Merikumppanuudet
Suomi osallistui yhdessä Latvian, Liettuan, Puolan, Ruotsin, Saksan, Tanskan ja Viron kanssa Itämeren yhteiseen tutkimus- ja kehitysohjelmaan (BONUS, the Joint Baltic Sea Research and Development Programme, 2010- 2020). BONUS-ohjelma tarjosi rahoituspuitteet Itämeren valtioiden väliselle yhteistyölle järjestämällä viisi yhteisesti rahoitettua hakua: Viable Ecosystem 2012, Innovation 2012, Sustainable Ecosystem Services 2014, Blue Baltic 2015 ja Synthesis 2017. Yhteensä ohjelmasta on rahoitettu 48 konsortiota noin 90 miljoonalla eurolla. Suomalaisia osallistujia on rahoitettu 14 miljoonalla eurolla.
Tekemämme BONUS-selvityksen mukaan suomalaiset osallistujat pärjäsivät ohjelmassa hyvin, tekivät laajasti kansainvälistä yhteistyötä sekä olivat monipuolisissa tutkimusaiheissa mukana kuten Itämeren alueen hallinnon rakenteen ja toiminnan kehittämisessä sekä merialueiden riskien analysoinnissa ja hallinnoinnissa. Yhteensä 60 suomalaista hakijaa rahoitettiin 35 konsortiossa. Suomalaiset koordinoivat enemmän konsortioita kuin muut jäsenmaat ja suomalaisista tutkimusorganisaatioista Suomen ympäristökeskus menestyi erinomaisesti ja sai monia tutkijoitaan rahoitetuksi.
Suomen Akatemia osallistui tarkkailijajäsenenä Itämeren ja Pohjanmeren koordinaatio- ja tuki-hankkeeseen (BANOS CSA, the Baltic and North Sea Coordination and Support Action, 2018-2021). BANOS-hanke laati Itämeren ja Pohjanmeren strategisen tutkimus- ja innovaatiostrategian.
Akatemia ja Maa- ja metsätalousministeriö osallistuvat eurooppalaiseen yhteisrahoitteiseen kumppanuuteen nimeltä ”Ilmastoneutraali, kestävä ja tuottava sininen talous” (A climate-neutral, sustainable and productive Blue Economy”, SBEP). SBEP-kumppanuuden tavoitteena on tukea EU:n ja jäsenvaltioiden välistä tutkimus- ja innovointiyhteistyötä yhdistämällä eurooppalaiset alueelliset merialan tutkimus- ja innovaatio-ohjelmat yhdeksi kumppanuudeksi (ml. BONUS ja BANOS). Kumppanuuteen osallistujat toteuttavat yhteistä tutkimus- ja innovaatioagendaa ja rahoittavat yhteishankkeissa oman maansa osallistujia. Suomen Akatemia ilmoittaa niistä tutkimusrahoitushauista, joiden rahoitukseen se osallistuu, omilla verkkosivuillaan.
Lisätietoja
- BONUS-raportti
- BONUS-ohjelman verkkosivu
- BANOS-hankkeen verkkosivu
- SBEP-kumppanuuden verkkosivu
- EUTI:n kumppanuussivut
- ERA-LEARN-kumppanuussivut
- johtava tiedeasiantuntija Jaana Lehtimäki, p. 029 533 5060
- tiedeasiantuntija Päivi Kolu, p. 029 533 5028
Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi