Tieteellisten julkaisujen avoin saatavuus
Tieteellisten julkaisujen avoin saatavuus on yksi keskeisimmistä avoimen tieteen tavoitteista. Suomen Akatemia on toteuttanut julkaisujen avointa saatavuutta tukevia käytäntöjä pitkään. Tiedepoliittiset painotukset ja käytännön toimet ovat riippuneet ajankohtaisista tiedeyhteisön toimintatavoista. Kutakin Akatemian rahoituspäätöstä koskevat avoimen tieteen edellytykset ja tukemistavat on syytä tarkistaa aina rahoituspäätöksen liitteenä lähetetyistä rahoitusehdoista. Tällä sivulla esitetään nykyisin käytössä olevien rahoitusehtojen peruslinjaukset sekä Akatemian toiminta tieteellisten julkaisujen avoimen saatavuuden edistämiseksi.
Akatemia edellyttää rahoittamiltaan hankkeilta sitoutumista saattamaan vertaisarvioidut artikkelinsa välittömästi ja avoimesti saataviksi Plan S:n esittämien periaatteiden ja toimintatapojen sekä kansallisen tutkimusjulkaisuiden avoimen saatavuuden linjauksen mukaisesti. Kyseistä artikkelien avoimen saatavuuden edellytystä toteutetaan hankkeissa, jotka on rahoitettu Akatemian 1.1.2021 jälkeen avaamissa hauissa. Aiemmin rahoitettuja hankkeita koskevat edellytykset tai kehotukset avoimen saatavuuden toteutuksesta on luettavissa kunkin hankepäätöksen tekemisen aikaan voimassa olleista rahoitusehdoista.
Akatemia edellyttää avoimuuden toteuttamista jollakin Plan S:n osoittamasta kolmesta toteutustavasta.
Suomen Akatemia edellyttää rahoittamiaan tutkijoita ja tutkimushankkeita saattamaan Akatemian rahoituksella kokonaan tai osittain tuotetut tutkimustulokset välittömästi julkaisemisen jälkeen avoimiksi. Vertaisarvioituja artikkeleita koskien tämä voidaan tehdä kolmella eri tavalla:
1) julkaisemalla artikkeli Plan S:n mukaisesti toimivassa välittömään avoimuuteen toimintansa perustavassa tiedejulkaisussa.
Välittömään avoimuuteen toimintansa perustavat tieteelliset julkaisut tai julkaisualustat on parhaiten koottu cOAlition S:n Journal Checker Tool -tietokantaan. Kotimaisia tieteellisiä julkaisuja koskien Akatemia hyväksyy poikkeuksellisesti sellaiset julkaisut, joissa julkaisun kaikki vertaisarvioidut artikkelit julkaistaan Plan S:n edellyttämällä avoimuuden tavalla, mutta muuta julkaistua aineistoa ei ole avattu kokonaisuudessaan.
* Lisätietoja Journal Checker Tool -tietokannasta saat kohdasta: Tuki edellytykset täyttävien julkaisukanavien ja -arkistojen tunnistamiseksi.
2) rinnakkaistallentamalla tieteellinen julkaisu (Version of Record) tai julkaisua edeltävä Author’s accepted manusript -versio välitöntä avoimuutta tukevassa, Plan S:n mukaisesti toimivassa julkaisuarkistossa tai tietokannassa.
Mikäli artikkeleiden kirjoittajien valitsema tiedelehti tai julkaisualusta ei ilmoita hyväksyvänsä kummankaan kyseisen version välitöntä rinnakkaistallentamista, Akatemia kannustaa kirjoittajia ehdottamaan välittömän rinnakkaistallentamisen mahdollistamista kustannussopimukseen liitettävällä erityisehdolla. Jos kustantaja ei suostu toteuttamaan välitöntä rinnakkaistallentamista, artikkelin voi avata rinnakkaistallentamalla se julkaisuviiveen eli niin sanottujen embargo-edellytysten puitteissa (humanistiset ja yhteiskuntatieteen alat enintään 12 kuukautta, muut tieteenalat enintään 6 kuukautta).
Suomen Akatemia katsoo kaikkien Suomessa yliopistojen ja valtion tutkimuslaitosten tuella toimivien julkaisuarkistojen täyttävän kyseiset edellytykset. Akatemian rahoittamat tutkijat voivat käyttää myös kansainvälisiä, luotettavilla tavoin toimivia julkaisuarkistoja rinnakkaistallentamisen toteuttamiseen.
