Globaali yhteistyö
Suomen Akatemia tekee yhteistyötä useiden EU:n ja Euroopan ulkopuolisten maiden tutkimusrahoittajien kanssa kahdenvälisten sopimusten pohjalta. Sopimuksesta riippuen yhteistyö sisältää hanke- ja/tai liikkuvuusrahoitusta sekä joissain tapauksissa myös avustusta tutkijoiden yhteisseminaarien järjestämiseen.
Akatemia osallistuu myös muutamien tiedettä tukevien kansainvälisten organisaatioiden toimintaan (IIASA, OECD, UNESCO) sekä Suomen tutkimuksen ja korkeakoulutuksen globaalia yhteistyötä kansallisesti koordinoiviin elimiin, kuten Team Finland Knowledge -verkostoon.
Kahdenvälisiin sopimuksiin perustuva kansainvälinen yhteistyö
Suomen Akatemia tekee tutkimusrahoitusyhteistyötä Afrikan kanssa pääasiassa monenkeskisissä EU-yhteistyöhön perustuvissa tutkimusrahoittajien verkostoissa. Tällä hetkellä Suomen Akatemia osallistuu EU:n Horisontti 2020 –ohjelmasta rahoitettavaan LEAP-Agri -verkostoon, joka tukee EU:n ja Afrikan välistä tutkimus- ja innovaatioyhteistyötä ruoka- ja ravitsemusturvan sekä kestävän maatalouden aloilla, sekä LEAP-RE -verkostoon, jonka tavoitteena on tukea Afrikan ja Euroopan muutosta kohti kestävämpää, edullisempaa ja saavutettavaa uusiutuvaa energiaa.
Suomen Akatemia on mukana myös EU:n tukemassa Euroopan ja Saharan eteläpuolisten Afrikan maiden välisessä EDCTP (European and Developing Countries Clinical Trials Partnership) -kumppanuusohjelmassa. Ohjelma tukee ensisijaisesti kliinisessä vaiheessa olevaa tutkimusyhteistyötä, jonka tavoitteena on uusien lääkkeiden, rokotteiden ja diagnostiikan kehittäminen tartuntatautien hoitoon ja ehkäisyyn.
Lisätietoja:
- LEAP-Agri -verkosto
- LEAP-RE -verkosto
- EDCTP-verkosto
- Kysymykset: helpdesk
Suomen Akatemialla on vuodesta 2008 lähtien ollut sopimus kansallisen tiede- ja teknologianeuvoston (Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico, CNPq) sekä vuodesta 2012 lähtien São Paulon osavaltion tutkimusrahoittajan (The São Paulo Research Foundation, FAPESP) kanssa. Molempien sopimusten tavoitteena on laadukas ja molempia osapuolia hyödyttävä tutkimusrahoitusyhteistyö. Yhteistutkimushankkeita rahoittamalla pyritään tukemaan pitkäaikaista tutkimusyhteistyötä suomalaisten ja brasilialaisten tutkimusryhmien välillä sekä edistämään tutkijoiden liikkuvuutta. Brasilian kanssa Akatemialla on ollut aiemmin viisi yhteishankehakua.
Nykyisin Suomen Akatemia tekee tutkimusrahoitusyhteistyötä Brasilian kanssa pääasiassa monenkeskisissä EU-yhteistyöhön perustuvissa tutkimusrahoittajien verkostoissa. Suomen Akatemia on ollut vuosina 2013-2017 mukana EU:n 7. puiteohjelmasta rahoitetussa hankkeessa Network of the European Union, Latin America and the Caribbean Countries on Joint Innovation and Research Activities, ERANet-LAC. Hanke jatkaa toimintaansa EU-rahoituksen päättymisen jälkeen nimellä EU-CELAC Platform. Suomen Akatemia osallistuu myös vuosina 2013-16 EU:n 7. puiteohjelmasta rahoitusta saaneeseen verkostoon Trans-Atlantic Platform for the Social Sciences and Humanities, T-AP.
Lisätietoja:
- CNPq:n verkkosivut
- FAPESP:n verkkosivut
- Kysymykset: helpdesk
Suomen Akatemialla on vuodesta 2007 lähtien ollut yhteistyösopimus Chilen kansallisen tutkimus- ja kehittämiskeskus ANIDin (Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo, aiemmin Comission Nacional de Investigation Cientifica y Technologica, CONICYT) kanssa. Sopimuksen tavoitteena on tukea suomalais-chileläistä tutkimusyhteistyötä toteuttamalla yhteisiä tutkimushankehakuja ja tutkimusohjelmia yhdessä sovittavilla aloilla. Akatemia on osallistunut Chilen CONICYTin kanssa viiteen yhteishankehakuun.
