävään suomalais–kiinalaiseen seminaariin osallistumista varten. Suomalainen tutkija voi hakea apurahaa matka- ja elinkustannusten kattamiseksi. Apurahaa ei voi hakea mahdollisiin seminaarin osallistumismaksuihin.
Suomessa vuonna 2021 järjestettävä seminaari: Valittavan haun nimi on ”Liikkuvuus Suomeen”. Suomalaisen tutkimusryhmän johtaja voi hakea määrärahaa suomalais–kiinalaisen seminaarin kohtuullisiin järjestelykuluihin Suomessa. Hakemukseen tarvitaan suorituspaikan sitoumus. Myönnetty rahoitus on yleensä kattanut seminaarin peruspuitteet (tilavuokra, kokoustarjoilut, painatus, postitus). Rahoitusta ei ole tarkoitettu ulkomaisten tutkijoiden matkakustannusten kattamiseen.
Suomesta Taiwaniin
Valittavan haun nimi on ”Liikkuvuus Suomesta”. Apuraha on tarkoitettu Taiwanin tutkimuslaitoksissa ja yliopistoissa tehtävää tutkimusta varten. Akatemian myöntämä henkilökohtainen apuraha on tarkoitettu matka- ja elinkustannusten kattamiseen Taiwanissa. Apurahan kesto voi olla 7–360 vrk.
Taiwanista Suomeen
Valittavan haun nimi on ”Liikkuvuus Suomeen”. Suomalainen tutkija, vierailun isäntä, voi hakea määrärahaa taiwanilaisen tutkijan kutsumiseksi Suomeen tutkimustyötä varten. Suomen Akatemia kattaa edestakaiset matkakulut Taiwanista Suomeen ja apurahan. Tutkijavierailu voi olla enintään yhden vuoden pituinen. Hakemukseen tarvitaan suorituspaikan sitoumus.
Saksa-liikkuvuusrahoitus perustuu Suomen Akatemian ja Saksan Deutscher Akademischer Austausch Dienstin (DAAD) kahdenväliseen sopimukseen.
Suomesta Saksaan
Valittavan haun nimi on ”Liikkuvuus Suomesta”. Määräraha suomalaisten ja saksalaisten tutkijoiden hankeyhteistyön tukemiseksi on tarkoitettu suomalaisen tutkimusryhmän matka- ja elinkustannuksiin Saksassa. Huomaa, että hankkeella täytyy olla sekä suomalainen että saksalainen vastuuhenkilö, joiden molempien täytyy jättää hakemus omalle rahoittajalleen. Rahoitusta voi hakea vuosille 2021 ja 2022. DAAD:in hakuaika saksalaisen osapuolen hakemukselle päättyy jo 2.9.2020. Suomen Akatemia ja Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD) maksavat hankkeeseen osallistuvien oman maansa tutkijoiden matkat ja elinkustannukset omien rahoitusehtojensa mukaisesti. Akatemia korvaa elinkustannukset ulkomaan apurahojen mitoitusohjeen mukaan. Lisäksi voidaan korvata matkakustannukset. Rahoitusta ei myönnetä tutkimuskuluihin tai seminaareihin.
Yhteistyökumppanit, joiden kaksivuotinen rahoituskausi päättyy 1.3.2021 mennessä, voivat hakea pidennystä kolmanneksi vuodeksi, jos siihen on perustellut syyt. He voivat hakea myös uutta kaksivuotista rahoitusta, jos heillä on uusi näkökulma aiheeseen tai kokonaan uusi tutkimusaihe.
Hankkeen tulee olla tasapainossa siten että kummastakin maasta osallistuu siihen suunnilleen yhtä paljon tutkijoita. Vierailut voivat olla lyhimmillään viikon, enintään muutaman kuukauden pituisia. Suomalainen ja saksalainen tutkimusryhmä laativat yhdessä tutkimussuunnitelman.
Hakulomakkeen täyttämiseen liittyviä ohjeita:
- Hakijana on tutkimushankkeen johtaja.
