Yksilöllistetty terveys - perimästä yhteiskuntaan (pHealth) 2015-2021

pHealth keskittyy terveydenhoidon muutoksen tutkimiseen ja selvittää sairauksien yksilöllisiä ja geneettisiä syitä sekä hoidollisia kysymyksiä. Tutkimus ulottuu yhteiskunnallisiin kysymyksiin, joita terveystiedon keruussa ja tallentamisessa voi tulla.

Terveys-käsite kuvaa ihmisen psykofyysistä tilaa. Se voi olla sairauden poissaoloa mutta myös ihmisen kokemaa myönteistä tunnetta omasta terveydestään. Sairauden hoito ja terveyden edistäminen ovat perinteisesti perustuneet menetelmien keskimääräiseen vaikuttavuuteen, jolloin ihmisten yksilöllisiä eroavaisuuksia ei ole voitu ottaa huomioon.

Lisääntyvä ymmärrys sairauksien kehittymismekanismeista, niiden geneettisistä taustoista ja ympäristön vaikutuksista mahdollistaa paremman ja täsmällisemmän yksilölle räätälöidyn hoidon tai terveyden edistämisen suunnitelman. Yksilöllistetty terveys, jonka ytimessä on yksilöllistetty lääketiede, perustuu yksilöstä kerätyn geneettisen ja muun tiedon analyysiin sairauksien ennaltaehkäisyssä ja terveyden edistämisessä. Tieto voi olla terveydenhuoltojärjestelmän tai tulevaisuudessa yhä enemmän myös yksilön itsensä keräämää ja tallentamaa, jolloin koko terveydenhuoltojärjestelmän rooli asemoituu uudelleen tavoitteena yksilön kannalta vaikuttavin ja järjestelmän kannalta kustannustehokkain hoito.

Yksilöllistetty terveys – perimästä yhteiskuntaan (pHealth) -akatemiaohjelma keskittyy tämän terveydenhoidon perusteellisen muutoksen tutkimiseen ja selvittää sairauksien geneettisiä syitä ja hoidollisia kysymyksiä ulottuen tiedon keruuseen ja tallentamiseen liittyviin yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Lue lisää ohjelman teemoista, taustasta ja tavoitteista ohjelmamuistiosta (pdf).

Lisätietoja

  • ohjelmapäällikkö Heikki Vilen, p. 029 533 5135
  • ohjelmapäällikkö Sara Illman, p. 029 533 5119
  • suunnittelija Tiina Neuvonen, p. 029 533 5076

Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?