Nykyisin Suomen Akatemia tekee tutkimusrahoitusyhteistyötä Chilen kanssa pääasiassa monenkeskisissä EU-yhteistyöhön perustuvissa tutkimusrahoittajien verkostoissa. Suomen Akatemia on ollut vuosina 2013-2017 mukana EU:n 7. puiteohjelmasta rahoitetussa hankkeessa Network of the European Union, Latin America and the Caribbean Countries on Joint Innovation and Research Activities, ERANet-LAC. Hanke jatkaa toimintaansa EU-rahoituksen päättymisen jälkeen nimellä EU-CELAC Platform. Suomen Akatemia osallistuu myös vuosina 2013-16 EU:n 7. puiteohjelmasta rahoitusta saaneeseen verkostoon Trans-Atlantic Platform for the Social Sciences and Humanities, T-AP.
Lisätietoja:
- ANID:n verkkosivut
- CONICYT:n verkkosivut
- Kysymykset: helpdesk
Suomen Akatemialla on rahoitusyhteistyötä koskeva sopimus Etelä-Korean National Research Foundationin kanssa. Sopimuksen avulla tuetaan suomalaisten ja eteläkorealaisten tutkimusryhmien välistä yhteistyötä. Vuonna 2024 on sovittu rahoitettavan 6G ja kvanttiteknologian alojen tutkimusta.
Lisätietoja:
- Kysymykset: helpdesk
Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi
Suomen Akatemialla on yhteistyösopimukset kahden intialaisen tutkimuksen rahoittajaorganisaation kanssa: Department of Biotechnology (DBT) ja Department of Science and Technology (DST). Sopimukset eivät kata yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden tutkimusaloja.
EU-yhteistyön puitteissa Akatemia on osallistunut New Indigo ERA-NETin (2009-2013) ja Inno INDIGOn (2013-2016) yhteishakuihin sekä Equip-hankkeeseen (2014-2017), jossa edistettiin mm. tutkijoiden ja rahoittajien verkottumista Euroopan ja Intian välillä humanistisen ja yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen alalla.
Lisätietoja:
- DBT:n verkkosivut
- DST:n verkkosivut
- Kysymykset: helpdesk
Suomen Akatemialla on rahoitusyhteistyötä koskeva sopimus Japan Society for the Promotion of Sciencen kanssa. Yhteistyöllä tuetaan suomalaisten ja japanilaisten tutkimusryhmien välistä liikkuvuutta. Lisäksi Akatemian kautta on haettavana JSPS:n kustantama Postdoctoral Fellowship -apuraha. Akatemia on mukana myös NordForskin koordinoimassa pohjoismaisessa yhteistyössä Japan Agency for Medical Developmentin (AMED) kanssa.
Lisätietoja:
- Kysymykset: helpdesk
Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi
Suomen Akatemialla on yhteistyösopimukset kolmen kiinalaisen tutkimuksen rahoittajaorganisaation kanssa. Yhteistyö National Natural Science Foundation of Chinan (NSFC) ja Chinese Academy of Sciencesin (CAS) kanssa kattaa kaikki tieteenalat lukuun ottamatta CASSin tieteenaloja. Yhteistyö Chinese Academy of Social Sciencesin (CASS) kanssa kattaa sosio-ekonomiset ja humanistiset tieteet.
Akatemian ja kiinalaisten rahoittajien välisellä yhteistyöllä tuetaan suomalaisten ja kiinalaisten tutkijoiden hankeyhteistyöhön liittyvää liikkuvuutta. Liikkuvuusyhteistyörahoitus on tarkoitettu suomalaisen tutkimusryhmän matka- ja elinkustannuksiin Kiinassa. Liikkuvuusrahoitusta ei ole tarkoitettu tutkimus- tai laitekuluihin.
CAS-yhteistyöhankkeet voivat hakea liikkuvuusyhteistyörahoitusta myös suomalais-kiinalaisiin seminaareihin. NSFC-yhteistyöhankkeet voivat hakea joko liikkuvusyhteistyörahoitusta tai liikkuvuusseminaarirahoitusta. Hankkeella on oltava sekä suomalainen että kiinalainen vastuuhenkilö, joiden molempien täytyy jättää hakemus omalle rahoittajalleen. Akatemian hakuaika on yleensä syyskuussa, mutta kiinalaisten rahoittajien hakuajat voivat poiketa siitä.