- Laadi ansioluettelosi (CV) mallipohjassa esitetyllä rakenteella, enintään kaksi sivua. Liitä hakemukseen myös saksalaisen vastuullisen johtajan ansioluettelo.
- Liitä mukaan sekä oma että saksalaisen vastuullisen johtajan julkaisuluettelo.
- Liitä hakemukseen niiden suomalaisten ansioluettelot, joiden matkakuluihin haettavaa rahoitusta aiotaan käyttää. Ansioluettelot voit yhdistää samaan tiedostoon saksalaisen vastuullisen johtajan ansioluettelon kanssa.
- Rahoituksella matkustavien suomalaisten erittely (tarvittaessa N.N.) hakulomakkeen liikkuvuus-välilehdellä
- Liitä mukaan yhteinen suomalais–saksalainen tutkimussuunnitelma, josta käy ilmi vierailujen aikataulut ja saksalaisen hakijan nimi, laitos ja yhteystiedot.
DAAD-hakemuksen arvioinnissa painotetaan
- tutkimushankkeen tieteellistä laatua
- tutkimusryhmien tieteellisiä ansioita
- tapaa, jolla tutkimusryhmät täydentävät toisiaan
- tutkimusyhteistyön lisäarvoa
- nuorten tutkijoiden osallistumista hankkeeseen
Suomesta Venäjälle
Valittavan haun nimi on ”Liikkuvuus Suomesta”. Apuraha Venäjän tiedeakatemian tutkimuslaitoksissa ja Venäjän yliopistoissa tehtävää tutkimusta varten. Hakijalla on oltava kutsu vastaanottavalta laitokselta. Vierailun kesto on vähintään yksi viikko ja enintään 12 kuukautta 24 kuukauden aikana. Rahoitus on tarkoitettu kohtuullisiin edestakaisiin matkakuluihin ja apurahaan, joka sisältää asumiskulut. Oletuksena on, että hakija saa vierailunsa ajan myös muuta palkkaa.
Venäjältä Suomeen
Valittavan haun nimi on ”Liikkuvuus Suomeen”. Määräraha venäläisten tutkijoiden kutsumiseksi Suomeen. Suomalainen tutkija voi hakea määrärahaa venäläisen tutkijan kutsumiseksi Suomeen tutkimustyötä varten. Vierailu voi olla kestoltaan vähintään yksi viikko, enintään yksi vuosi. Ensisijaisesti rahoitetaan kutsuttavia, joilla on tieteiden kandidaatin tutkinto (kandidat nauk). Mikäli rahoitusta riittää, voidaan rahoittaa myös kandidat nauk -vaiheen opiskelijoita (aspirant). Rahoitus on tarkoitettu kohtuullisiin edestakaisiin matkakuluihin, tieteelliseen ohjelmaan liittyviin matkakuluihin Suomessa ja apurahaan, joka sisältää asumiskulut.
Samalla hakemuksella on mahdollista hakea rahoitusta useammalle kutsuttavalle yhtä aikaa, mutta kaikista kutsuttavista tulee antaa pyydetyt tiedot. Vastuullinen johtaja ei voi hakea tällä hakemuksella itselleen rahoitusta liikkuvuuteen Suomesta Venäjälle. Vastuullisen johtajan liikkuvuuteen on haettava rahoitusta erillisellä hakemuksella.
Hakemus koostuu Akatemian verkkoasioinnissa täytettävistä lomakkeista sekä PDF-muodossa jätettävistä hakemuksen liitteistä. Hakijalla on oikeus jättää hakemuksensa suomeksi tai ruotsiksi. Hakemukset pyydetään kuitenkin jättämään englanniksi.
Suurin osa linkeistä vie ohjehakemistoon A-Ö Akatemian verkkosivuille.
Hakemuksen osat ja niiden sisältö verkkoasioinnissa (SARAssa)
Henkilötiedot (Personal data)
- Henkilötiedot
- Tutkinnot (viimeisin ensimmäisenä), lisätiedot-kohtaan voi täyttää esim. tietoja vanhempainvapaasta
- Dosentuurit ja professuurit
Ansioluettelo (CV)
- Laadi ansioluettelo (CV) mallipohjassa esitetyllä rakenteella, enintään kaksi sivua.
