Strategisen tutkimuksen varsinaiseen hakuun kutsuttavat konsortiot valittu: aiheina turvallisuus ja luottamus sekä lapset ja nuoret

15.3.2022

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) päätti 14.3.2022 kutsua 28 konsortiota eli hankekokonaisuutta varsinaiseen hakuun. Kaksivaiheisten STN:n ohjelmahakujen toiseen vaiheeseen sai kutsun noin 40 prosenttia aiehakuun jätetyistä hakemuksista. Valintapäätösten perusteena olivat hankkeiden sopivuus ohjelman teemaan ja tavoitteisiin sekä hankkeiden tieteellinen laatu, yhteiskunnallinen merkitys ja vaikuttavuus.

STN:n ohjelmahaussa oli haettavana kaksi uutta ohjelmaa, joihin saatiin yhteensä 74 aiehakemusta. Hakemuksissa oli mukana tutkijoita 50 organisaatiosta ja eri tutkimusaloja oli edustettuna yhteensä 75.

Lapset ja nuoret – hyvinvoivat tulevaisuuden tekijät (YOUNG) -ohjelmaan tuli 50 hakemusta, joista varsinaiseen hakuun kutsun saa 15 hanketta. Turvallisuus ja luottamus algoritmien aikakaudella (SHIELD) -ohjelmaan tuli 24 hakemusta, joista 13 hanketta kutsutaan toiseen vaiheeseen.

Kansallisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden muodostamat arviointipaneelit arvioivat hankkeiden sopivuutta ohjelmaan ja niiden tieteellistä tasoa sekä yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Molemmille ohjelmille oli oma arviointipaneelinsa. Paneelit laativat kullekin hakemukselle kirjallisen lausunnon, jonka kaikki hakijat ovat saaneet.

Strategisen tutkimuksen ohjelmahaun tutkimusaiheilla juuri nyt erittäin ajankohtaista vaikuttavuutta

Vuoden 2022 lopussa aloittavien, kuusi vuotta kestävien ohjelmien aiheet ovat tällä hetkellä tärkeämpiä kuin koskaan. Turvallisuus ja luottamus algoritmien aikakaudella (SHIELD) -ohjelmassa keskitytään turvallisuuteen ja luottamukseen informaatioteknologioiden ja hybridivaikuttamisen maailmanajassa. Ohjelmassa rakennetaan laaja-alaista tietoperustaa ja asiantuntijuutta luottamusta horjuttavien turvallisuusuhkien tunnistamiseksi ja torjumiseksi sekä kriisinhallinnan ja selviytymiskyvyn vahvistamiseksi.

Lapset ja nuoret – hyvinvoivat tulevaisuuden tekijät (YOUNG) -ohjelmassa keskitytään lapsiin ja nuoriin yhteiskunnan jäseninä sekä tulevaisuuden tekijöinä. Ohjelmassa pyritään selvittämään, miten voidaan tukea lasten ja nuorten kehitystä monipuolisiksi ja tulevaisuuteen luottaviksi toimijoiksi heidän omista lähtökohdistaan käsin.

Strategisen tutkimuksen neuvoston puheenjohtaja Anu Kaukovirta toteaa, että hetkessä muuttunut maailman tilanne oli neuvoston keskusteluissa läsnä. ”Turvallisuus ja luottamus ovat olleet ennennäkemättömällä koetuksella viime viikkojen aikana. SHIELD-ohjelmaan ehdotetut hankkeet nostivat monipuolisesti ja myös yllättävistä näkökulmista turvallisuuden teemoja esiin.” 

Lasten ja nuorten tulevaisuudenuskon ja aktiivisen toiminnan vahvistaminen muuttuvassa maailmassa ja erilaisissa kriiseissä on Kaukovirran mukaan äärimmäisen tärkeää: ”Saimme runsaasti erittäin hyviä hanke-ehdotuksia teemaan.  Valinta oli vaikea ja joudumme ottamaan huomioon myös toisessa vaiheessa käytettävissä olevan rahoituksen määrän. Jatkoon meni kovatasoisia ja vaikuttavia aihioita, joiden joukosta pääsemme valitsemaan lopulliset rahoitettavat hankkeet”, arvioi Kaukovirta hakemuksia.

Molempien ohjelmien varsinaiseen hakuun saapuneet hakemukset arvioidaan kahdessa eri paneelissa, joista toinen keskittyy hakemusten tieteelliseen laatuun ja toinen niiden yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen. Strategisen tutkimuksen neuvosto päättää ohjelmiin otettavista hankkeista alustavan tiedon mukaan syyskuussa.

Jatkoon valitut hakemukset ovat tiedotteen liitteenä.

Lisätietoja

Strategisen tutkimuksen varsinaiseen hakuun valitut hakemukset (pdf)

Lapset ja nuoret – hyvinvoivat tulevaisuuden tekijät (YOUNG)
tiedeasiantuntija Kyösti Husso, puh. 029 533 5103

Turvallisuus ja luottamus algoritmien aikakaudella (SHIELD)
tiedeasiantuntija Tuomas Katajarinne, puh. 029 533 5067

Strategisesta tutkimuksesta yleisesti
vastuualueen johtaja Päivi Tikka, 029 533 5007

Strategisen tutkimuksen verkkosivut

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
Tiina Salo
viestintäsuunnittelija
p. 029 533 5084

 

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?