Lisätietoja
- Kysymykset: helpdesk
Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi
Suomen Akatemialla on rahoitusyhteistyötä koskeva sopimus National Science and Technology Councilin (NSTC) kanssa. Rahoituksella tuetaan suomalaisten ja taiwanilaisten tutkimusryhmien välistä liikkuvuutta. Se on tarkoitettu tutkijoiden matka- ja elinkustannuksiin, ei tutkimus- tai laitekuluihin. Rahoitusta voi hakea syyskuussa
Lisätietoja:
- Kysymykset: helpdesk
Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi
Akatemian Venäjä-yhteistyö on jäädytetty, joten kahdenvälisiin sopimuksiin perustuvaa Venäjä-liikkuvuusrahoitusta ei avata toistaiseksi. On mahdollista, että syyshaun 2022 hakuilmoitus sisältää joitakin Venäjä- ja Valko-Venäjä-yhteistyötä koskevia ohjeita.
- Tiedote: Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vaikutukset Suomen Akatemian toimintaan
- Suomen Akatemian Venäjä-yhteistyön ohjeet
Suomen Akatemialla on rahoitusyhteistyötä koskevat sopimukset kahden venäläisen tutkimusrahoittajaorganisaation kanssa: Venäjän tiedeakatemia (RAS) ja Venäjän perustutkimusrahasto (RFBR). RAS-yhteistyöllä tuetaan tutkijoiden liikkuvuutta kaikilla tieteenaloilla. Liikkuvuusrahoitusta voi hakea syyskuun haun yhteydessä. RFBR:n kanssa Suomen Akatemia järjestää pääasiassa yhteishankehakuja, joiden tieteenalat ja aiheet vaihtelevat hakukohtaisesti. Haettavien ja tulevien yhteishankehakujen tiedot löytyvät hakuilmoituksesta.
Suomen Akatemia on ollut vuodesta 2010 mukana ERA.Net RUS -hankkeessa, joka tähtää T&K-yhteistyön voimistamiseen sekä toimivan tutkimusrahoitusyhteistyömallin luomiseen Venäjän ja ERA:n (eurooppalainen tutkimusalue) välille. Hankkeen puitteissa on toistaiseksi järjestetty neljä laajaa monitieteistä tutkimusrahoitushakua.
Lisätietoja:
Suomen Akatemian tärkeimmät yhteistyökumppanit Yhdysvalloissa ovat National Science Foundation (NSF) , National Institutes of Health (NIH) ja U.S. Department of Defense (DoD). Akatemia ja yhdysvaltalaisrahoittajat ovat sopineet Suomi-USA -tutkimusyhteistyön edistämisestä vuoteen 2029 saakka.
Yhteistyötä edistetään rahoittamalla yhdysvaltalaisten ja suomalaisten osapuolten välisiä tutkimushankkeita lippulaivojen edustamilla aihealueilla.
Rahoitus myönnetään Lead Agency -rahoitusmekanismilla. Siinä varsinainen yhteistyöhakemus jätetään yhdysvaltalaisrahoittajan järjestämään rahoitushakuun. Hakemuksen suomalaisosapuoli jättää hakemuksen rinnakkaisversion Akatemian verkkoasiointiin. Hakuohjeet suomalaishakijoille julkaistaan Akatemian verkkosivuilla.
Rahoitustilanteen salliessa yhteistyössä järjestetään kaksi yhteishakua vuodessa yhdysvaltalaisrahoittajaa kohti. Viimeisimmät yhteishaut julkaistiin marraskuussa 2022. Seuraavia rahoitushakuja suunnitellaan julkaistavaksi loppuvuodesta 2023.
Suomalaistutkijat voivat hakea yhdysvaltalaiskumppanin kanssa rahoitusta tutkimusyhteistyön NIH:sta myös suoraan. NIH:n rahoitusmahdollisuuksia ovat PA20-183, PA20-184, or PA20-185, joista löydät lisätietoa NIH:n verkkosivuilta.