Yleiskuvaus (General information)
- Suorituspaikan tiedot
- Tutkimushankkeen nimi englanniksi ja suomeksi / ruotsiksi
- Tutkimusalat (vähintään yksi, enintään viisi). Tutustu tutkimusaloihin.
- Asiasanat englanniksi ja suomeksi / ruotsiksi
Abstrakti (Abstract)
- Enimmäispituus on 2500 merkkiä välilyönteineen
- Lyhyesti tutkimuksen tieteelliset ja yhteiskunnalliset tavoitteet, tutkimusmenetelmät, aineisto, odotettavat tulokset ja vaikuttavuus
- Lue lisää abstraktista
Tärkeimmät julkaisut (Most relevant publications)
- Enintään kymmenen hankkeen kannalta tärkeintä omaa julkaisuasi
- Julkaisuja voi hakea VIRTA-julkaisutietopalvelusta, tutustu palveluun. Katso myös verkkoasioinnin ohje.
- Julkaisuja voi syöttää myös suoraan. Pakolliset tiedot: tekijä(t), julkaisun otsikko, julkaisuvuosi ja sarjan/lehden nimi sekä julkaisutyyppi (ei näytetä hakemuksen PDF-versiossa)
Liikkuvuus (Mobility)
- Kansainvälinen liikkuvuus, johon rahoitusta haetaan
- Katso lisätietoja liikkuvuudesta.
Yhteistyötahot (Collaborators)
- Hankkeen yhteistyötahot eriteltynä (nimi, organisaatio, maa)
- Yhteistyötahojen keskeiset ansiot hankkeen kannalta sekä perustelut heidän valinnoilleen kuvataan tutkimussuunnitelmassa kohdassa 3.2
- Tarvittaessa hakemukseen voi liittää yhteistyösitoumuksen. Lue ohjeet yhteistyösitoumuksen sisällöstä.
Yhteydet (Affiliations)
- Infrastruktuurit. Ilmoita mitä kansallisen tai kansainvälisen tutkimusinfrastruktuurin tarjoamia laitteita, resursseja tai tietovarantoja hankkeessa käytetään. Kansallisella ja/tai eurooppalaisella tutkimusinfrastruktuurien strategiafoorumin (ESFRI-infrastruktuuritiekartalla) olevat löytyvät valikosta. Mahdolliset muut infrastruktuurit täydennetään omaan kenttäänsä. Lue lisää tutkimusinfrastruktuureista Akatemian verkkosivuilta.
- Huippuyksiköt. Lue lisää Akatemian huippuyksiköiden sivulta.
- Lippulaivat. Lue lisää Akatemian lippulaivojen sivulta.
Tutkimusetiikka (Research ethics)
- Tutkimushankkeen eettinen lupa (kyllä/ei).
- Tutkimusvilppiin syyllistyminen (kyllä/ei). Jos hakija on edellisen kolmen vuoden aikana todetusti syyllistynyt tutkimusvilppiin, Akatemia jättää hakemuksen käsittelemättä (tutkimatta).
- Tutkimuseettiset kysymykset kuvataan tarvittaessa tutkimussuunnitelmaliitteessä.
- Tutustu eettisiin näkökulmiin.
Hankkeen rahoitus (Funding for the project) – Apuraha (Liikkuvuus Suomeen -haussa)
- Rahoituskausi on yleensä kahden vuoden ajanjakso, jolloin rahoitus on käytettävissä. Tutkimussuunnitelmassa kerrotaan vierailun suunniteltu ajankohta (7-360 vrk).
- Muut kustannukset
- Suorituspaikan sitoumus. Varmista suorituspaikkasi (yleensä yliopisto tai tutkimuslaitos) sitoutuminen hankkeeseen suorituspaikan oman ohjeen mukaisesti.
