Suomen Akatemia on päivittänyt ohjeistustaan COVID-19-pandemian vaikutuksista

24.3.2021

Koronaviruspandemia vaikuttaa tutkimustyön tekemisen ja liikkumisen lisäksi myös tutkimusrahoituksen hakemiseen ja myönnetyn rahoituksen käyttöön sekä muun muassa rahoituskausien pidentämispäätöksiin.

Suomen Akatemia on päivittänyt ohjeistustaan huomioiden pandemian vaikutukset tutkimusrahoitusta hakeville ja tutkimusrahoitusta saaneille tutkijoille.

Tavoitteemme on pitää huolta siitä, että pystymme toteuttamaan keskeiset hakuihin ja rahoitukseen liittyvät toiminnat ja neuvontapalvelut mahdollisimman hyvin poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta.

Olemme päivittäneet tietoa ohjeistuksistamme verkkosivulle: Tietoa Suomen Akatemian tutkimusrahoitusta saaneille ja hakeville koronapandemian vaikutuksista.

Sivulle on koottu tietoa ja uutisia siitä, miten pandemia huomioidaan Akatemian hauissa ja myönnetyn rahoituksen käytössä. Lisäksi sivulta löytyy Usein kysytyt kysymykset -lista, jossa vastaamme tutkimusyhteisöltä saamiimme kysymyksiin.

Rahoituskauden pidentämisohjetta on tarkennettu

Olemme tarkentaneet koronapandemian vaikutuksia käsittelevien ohjeistusten yhteydessä muun muassa rahoituskauden pidentämisohjetta.

Akatemia voi pidentää hankkeen rahoituskautta, jos koko hankkeen tai sen tärkeän osan toteutus keskeytyy tai hidastuu merkittävästi koronapandemian vuoksi. Pidentäminen edellyttää, että rahoituksen saaja hakee pidennystä ja että pidentämiselle on perusteltu syy. Myös suorituspaikan tulee puoltaa rahoituskauden pidentämistä. Koronaviruspandemiaan liittyvä syy hakea rahoituskauden pidentämistä on yksilöitävä muutoshakemuksessa.

Pandemian tuomat vaikeudet huomioidaan liikkuvuusedellytyksen toteuttamisessa

Tutkijatohtorin ja akatemiatutkijan tehtävään hakevalta edellytetään edelleen tohtorintutkinnon jälkeistä liikkuvuutta. Tutkimusympäristön vaihto (liikkuvuusedellytys) säilyy täten hakukelpoisuuden ehtona tutkijatohtorin tai akatemiatutkijan tehtävää hakeville myös syyshaussa 2021. Suomen Akatemia ottaa kuitenkin huomioon, että COVID-19-pandemia on voinut estää hakijoita täyttämästä liikkuvuusedellytystä.

Syyshaussa 2020 liikkuvuusedellytyksestä oli mahdollista poiketa, jos COVID-19-pandemia esti siirtymisen esimerkiksi ulkomaiseen yliopistoon tai keskeytti liikkuvuusjakson. Koska pandemiatilanne ei ole vielä helpottunut, jatkamme syyshaussa 2021 tätä käytäntöä liikkuvuusedellytyksestä poikkeamiselle, jos sovittu liikkuvuusjakso on keskeytynyt tai peruuntunut. Lisäksi, jos tutkimusympäristön fyysinen vaihto ei ole ollut lainkaan mahdollista, hyväksymme syyshaussa 2021 myös muita kuin fyysisen liikkuvuuden muotoja.

Lue lisää blogikirjoituksesta: Tutkijan liikkuvuus vuonna 2021

Lisätietoja

  • Voit myös ottaa meihin yhteyttä verkkosivuillamme: Kysymykset ja palaute
  • Liikkuvuusedellytyksen ja siihen liittyvän hakukelpoisuuden kysymyksissä voit ottaa yhteyttä palvelusähköpostiosoitteeseen: mobility@aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
Pekka Rautio
viestintäasiantuntija
p. 029 533 5040
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?