Lisätietoja:
- Katso Akatemian avoimet ja tulossa olevat haut
- Lue lisää lippulaivaohjelmasta
- Suomi-Yhdysvallat–tutkimusyhteistyön edistäminen (pdf)
- Lue Akatemian ja NIH:n yhteistyöhön liittyvä tiedote NIH:n verkkosivuilla
- Lue Akatemian ja NSF:n yhteistyöhön liittyvä tiedote NSF:n verkkosivuilla
- Kysymykset: helpdesk
Kansainvälisten organisaatioiden toimintaan osallistuminen
IIASA on Laxenburgissa, Itävallassa sijaitseva kansainvälinen, monitieteinen tutkimuslaitos, joka edistää tieteen ja tieteentekijöiden avulla myös valtioiden välistä vuoropuhelua. Se tuottaa tutkimustietoa kansainvälisen ja kansallisen sekä liike-elämän päätöksenteon tueksi. Laitoksessa tehdään tutkimusta globaaleista ongelmista, jotka ovat liian laajoja tai monimutkaisia yhden maan tai tieteenalan ratkaistaviksi: ongelmia, jotka ovat ulottuvuudeltaan globaaleja (kuten ilmaston lämpeneminen) ja ongelmia, jotka ovat yhteisiä suurelle osalle maista (kuten energiavarmuus). IIASA kokoaa ja ylläpitää lukuisia tietokantoja sekä kehittää mallinnustyökaluja niiden hyödyntämiseksi.
Suomen Akatemia tukee suomalaisten ja suomalaisissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa kirjoilla olevien opiskelijoiden osallistumista nuorten tutkijoiden YSSP-ohjelmaan sekä joihinkin muihin IIASA:n järjestämiin tilaisuuksiin. Suomen Akatemia vastaa Suomen IIASA yhteistyöstä.
Lisätietoja
OECD:n keskeisenä tehtävänä on kestävän taloudellisen kehityksen, työllisyyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen. OECD on kansainvälinen asiantuntijaorganisaatio, joka tukee toiminnallaan jäsenmaiden talous- ja yhteiskuntapoliittista päätöksentekoa.
Akatemia edustaa Suomea OECD:n Global Science Forumissa (GSF). GSF:n tehtävänä on laajentaa kansainvälisen yhteistyön mahdollisuuksia tieteellisessä tutkimuksessa. Foorumi myös tuottaa selvitysten ja raporttien perusteella suosituksia jäsenvaltioiden käyttöön. Global Science Forumissa kartoitetaan ja selvitetään mm. nousevia tutkimusyhteistyön aloja sekä suuria investointeja vaativien hankkeiden tarvetta, edellytyksiä ja toteutusta.
Lisätietoja
- OECD: Global Science Forum
- Kysymykset: helpdesk
UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) on Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö. Unesco toimii globaalina koulutuksen, tieteen, kulttuurin ja viestinnän alan idealaboratoriona ja kansainvälisen yhteistyön katalysaattorina. Järjestö tekee normatiivista työtä ja tukee jäsenmaiden kapasiteetin vahvistamista teknisellä avunannolla, politiikkaneuvonannolla ja erilaisilla kansainvälisillä ja alueellisilla ohjelmilla. Unescossa on lisäksi laajaa julkaisu- ja tilastointitoimintaa.
Unescon hallitustenvälisillä tiedeohjelmilla toteutetaan järjestön asettamia tavoitteita ja strategioita. Suomessa opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt Unescon tiedeohjelmien (IBSP, IGCP, IHP, IOC, MAB ja MOST) koordinaatioryhmän, jonka toimintaan Suomen Akatemia osallistuu. Ryhmän sihteeristötehtävät hoitaa Suomen Tiedeakatemiat.
Lisätietoja tiedeohjelmista
- Hydrology (IHP) -ohjelma
- International Basic Sciences Programme (IBSP) -ohjelma
- International Geoscience Programme -ohjelma
- Man and the Biosphere (MAB) Programme -ohjelma
- Management of Social Transformations (MOST) Programme -ohjelma
- Science for a Sustainable Future -ohjelma
- Social and Human Sciences -ohjelma
- johtaja, strateginen tutkimus Päivi Tikka, p. 029 533 5007
Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi
Kansalliset globaaliyhteistyön verkostot
Team Finland Knowledge -verkosto luotiin osana opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan kansainvälisyyslinjauksen (2017-2025) toimeenpanoa. Tarkoituksena on tukea ja lisätä suomalaisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kansainvälistymistä.
Verkostoon kuuluu yhdeksän korkeakoulu- ja tiedepolitiikan erityisasiantuntijaa, jotka toimivat Lontoossa, Los Angelesissa, Moskovassa, New Delhissä, Pekingissä, Pretoriassa, São Paulossa, Singaporessa sekä Washingtonissa. São Paulon, Pretorian ja Singaporen erityisasiantuntijoiden tehtävät ovat alueellisia.
Lisätietoja