2025 Apurahat tutkijankoulutukseen EUI:ssa, kutsuhaku
- Rahoitus on henkilökohtainen apuraha ja se kattaa hakijan työskentelyapurahan ja muita tutkimuskuluja.
- Hakija, jolla ei ole alaikäisiä huollettavia voi hakea enintään 32 000 euroa ja hakija, jolla on alaikäisiä huollettavia voi hakea enintään 39 000 euroa. Katso tarkemmin osasta Haettava rahoitus ja rahoituskausi.
- Haku on kutsuhaku, jossa hakijana on yksittäinen tutkija, jonka EUI on hyväksynyt väitöskirjatutkijaksi tohtoriohjelmiinsa.
Suomen Akatemia edistää kahdenvälisiin sopimuksiin perustuvalla liikkuvuusrahoituksella suomalaisten tutkijoiden kansainvälistä vuorovaikutusta ja tutkimusympäristöjen kansainvälistymistä. Apurahakutsuhaku koskee liikkuvuutta European University Instituteen (EUI), Firenzeen, jatko-opintoja suorittamaan. Rahoitus on henkilökohtainen apuraha.
Ennen kuin teet hakemuksen verkkoasioinnissa (SARA) tutustu huolellisesti alla olevaan hakuilmoitukseen ja rahoitusehtoihin Näin rahoitusta käytetään -sivulla. Jos hakuilmoitus ja rahoitusehdot ovat ristiriidassa keskenään, rahoitusehtojen sisältämä teksti on aina ensisijainen. Jos ruotsin- tai englanninkielisen hakuilmoitus on ristiriidassa suomenkielisen hakuilmoituksen kanssa, suomenkielinen hakuilmoitus on tulkintaristiriitatilanteessa aina ensisijainen.
Lue koko hakuilmoitus alta.
Suomen Akatemian keskeisenä tehtävänä on rahoittaa korkeatasoista tieteellistä tutkimusta. Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen odotetaan olevan myös tieteellisesti ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa sekä vastuullista.
Suomen Akatemian kahdenvälisiin sopimuksiin perustuva liikkuvuusrahoitus tukee Akatemian yleisiä tiedepoliittisia tavoitteita. Akatemia edistää tällä rahoituksella suomalaisten väitöskirjatutkijoiden kansainvälistä vuorovaikutusta ja sitä kautta suomalaisen tieteen laadun vahvistamista. Rahoitus on tarkoitettu tutkijan omaan työskentelyyn ja muihin työskentelystä aiheutuviin välittömiin kuluihin.
European University Institute (EUI) avaa vuosittain haun tohtoriohjelmiinsa. Firenzessä toimiva instituutti tarjoaa tutkijankoulutusta historian- ja kulttuurintutkimuksen, taloustieteen, oikeustieteen sekä yhteiskuntatieteiden aloilla. EUI:n tohtoriohjelma on nelivuotinen. Sen pääasiallinen opetuskieli on englanti. Ohjelmaan valittujen jatko-opiskelijoiden odotetaan valmistelevan väitöskirjansa tohtoriohjelman aikana. EUI tukee erityisesti kansainvälistä ja vertailevaa tutkimusta, mutta tutkimuksen ei tarvitse käsitellä yksinomaan eurooppalaista historiaa tai eurooppalaisia yhteiskuntia. EUI tarjoaa jatko-opiskelijoille mahdollisuuden työskennellä kansainvälisessä ja monitieteellisessä tutkijayhteisössä.
Suomen kansallinen hakumenettely
- European University Instituten haku tohtoriohjelmiin oli auki 1.11.2024-31.1.2025.
- EUI tekee itsenäisesti arvioinnin ja jatko-opiskelijavalintansa ja tiedottaa jatko-opiskelijavalinnoistaan Suomen Akatemiaa.
- Suomen Akatemia lähettää kutsuhaun avautumisesta tiedon hakukelpoisille hakijoille sekä antaa tarpeen mukaan hakuneuvontaa.
- Suomen Akatemia avaa kutsuhaun verkkoasioinnissa 7.5.2025.
- Apurahanhakijat jättävät hakemuksensa alla olevien ohjeiden mukaan Akatemian verkkoasioinnissa viimeistään 14.5.2025.
- Myönteisen rahoituspäätöksen saaneille apurahansaajille lähetetään päätösten jälkeen ohje, miten apurahan maksatus tapahtuu.
EUI-apurahahaku on kutsuhaku, joka on tarkoitettu EUI:n tohtoriohjelmiinsa hyväksymille väitöskirjatutkijoille. Hakijana on yksittäinen tutkija. Rahoitus on henkilökohtainen apuraha. Rahoitusta voidaan osoittaa yhdelle henkilölle enintään 12 kuukauden ajaksi.