Hankkeen rahoitus (Funding for the project)
- Ennen kuin voit täyttää kustannusarviota sinun tulee valita suorituspaikka Yleiskuvaus-välilehdellä.
- Suomalainen suorituspaikka (tutkimusorganisaatio) ylläpitää seuraavia kertoimia: tehollinen työaika, henkilösivukulut, yleiskustannusosuus ja arvonlisävero (ALV).
- Ilmoita rahoituskausi. Rahoituskausi on yleensä kahden vuoden ajanjakso, jolloin rahoitus on käytettävissä. Vapaamuotoisessa tutkimussuunnitelmassa kerrotaan vierailun suunniteltu ajankohta (7-360 vrk).
- Apuraha
- Muut kustannukset
- Perustele haettava rahoitus. Kiinnitä huomiota kustannusarvion realistisuuteen.
- Suorituspaikan sitoumus (tarvittaessa). Varmista suorituspaikkasi (yleensä yliopisto tai tutkimuslaitos) sitoutuminen hankkeeseen suorituspaikan oman ohjeen mukaisesti. Lue lisää suorituspaikan sitoumuksesta.
Julkinen kuvaus (Public description)
- Enimmäispituus 1000 merkkiä välilyönteineen
- Tutkimushankkeen yleistajuinen ja selkeä kuvaus englanniksi ja suomeksi / ruotsiksi
- Akatemia käyttää julkista kuvausta hankkeesta tiedottamiseen. Julkinen kuvaus tallentuu myös kansalliseen tutkimustietovarantoon, josta tietoa jaetaan Suomessa tehtävästä tieteellisestä tutkimuksesta.
- Lue ohjeet julkisen kuvauksen kirjoittamiseen
Valtuutus (Authorisation)
- Voit valtuuttaa toisen henkilön tekemään osia hakemuksesta puolestasi tai katselemaan hakemustasi.
- Aloita kirjoittamalla hänen nimeään varattuun kenttään.
- Valtuutettavan henkilön täytyy olla rekisteröitynyt verkkoasioinnissa (SARA) käyttäjäksi.
- Yhtä aikaa ei voi samalle kentälle valtuuttaa useampia henkilöitä etkä voi itse valtuutuksen aikana muokata kenttää.
- Älä valtuuta itseäsi.
- Valtuutuksen tekniset ohjeet löydät verkkoasioinnin ohjeista.
Liitteet
- Liitteiden tulee olla PDF-tiedostoja
Henkilökohtainen matka:
- Täydellinen julkaisuluettelo. Lue ohjeet julkaisuluettelon rakenteesta.
- Vierailukohteena olevan laitoksen kutsu yhteistyökumppanilta.
- Vapaamuotoinen tutkimussuunnitelma, joka sisältää vierailusuunnitelman, yhteensä enintään viisi sivua.
- Yhteistyösitoumus. Lue ohjeet yhteistyösitoumuksen sisällöstä. Tämä liite (Joint cooperation agreement tai Letter of Intent) vaaditaan Kiina-liikkuvuudessa (NSFC).
Määräraha kutsuttavaa varten:
- Kutsuttavan ansioluettelo, josta on käytävä selkeästi ilmi ylin suoritettu akateeminen tutkinto sekä hakijan syntymäaika, ja hänen apurahalla tai muulla rahoituksella Suomessa aiemmin viettämänsä ajanjaksot.
- Kutsuttavan tutkintotodistus (Venäjä-haku).
- Kutsuttavan julkaisuluettelo.
- Kutsujan täydellinen julkaisuluettelo. Lue ohjeet julkaisuluettelon rakenteesta.
- Vapaamuotoinen tutkimussuunnitelma, joka sisältää vierailusuunnitelman, yhteensä enintään viisi sivua.
Seminaarin järjestäminen:
- Täydellinen julkaisuluettelo. Lue ohjeet julkaisuluettelon rakenteesta.
