Suomen Akatemian syksyn 2022 liikkuvuushakuihin tulossa merkittäviä uudistuksia ja muutoksia

2.6.2022

Tutkijoiden fyysistä ja verkossa (online) tapahtuvaa virtuaalista liikkuvuutta sekä toimintaympäristön vaihtamista pidetään Akatemiassa tärkeinä tieteen ja tutkimuksen kansainvälisen vuorovaikutuksen edistämiseksi. Liikkuvuusrahoituksen kehittämistä on jatkettu myös koronapandemian aikana. Lisäksi liikkuvuushakuihin tehdään tänä vuonna muutoksia Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen seurauksena.

Syyskuun 2022 liikkuvuushakuihin tehdään seuraavia merkittäviä uudistuksia ja muutoksia:

Venäjä-liikkuvuushakuja ei avata

Venäjä-liikkuvuushaut ovat perustuneet Akatemian 1990-luvulla solmimaan kahdenväliseen sopimukseen Venäjän tiedeakatemian kanssa. Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen seurauksena Akatemia on jäädyttänyt kaiken virallisen yhteistyön Venäjän kanssa. Siksi Akatemia ei toistaiseksi avaa Suomi-Venäjä-liikkuvuushakuja.

Japani-yhteistyön rahoitus muuttuu

Vuonna 2020 uudistettiin Kiina-liikkuvuusrahoitus ja tänä vuonna samanlainen uudistus toteutetaan Japan Society for the Promotion on Sciencen (JSPS) kanssa. Rahoitusmahdollisuus uusille suomalais-japanilaisille yhteisseminaareille päättyy, mutta tämän sijaan rahoitusta voi hakea nyt yhteistyöhankkeiden väliseen liikkuvuuteen. Hankkeiden välinen liikkuvuusrahoitus toteutetaan niin kutsutun vastinparimallin mukaisesti. Vastinparimallissa tutkimusyhteistyön kumpikin osapuoli lähettää hakemuksen omalle rahoittajalleen.

Akatemia ei myöskään enää avaa hakua henkilökohtaisia Japanin-matka-apurahoja varten. Akatemia toimii kuitenkin edelleen välittäjänä JSPS:n rahoittamalle Postdoctoral Fellowship -stipendille. Kyseistä stipendiä varten avataan oma haku muiden liikkuvuushakujen rinnalle.

Akatemia edistää kahdenvälisiin sopimuksiinsa perustuvalla liikkuvuusrahoituksella suomalaisten tutkijoiden kansainvälistä vuorovaikutusta, tutkimusympäristöjen kansainvälistymistä ja sitä kautta suomalaisen tieteen laadun vahvistamista. Liikkuvuusrahoitus on tarkoitettu ainoastaan liikkuvuudesta aiheutuviin välittömiin matka- ja elinkustannuksiin. Varsinaisen tutkimusyhteistyön rahoitus on jatkossakin hankittava muista lähteistä.

Liikkuvuusrahoitushaut koskevat Japania, Kiinaa ja Saksaa ja Taiwania. Haut julkaistaan syyskuun hakuilmoituksessa kesäkuussa. Liikkuvuushaut ovat avoinna verkkoasioinnissa 25.8.–28.9.2022.

Lisätietoja:

  • tiedeasiantuntija Ulla Ellmén (Japani, Saksa ja Taiwan), p. 029 533 5011
  • johtava tiedeasiantuntija Siru Oksa (Kiina), p. 029 533 5125

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?