Usein kysytyt kysymykset

Kokoamme Usein kysytyt kysymykset -listaan keskeisiä kysymyksiä ja vastauksia syyshaun siirtymisestä talvihakuun.

Voit lähettää meille lisää kysymyksiä helpdeskissä osoitteessa www.aka.fi/kysy (valitse kohteeksi tutkimusrahoituksen kehittämisen vastuualue).

Miksi siirryttiin syyshausta talvihakuun?

Tavoitteena on hakemusten nopeampi käsittelyaika. Akatemia on myös saanut hakijoilta toiveita rauhoittaa yliopistojen syyslukukauden alkua rahoitushauilta.

Milloin hakuilmoitukset julkaistaan?

Hakuilmoitukset julkaistaan 26.10.2023. Näin hakemuksen (mm. tutkimussuunnitelman) valmistelun voi aloittaa hyvissä ajoin.

Miten hakuajan siirtyminen vaikuttaa akatemiatutkijan tehtävän hakukelpoisuuteen?

Hakuajan siirtyminen otetaan huomioon tulevassa talvihaussa 2024. Hakukelpoisia talvihaussa 2024 ovat ne hakijat, joiden tohtorintutkinto on päivätty 30.9.2016–31.1.2022. Jatkossa hakukelpoisuus (2–7 vuotta ensimmäisestä tohtorintutkinnosta) määräytyy hakuajan kohdan mukaan.

Milloin talvihaun 2024 päätökset tulevat ja milloin rahoitusta voi alkaa käyttää?

Talvihaun 2024 rahoituspäätökset tehdään kesäkuussa 2024, ja rahoitusta voi alkaa käyttää 1.9.2024.

Muuttuuko tutkimussuunnitelman rakenne talvihaussa 2024?

Tutkimussuunnitelman rakenne ei muutu. Vastuullisen tieteen alakohdat on yhdistetty, mutta itse asia ei muutu.

Viime syyshaussa 2022 tutkimussuunnitelmien liittämisessä verkkoasioinnissa oli hankaluuksia. Onko ongelmat korjattu?

Otimme viime syyshaussa 2022 käyttöön Word- ja LaTex-mallipohjat, joiden toimivuutta olemme nyt parantaneet. Talvihausta 2024 alkaen hakijan tulee käyttää antamiamme mallipohjia tutkimussuunnitelma-, ansioluettelo- ja akatemiatutkijan Ansiot ja pätevöityminen -liitteissä.

Mallipohjat julkaistaan hakuilmoitusten yhteydessä 26.10.2023.

Tiedotteessa 9.3.2023 kerrottiin, että arviointia uudistetaan. Mitä tarkoittaa, että hakija itse valitsee arviointipaneelinsa?

Talvihausta 2024 alkaen akatemiatutkijan tehtävä, akatemiahanke ja kliinisen tutkijan tehtävähakemukset arvioidaan paneeleissa, jotka on nimetty ja kuvattu ennalta. Hakija valitsee paneelien joukosta itse hakemukselleen sopivimman arviointipaneelin.  Mahdollisuus valita hakemukselleen arviointipaneeli vahvistaa hakijan vaikutusmahdollisuuksia arviointiin ja lisää Akatemian arvioinnin läpinäkyvyyttä. Paneelien nimet ja kuvaukset julkaistaan syksyllä ennen hakuilmoituksen julkaisua, jotta hakijat ehtivät tutustua niihin hyvissä ajoin. Luonnos paneeleista avataan kommentoitavaksi toukokuussa 2023 ja keräämme siihen palautetta kyselyllä. Kuulemisesta tiedotetaan toukokuun alussa.

 

 

 

 

Lisätietoja

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?