Erityisehdot ja rajoitukset
Akatemia tutkii (käsittelee) samalta hakijalta vain yhden hakemuksen. Jos sama hakija jättää Akatemian verkkoasioinnissa useamman hakemuksen, vain ensimmäiseksi saapunut hakemus tutkitaan (käsitellään).
Muut erityisehdot
Jos saat hakemuksen jättämisen jälkeen muualta rahoitusta Akatemiasta haettuun tarkoitukseen, on siitä viipymättä ilmoitettava Akatemialle.
Jos olet osallistunut haun suunnitteluun tavalla, joka tuottaa sinulle kilpailuetua muihin hakijoihin nähden, Akatemia ei tutki (käsittele) hakemustasi.
Jos olet kolmen edellisen vuoden aikana todetusti syyllistynyt tutkimusvilppiin, Akatemia ei tutki (käsittele) hakemustasi.
Mikäli hakemus sisältää Venäjä- tai Valko-Venäjä-yhteistyötä, sinun tulee ottaa huomioon Akatemian linjaukset asiasta.
Jos et ole jättänyt päättyneestä tai käynnissä olevasta Akatemian rahoittamasta hankkeesta ohjeiden mukaisesti raporttia määräaikaan mennessä, hakemus voidaan jättää tutkimatta (käsittelemättä).
Hakemusta ei tutkita (käsitellä), jos hakija tai hakemus ei täytä haulle asetettuja pätevyys- tai muita keskeisiä vaatimuksia, hakemus ei kuulu asianosaiseen hakuun, tai jos muutoin ei ole edellytyksiä asian käsittelyyn. Toimikunta tai muu luottamuselin voi jättää hakemuksen rahoittamatta tiedepoliittisiin syihin perustuen, tai jos on ilmeistä, ettei hakija jostain muusta syystä voi saada rahoitusta jätetyn hakemuksen perusteella. Lue lisää siitä, milloin Akatemia ei tutki (käsittele) hakemusta.
Jos toimit Suomen Akatemian hallituksen, tieteellisen toimikunnan tai strategisen tutkimuksen neuvoston jäsenenä, ei hakemustasi tutkita (käsitellä) toimikautesi aikana.
Akatemian hallitus päättää tutkimusrahoituspäätösten perusteista.
Hakemus koostuu Akatemian verkkoasioinnissa täytettävästä lomakkeesta sekä PDF-muodossa jätettävistä hakemuksen liitteistä. Hakemuksen voi jättää suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
Ennen kuin haku aukeaa
Tarkista, voitko hakea
- Lue Kuka voi hakea -osasta, täytätkö hakukelpoisuusehdot.
Suunnittele hakemuksesi sisältöjä
- Aloita ansioluettelosi laatiminen.
- Laadi yllä mainittu liite mallipohjalle, jonka löydät alta Hakemuksen osat verkkoasioinnissa -kohdasta. Muista lukea ohjeet mallipohjan käytöstä. Mallipohjat ovat käytössäsi jo ennen haun aukeamista.
- Ota yhteyttä väitöskirjasi ohjaajaan ja pyydä suosituskirje. Se pitää olla liitetty hakemukseesi ennen kuin hakuaika päättyy.
Suunnittele hankkeesi rahoitus
- Laadi budjetti ohjeiden mukaisesti. Lue lisää haettavan rahoituksen määrästä ja ehdoista hakuilmoituksen Haettava rahoitus ja rahoituskausi -osassa.
- Tutustu myös rahoitusehtoihimme. Jos sinulle myönnetään rahoitus, sitoudut niihin.
Kun haku aukeaa
- Rekisteröidy tai kirjaudu verkkoasiointiimme (www.aka.fi/verkkoasiointi). Tarkista ja täydennä omat tietosi. Ajantasainen sähköpostiosoitteesi on tärkeä yhteydenottoa varten.
- Verkkoasioinnissa on lomakkeen täyttöohjeet.
Hakemuksen osat verkkoasioinnissa
Hakemuksen osat on lueteltu alla. Olemme koonneet verkkosivuillemme kattavan ohjehakemiston A-Ö. Hakulomakkeen välilehdillä on myös täyttöohjeet.
- Henkilötiedot
- Yleiskuvaus: hankkeen aihe, avainsanat, tieteenalat ja suorituspaikan tiedot
- Julkinen kuvaus
- Hankkeen rahoitus. Katso hakuilmoituksen kohta Haettava rahoitus ja rahoituskausi.