- Vapaamuotoinen tutkimussuunnitelma, joka kuvaa lyhyesti seminaarin taustalla olevan tutkimuksen ja selvittää, miten seminaari liittyy kyseessä olevaan tutkimukseen. Suunnitelma sisältää alustavan seminaariohjelman ja osallistujat sekä erittelee budjetin (esimerkiksi kokoustilan vuokra, kahvitarjoilu, painatus- ja postituskulut).
Seminaariin osallistuminen:
- Täydellinen julkaisuluettelo. Lue ohjeet julkaisuluettelon rakenteesta.
- Vapaamuotoinen tutkimussuunnitelma, joka kuvaa lyhyesti seminaarin taustalla olevan tutkimuksen ja selvittää, miten seminaari liittyy kyseessä olevaan tutkimukseen. Suunnitelma sisältää alustavan seminaariohjelman ja osallistujat sekä kuvailee hakijan roolin seminaarissa (kutsuttu puhuja, muu esiintyjä, osallistuja).
Jätä hakemus (Submit Application)
- Hakemuksen voi jättää, kun kaikki tarvittavat tiedot on täytetty tai liitetty välilehdillä.
- Punainen varoituskolmio välilehdellä kertoo, jos jotain pitää vielä täydentää.
- Jätettyä hakemusta voi täydentää hakuajan aikana. Tallennus korvaa vanhan version.
- Hakuajan jälkeen hakemuksen täydennystä on pyydettävä Akatemiasta hakuilmoituksessa olevilta yhteyshenkilöiltä.
Väliraportti
- Jos hakijalla on meneillään olevaa Akatemian rahoitusta, hänen tulee jättää väliraportti jokaisesta käynnissä olevasta hankkeestaan verkkoasioinnissa ennen haun päättymistä. Lue yleisohjeet väliraportin laatimisesta.
- Katso myös verkkoasioinnin ohje
Liikkuvuushakemusten arvioinnissa kiinnitetään huomiota mm. seuraaviin seikkoihin:
- Mitkä ovat hakemuksen perustelut siitä, miksi ja mihin tarkoitukseen rahoitusta haetaan?
- Miten hakemuksessa otetaan huomioon rahoituksen tavoite: suomalaisten tutkijoiden kansainvälisen vuorovaikutuksen edistäminen ja tutkimusympäristöjen kansainvälistyminen
- Millaisia ovat hakemuksessa kuvatun tutkimusyhteistyön laatu, vaikuttavuus ja uudistuminen?
Myös JSPS arvioi osaltaan suomalaisjapanilaiset yhteisseminaarihakemukset.
Myös DAAD, CAS, CASS ja NSFC arvioivat osaltaan maiden väliset liikkuvuushakemukset. Näiden hakemusten arvioinnissa painotetaan seuraavia asioita:
- tutkimushankkeen tieteellinen laatu
- tutkimusryhmien tieteelliset ansiot
- tapa, jolla tutkimusryhmät täydentävät toisiaan
- tutkimusyhteistyön lisäarvo
- nuorten tutkijoiden osallistuminen hankkeeseen.
Rahoituspäätökset tehdään vuoden 2021 alussa.
Kun rahoituspäätös on tehty, saat siitä automaattisen ilmoituksen sähköpostiisi. Voit viestin saatuasi kirjautua omilla tunnuksillasi verkkoasiointiin, josta löydät ilmoituksen rahoituspäätöksestä ja päätöksen perustelun.
Rahoituksen vastaanottaminen
Jos rahoituspäätös on myönteinen, sen liitteenä on rahoitusehdot. Tarkista päätös ja tutustu rahoitusehtoihin. Päivitä myös hakemuksen julkinen kuvaus tarvittaessa, tee mahdolliset muutokset vuosittaisiin rahoituseriin.
Henkilökohtainen apuraha katsotaan vastaanotetuksi, kun lähetät maksupyyntölomakkeen (pdf) Akatemian kirjaamoon tai rahoituksen esittelijälle. Määräraha katsotaan vastaanotetuksi, kun alat käyttää rahoitusta ja taustaorganisaatio laskuttaa Akatemiaa.