3) julkaisemalla artikkeli välittömän avoimuuden edistämiseen sitoutuneen kustantajan ja tiedeyhteisön edustajan (esimerkiksi FinELib-konsortion tai yksittäisen tutkimusorganisaation) välisen sopimuksen (ns. transformative agreement) tukemassa tieteellisessä julkaisussa tai välittömän avoimuuden edistämiseen sitoutuneessa tieteellisessä julkaisussa (ns. transformative journal). Kyseisten sopimusten on oltava voimassa aikavälillä 1.1.2021–31.12.2024.
Suomen Akatemian rahoittamissa hankkeissa tuotettuja vertaisarvioituja artikkeleita ei saa julkaista niin sanotulla hybridi-mallilla, jossa tilausmaksullisessa lehdessä julkaistu artikkeli ostetaan erikseen avoimeksi.
Vertaisarvioidut artikkelit tulee julkaista vastaanottajalle maailmanlaajuisesti, maksuttoman ja välittömän avoimuuden takaavaa lisenssiä käyttäen. Lisenssin on taattava myös artikkelin sisällön maksuton uudelleenjakaminen ja muokkaaminen. Edellytys tukee tutkijan oikeuksia tutkimustuotoksiin ja niissä esitettyihin tuloksiin sekä tutkimustuotosten levittämistä ja jatkokäyttöä.
Akatemia edellyttää lähtökohtaisesti Creative Commons Attribution (CC BY) 4.0 lisenssin käyttöä, mutta sen käytöstä voi poiketa seuraavin poikkeuksin:
- käyttämällä CC BY-SA 4.0 lisenssiä
- käyttämällä CC0 lisenssiä
- käyttämällä CC BY-ND lisenssiä.
Artikkelit voivat sisältää luvanvaraista, muiden kuin artikkeleiden kirjoittajien tuottamaa sisältöä, minkä tekijänoikeuksiin kyseiset lisenssit eivät vaikuta.
Sallittujen lisenssien käyttöön ei tarvitse pyytää erikseen lupaa akatemialta. Tätä toimintatapaa sovelletaan myös takautuvasti Suomen akatemian 2.11.2020 lähtien tekemiin rahoituspäätöksiin.
cOAlition S on julkaissut vertaisarvioitujen artikkelien avoimen saatavuuden tukemiseksi yksityiskohtaiset tekniset edellytykset sekä tieteellisille julkaisuille, julkaisualustoille että julkaisuarkistoille.
Plan S:ää toteuttavien rahoittajien tukemien tutkijoiden avuksi cOAlition S on avannut Journal Checker Tool -portaalin. Sen avulla tutkija pystyy tarkistamaan, onko tietty tieteellinen julkaisu tai julkaisualusta Plan S-kelpoinen vai ei. Jälkimmäisessä tapauksessa portaali opastaa myös siitä, miten Plan S:n mahdollistaman välittömän rinnakkaistallentamisen voi toteuttaa.
Loppuvuodesta 2020 avattu Journal Checker Tool on toistaiseksi kehitysvaiheessa. Journal Checker Toolia käyttävät tutkijat ja muut tiedeyhteisön jäsenet voivat lähettää portaalin kautta pyyntöjä tietojen täydentämisestä ja korjaamisesta.
Mikäli Suomessa julkaistava tieteellinen julkaisu täyttää kaikki muut Plan S:n esittämät edellytykset avoimen saatavuuden toteutuksesta, lehden ei tarvitse olla rekisteröitynyt tai rekisteröitymässä Directory of Open Access Journal -tietokantaan (DOAJ). Tämä koskee erityisesti sellaisia tieteellisiä lehtiä, jotka eivät ole avanneet muuta julkaisumateriaalia kuin julkaisemansa vertaisarvioidut artikkelit.
Journal Checker Tool -portaali ei sisällä tietoja Plan S:n edellytysten mukaisesti toimivista julkaisuarkistoista. Suomen Akatemia katsoo kaikkien Suomessa yliopistojen ja valtion tutkimuslaitosten tuella toimivien julkaisuarkistojen täyttävän kyseiset edellytykset.