- Tutkimusetiikka
Muut liitteet
- Ansioluettelo on pakollinen liite (voit halutessasi käyttää Akatemian ansioluettelopohjaa soveltuvin osin)
Tapauskohtaiset liitteet
- Suosituskirje väitöskirjan ohjaajalta on pakollinen liite (1. vuoden hakija ei jätä tätä tiedostoa)
- Vapaamuotoinen raportti käytetyistä varoista on pakollinen liite. (1. vuoden hakija ei jätä tätä tiedostoa). Raportin tulee sisältää seuraavat tiedot:
- Saamasi apurahasumma kuluvalle apurahan rahoituskaudelle
- Selvitä miten olet käyttänyt kuluvalle rahoituskaudelle myönnettyä apurahaa.
- Jos sinulla on jäljellä kuluvalle rahoituskaudelle myönnettyä apurahaa, miten aiot käyttää sen.
Hakemuksen jättäminen verkkoasioinnissa
Voit jättää hakemuksesi, kun kaikki tarvittavat tiedot on täytetty ja liitetty. Järjestelmä ilmoittaa puutteista tai virheistä punaisella varoituskolmiolla.
Valtuutus-välilehdellä voit antaa toiselle henkilölle oikeudet tehdä osia hakemuksesta puolestasi tai katsella hakemustasi.
Jätä hakemuksesi ajoissa. Voit täydentää, vaihtaa liitteitä ja korjata hakemustasi aina hakuajan päättymiseen saakka.
Haussa voidaan myöntää hakijalle sekä työskentelyapurahaa että kuluapurahaa.
Haettavan apurahan suuruus riippuu siitä, millä vuosikurssilla hakija on. Akatemian työskentelyapuraha on verotonta tuloa, jos apurahansaajalla ei ole muita tuloja.
- 1.–3. vuoden väitöskirjatutkija
- työskentelyapuraha on 2200 euroa kuukaudessa (2600 euroa jos hakijalla on alaikäisiä huollettavia).
- kuluapurahaa voi hakea siten, että koko apurahan enimmäismyöntösumma on 32 000 euroa (39 000 euroa jos hakijalla on alaikäisiä huollettavia).
- 4. vuoden väitöskirjatutkija
- hakee osan työskentelyapurahastaan EUI:lta. Akatemialta voi hakea lisärahoitusta, joka kattaa EUI:n ja Akatemian (2200 tai 2600 euroa/kk) työskentelyapurahan väliin jäävän erotuksen. (Tarkista EUI:sta työskentelyapurahan määrä 4. vuodelle.)
- kuluapurahaa voi hakea enintään 5 600 euroa.
- 5. vuoden väitöskirjatutkija voi hakea jatkorahoitusta, mutta tällöin hakemuksessa tulee erikseen perustella jatkorahoituksen tarve ja kesto.
- työskentelyapuraha on 2200 euroa kuukaudessa (2600 euroa jos hakijalla on alaikäisiä huollettavia).
- kuluapurahaa voi hakea siten että koko apurahan enimmäismyöntösumma on 32 000 euroa (39 000 euroa jos hakijalla on alaikäisiä huollettavia), jos apurahakausi on 12kk. Jos apurahakausi on lyhyempi, tulee kulurahoituksen tarve perustella erityisen huolellisesti.
- 6. vuoden väitöskirjatutkijoille ei myönnetä apurahaa.
Rahoituskausi alkaa 1.9.2025 ja hankkeen kesto on enintään 12 kuukautta.
EUI-apuraha on tarkoitettu päätoimiseen tutkimustyöhön sekä hankkeen muihin kuluihin. Rahoitus on henkilökohtaista apurahaa, joka maksetaan suoraan hakijalle tämän omalle tilille.
Rahoitussuunnitelma
Kerro Hankkeen rahoitus -välilehdellä
- kustannusarvio, joka sisältää arvion rahoituksen vuosittaisesta tarpeesta menolajeittain.
Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että kustannusarvio on realistinen ja hankkeen toteuttamisen kannalta perusteltu. Perustele merkittävimmät haettavat kulut menolajeittain vapaatekstikentässä.
Akatemian rahoitusta voidaan hakea kattamaan esimerkiksi seuraavia tutkimuksen välittömiä kustannuksia:
- työskentelyapuraha
- kuluapuraha, sisältäen esimerkiksi
- matkakustannukset:
- matkakustannukset muutettaessa Firenzeen, mutta ei muuttokuluja
- lukuvuoden aikana ammatillista syistä Suomeen suuntautuva tai muu kansainvälinen liikkuvuus, esim. osallistuminen tieteellisiin seminaareihin ja konferensseihin.
- materiaali- ja laitehankinnat
- palvelut
- sairausvakuutusmaksu
- matkakustannukset:
Perheen matkakulut voivat sisältyä EUI-apurahaan, mikäli niitä on haettu ja tutkija ja perhe ovat ulkomailla vähintään kuusi kuukautta. Lue lisää liikkuvuustuesta rahoitusehdoista.
Akatemian rahoitusta ei voi käyttää taloudelliseen toimintaan. Lue lisää taloudellisen toimijan rahoituskelpoisuudesta.
