Rahoitus yhteiskunnallisiin haasteisiin
Suomen Akatemia tukee korkealaatuista, vastuullista ja vaikuttavaa tutkimusta sekä sen hyödyntämistä yhteiskunnan parhaaksi. Huolehdimme pitkäjänteisesti tiedon ja osaamisen huoltovarmuudesta tukemalla tutkimuskenttää laaja-alaisesti kaikilla tieteen ja tutkimuksen aloilla. Laadukas tutkimus tuottaa osaamista, jolla tartumme suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin.
Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) keskittyy tukemaan yhteiskunnallisesti merkittävää ja vaikuttavaa korkeatasoista tiedettä. Strategisen tutkimuksen Ratkaisuja tieteestä -palvelu tarjoaa ilmiölähtöisesti tutkittua tietoa ja tutkimukseen perustuvia konkreettisia ratkaisuja yhteiskuntamme suuriin haasteisiin.
Lue lisää Strategisesta tutkimuksesta
Ohjelma-arviointi 2021: monitieteinen strateginen tutkimus tukee koko yhteiskuntaa
Arviointi 2021: strategisen tutkimuksen rahoitus tuonut lisäarvoa tutkimukseen ja yhteiskuntaan
Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jolla turvataan tuleville sukupolville hyvän elämän mahdollisuudet. Tutkittu tieto on välttämätöntä kestävän kehityksen edistämiseksi.
Suomen Akatemian rahoitus vuosina 2018–2022 jaoteltuna YK:n Agenda 2030:n kestävän kehityksen toimintaohjelman tavoitteille (miljoona euroa).
Lähde: Suomen Akatemia. Summat määritelty rahoitushakemuksista avainilmaisujen avulla.
Lue lisää Miten Suomen Akatemia huomioi kestävää kehitystä toiminnassaan
Suomen Akatemia ja strategisen tutkimuksen neuvosto on osoittanut rahoitusta tutkijoille ja tutkimusryhmille ilmastonmuutokseen ja hiilineutraaliuteen liittyvään tutkimukseen arvion mukaan noin 50-60 miljoonaa euroa vuodessa.
Tämä on noin 20 % kaikesta Akatemian tutkijoille ja tutkimusryhmille osoittamasta rahoituksesta. Lisäksi Akatemia rahoittaa alan tutkimusta myös lippulaiva-, huippuyksikkö- ja tutkimusinfrastruktuurirahoituksella sekä yliopistojen tutkimuksen profilointia tukevalla rahoituksella.
Tutustu Akatemian käynnissä oleviin ilmastonmuutoksen ja hiilineutraaliuden tutkimukseen kytkeytyviin ohjelmiin: Ilmastonmuutoksen ja hiilineutraaliuden tutkimuksen akatemiaohjelma (Climate-Synergy) 2022–2023
Koronavirusepidemia on osoittanut, miten tutkimusinfrastruktuurien pitkäjänteisen kehittämisen kautta saavutettu kansainvälinen ja kansallinen toimintavalmius yhdistettynä osaavaan henkilöstöön mahdollistaa reagoinnin myös yllättävissä tilanteissa.
Suomen Akatemian rahoittamilla tutkimusinfrastruktuureilla on ollut merkittävä rooli osana tiedeyhteisön ponnisteluja SARS-CoV-2-viruksen ominaisuuksien ja epidemian vaikutusten tutkimuksessa. Akatemian juttusarjassa aihetta avataan eri alojen näkökulmasta.
- Suurteholaskennan supertietokoneista tukea koronatutkimukseen
- Tutkimusaineistojen avoimesta saatavuudesta ja tallentamisesta tulee huolehtia poikkeusaikanakin
- Molekyylibiologian ja bioinformatiikan kansainväliset tutkimusinfrastruktuuripalvelut edistävät koronatutkimusta
- Kuvantamisteknologia tärkeä osa virustutkimusta: alan johtavaa osaamista löytyy Suomesta
- Virusvektorilaboratorio lähestyy koronapandemian taltuttamista geeninsiirtoteknologialla
Lue lisää tutkimusinfrastruktuurien vaikuttavuudesta: Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekarttaraportista vuosille 2021–2024
Lue lisää tutkimusinfrastruktuureista