Uudet akatemiatutkijat valittu kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen aloille

10.5.2023

Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta (KY) on myöntänyt rahoituksen 50 uudelle nuoren tutkijasukupolven lupaavalle akatemiatutkijalle.

Akatemiatutkijan rahoitus on tarkoitettu nopeasti urallaan edenneelle ja kansainvälisesti verkostoituneelle nuorelle tutkijalle, joka tekee tieteellisesti korkeatasoista, vaikuttavaa ja tiedettä uudistavaa tutkimusta. Kyseistä rahoitusta jaettiin nyt ensimmäistä kertaa nuoren tutkijasukupolven rahoitusmuotouudistuksen pohjalta. Myönnetty rahoitus mahdollistaa akatemiatutkijan merkittävän etenemisen kohti kilpailtuja, vaativimpia tutkijantehtäviä.

KY-toimikunta osoitti akatemiatutkijoiden rahoittamiseen 25,5 miljoonaa euroa. Myönnettävä rahoitus ohjataan tutkimusorganisaatiolle, joka hallinnoi rahoituksen käyttöä. Rahoitus jakautuu neljälle vuodelle. Keskimäärin yhden tutkimusrahoituksen suuruus on noin 510 000 euroa. Suomen Akatemia seuraa rahoittamansa tutkimuksen vaikuttavuutta.

Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta painottaa päätöksissään rahoitettavien alojen, teemojen ja metodien monipuolisuutta sekä tutkijoiden kansainvälistä yhteistyötä ja verkostoitumista eri muodoissaan. Rahoitetut tutkijat edustavat monipuolisesti kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen tieteenaloja.

Toimikunnan tärkeimmät päätösten kriteerit ovat hakijan pätevyys ja tutkimussuunnitelman tieteellinen laatu. Kaikkien rahoituksen saaneiden akatemiatutkijoiden hakemukset saivat parhaat arvosanat kansainvälisen vertaisarvioinnin pohjalta.

Toimikunnan huolet siitä, että nuoret tai varttuneemmat tutkijat eivät pärjää haussa samalla tavalla, eivät toteutuneet. Rahoitukseen valittiin laadukkaita hakijoita kaikista uravaiheista.

”Tänäkin vuonna hakemusten yleinen taso osoittautui erittäin korkeaksi. Päätökset olivat vaikeita ja useita hyviä hakemuksia jäi rahoittamatta, vaikka myöntöprosentti nousikin viime vuoden yhdestätoista prosentista viiteentoista prosenttiin”, toimikunnan puheenjohtaja, professori Petri Karonen kertoo.

Uudessa akatemiatutkijan rahoitusmuodossa KY-toimikunta saattoi myös myöntää rahoitusta tutkimusryhmää varten, mikäli tämä vastasi tutkimustarpeita.

”Monet hakijoista olivatkin tarttuneet tilaisuuteen, ja tutkimussuunnitelmien joukossa oli monia mielenkiintoisia yhdistelmiä”, Karonen jatkaa.

Lisätietoja

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi.

  • Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta järjestää syyshakuja koskevan palautetilaisuuden 14.6.2023 klo 12–14 Microsoft Teams -alustalla. Hakijat kutsutaan tilaisuuteen sähköpostitse.

Suomen Akatemian viestintä
viestintäasiantuntija Pekka Rautio
p. 029 533 5040
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?