Valtionavustusta voidaan myöntää vain erittäin painavista syistä palkkakustannuksiin, jos hakijalla on valtionavustuslain (688/2001) 7 §:n 2 momentissa tarkoitettuja esteitä, jotka liittyvät laittoman työvoiman palkkaamiseen.
Hakemuksen jättäminen ja täydentäminen
Hakuaika on ehdoton. Hakemus, joka ei ole saapunut Akatemiaan määräaikaan mennessä, jätetään tutkimatta (käsittelemättä). Haku päättyy 21.5.2025 klo 16.15 Suomen aikaa.
Jätä hakemus hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä. Voit jättää vain sellaisen hakemuksen, jossa on kaikki pakollisiksi määritellyt tiedot ja liitteet. Hakija on vastuussa siitä, että hakemuksen liitteet ovat sisällöltään asianmukaisia.
Voit muokata ja täydentää jätettyä hakemustasi hakuajan päättymiseen saakka. Voit esimerkiksi vaihtaa hakemuksen liitteitä. Jos huomaat hakuajan päätyttyä merkittäviä puutteita hakemuksessasi, ota välittömästi yhteyttä Akatemian helpdeskiin (www.aka.fi/kysy), jolloin hakemus voidaan avata täydennettäväksi.
Akatemia voi pyytää hakijaa täydentämään hakemustaan. Saat täydennyspyynnöstä ilmoituksen sähköpostiisi. Jos et ole täydentänyt hakemustasi määräaikaan mennessä tai hakemus on yhden täydennyspyynnön jälkeen olennaisilta osin puutteellinen, hakemus voidaan jättää tutkimatta (käsittelemättä). Huolehdithan, että sähköpostiosoitteesi on ajan tasalla.
Hakemuksen vireille tulo
Hakija vastaa, että hakemus saapuu perille hakuajan päättymiseen mennessä (Hallintolain 17 § ja sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetun lain 8 §). Hakemuksen katsotaan olevan vireillä, kun verkkoasioinnin lomake ja asioinnissa pakollisiksi määritellyt liitteet on jätetty verkkoasiointiin. Saat asiointijärjestelmästä sähköpostin, jos hakemuksen jättäminen on onnistunut.
Hakemuksen julkisuus, tietosuoja
Hakemus liitteineen on julkinen asiakirja lukuun ottamatta lähtökohtaisesti salassa pidettävää tutkimussuunnitelmaa. Tästä syystä esimerkiksi ansioluettelossa ei tule ilmoittaa salassa pidettäviä tietoja. Julkisuus perustuu lakiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999).
Akatemian toiminnassa noudatetaan tietosuojalainsäädäntöä. Hakija vastaa hakemukseen sisältyvien henkilötietojen luovutuksesta ja tarvittaessa näihin liittyvien suostumusten pyytämisestä asianosaisilta. Tutkimusrahoituksen henkilörekisterin osalta EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) mukainen tietosuojaseloste löytyy Akatemian verkkosivuilta kohdassa Tietosuojaselosteet.
Akatemian hallituksen nimeämä kansainvälisten asioiden jaosto tekee rahoituspäätökset touko-kesäkuussa 2025. Kun rahoituspäätös on tehty, saat siitä automaattisen ilmoituksen sähköpostiisi. Voit viestin saatuasi kirjautua omilla tunnuksillasi verkkoasiointiin, josta löydät rahoituspäätöksen ja päätöksen perustelun.
Rahoituksen vastaanottaminen
Jos rahoituspäätös on myönteinen, sen liitteenä on rahoitusehdot. Siinä on ohjeet rahoituksen vastaanottamiseen (luku 3.5).
Suomen Akatemian myöntämää tutkimusrahoitusta saa käyttää ainoastaan rahoituspäätöksen mukaiseen tarkoitukseen. Suomen Akatemialla on oikeus seurata ja valvoa myöntämänsä rahoituksen käyttöä sekä tarkastaa rahoituksen saajan taloutta ja toimintaa, jos se on tarpeen rahoituksen käytön valvonnassa. Tästä syystä rahoituksen vastaanottajan tulee säilyttää apurahan käytöstä aiheutuneiden kulujen kuitit ja tositteet siihen asti, kunnes apurahan loppuraportti on hyväksytty Suomen Akatemiassa.
- Yhteydenotot ensisijaisesti Akatemian helpdeskin kautta: aka.fi/kysy – valitse Hakuneuvonta, kansainväliset haut
- Verkkoasioinnin teknisissä kysymyksissä ota yhteyttä helpdeskin kautta: valitse aka.fi/kysy – Verkkoasiointi ja muut tekniset kysymykset.
- Akatemian puhelinvaihde on 029 533 5000.