Riippumatta avoimen saatavuuden toteutustavasta Suomen Akatemian rahoittaman hankkeen tieteelliset julkaisut on arkistoitava julkaisuarkistoon, joka takaa julkaisun pitkäaikaisen säilytyksen ja ilmaisen avoimen saatavuuden. Arkistoinnin voi toteuttaa käyttämällä joko tutkimusorganisaatioiden ylläpitämiä julkaisuarkistoja tai kansainvälisiä tieteenalakohtaisia julkaisuarkistoja.
Suomen Akatemia kehottaa julkaisemaan myös konferenssiartikkelit sekä monografiat avoimesti. Akatemia valmistelee ohjeistukset konferenssiartikkelien ja monografioiden avoimen saatavuuden toteutuksesta ja rahoituksesta kansallisen tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden linjauksen täydennyttyä monografioita koskevalla linjauksella.
Suomen Akatemian rahoitusehtojen edellytysten mukaisesti julkaistujen tieteellisten julkaisujen avoimeksi saattamisen kulut voi sisällyttää suorituspaikkojen yleiskustannuksiin, sikäli kun julkaisun toteutus on seurannut edellä esitettyjä avoimen saatavuuden edellytyksiä.
Yleiskustannuksissa huomioonotettavat avoimen saatavuuden kulut merkitsevät sitä, että suorituspaikka voi rahoittaa tukemansa hankkeen tuloksena syntyneiden artikkeleiden avoimuutta, vaikka kyseisen tutkimushankkeen rahoituskausi olisikin jo loppunut. Akatemia velvoittaa tutkimushankkeen suorituspaikkaa huomioimaan yleiskustannuskertoimessa suorituspaikalla toteutettavien tutkimushankkeiden tarvitsema rahoitus avoimen saatavuuden toteuttamiseen. Lisäksi tutkimushankkeen suorituspaikkaa velvoitetaan pitämään huolta, että hanke toteuttaa Akatemian rahoitusehdoissaan esittämiä julkaisujen avoimen saatavuuden edellytyksiä sekä rahoittaa julkaisujen avointa saatavuutta näiden mukaisesti. Avoimen saatavuuden käytännön toteutus ja rahoitus on tehtävä Akatemian ja suorituspaikkojen yhteistyöllä tutkijan kannalta mahdollisimman helposti toteutettavaksi.
Vertaisarvioitujen artikkelien avoimen saatavuuden kuluilla tarkoitetaan seuraavia kulueriä:
Plan S:n mukaisesti välittömästi avoimesti julkaisevan tieteellisen julkaisun edellyttämät julkaisukulut eli APC-kulut (article processing charges). Akatemia kannustaa kansainvälisiä tieteellisiä kustantajia osallistumaan cOAlition S:n tieteellisen julkaisemisen kulurakenteita kartoittavaan palveluun Journal Comparison Service.
Plan S:n mukaisesti toimivan suorituspaikan ylläpitämän rinnakkaistallennuspalvelun ylläpito- ja kehittämiskulut. Plan S:n mukaisesti välittömän avoimuuden edistämiseen sitoutuneen kustantajan sopimuksen puitteissa (ns. transformative agreement) julkaistujen artikkelien kulut 31.12.2024 asti tai Plan S:n mukaisesti välittömän avoimuuden edistämiseen sitoutuneessa tiedejulkaisussa (ns. transformative journal) julkaistujen artikkelien kulut 31.12.2024 asti. Kyseiset kulut koostuvat kahdesta eri sopimustyypistä:
- FinELib-konsortioon osallistumisen myötä organisaatiolle syntyvät kulut, jotka koskevat FinELibin ja tieteellisten kustantajien tekemien sopimusten Plan S:n mukaisen avoimen saatavuuden kuluja 31.12.2024 asti.
- Yksittäiselle tutkimusorganisaatiolle syntyviä organisaation ja tieteellisten kustantajien välillä tehtyjen lehtitilaussopimusten Plan S:n mukaisia avoimen saatavuuden kuluja 31.12.2024 asti.
Tieteellisten julkaisujen valmisteluun liittyviä perusteltuja taitto- ja editointikuluja voi rahoittaa tutkimushankkeen tutkimuskuluina niiden liittyessä hankkeen tutkimus- tai toimintasuunnitelmaan.