FAME – Matemaattisen mallinnuksen, havainnoinnin ja kuvantamisen lippulaiva

Matemaattisen mallinnuksen, havainnoinnin ja kuvantamisen lippulaiva (FAME) on monitieteinen konsortio, joka kehittää sovelletun matematiikan ja fysiikan menetelmiä yhteiskunnan tarpeisiin kuten lääketieteelliseen kuvantamiseen, teollisten prosessien seurantaan, rakenteiden kajoamattomaan testaukseen ja satelliittidatan tulkintaan. Matematiikan yleispätevyys mahdollistaa menetelmien siirtämisen yhdestä sovellusalueesta toiseen.

FAME-lippulaiva perustuu inversio-ongelmien huippututkimukseen, ja se tekee tiivistä yhteistyötä teollisuuden ja yhteiskunnan yhteistyökumppaneiden kanssa. Lippulaivan teollisuuskumppanit, jotka toimivat terveydenhuollon, puhtaan teknologian ja kestävän ympäristön aloilla, luovat lippulaivan kanssa uusia ratkaisuja teknologioilleen. Lisäksi teollisuuden tarpeista nousee uusia tieteellisiä kysymyksiä.

Yleistajuinen tiedeviestintä on lippulaivan keskiössä. Tutkijat koulutetaan keskustelemaan tieteestä yleisön ja nuorten kanssa, mikä johtaa laajempaan arvostukseen tiedettä ja matematiikkaa kohtaan yhteiskunnassa. FAME tukee taloudellista kehitystä Suomessa vahvalla teollisella vuorovaikutuksella, asiantuntijoiden koulutuksella ja innovaatiotoiminnan kautta.

  • Lippulaivan johtaja: professori Tanja Tarvainen, Itä-Suomen yliopisto
  • Taustaorganisaatiot: Itä-Suomen yliopisto, Helsingin yliopisto, LUT yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Aalto-yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto ja Ilmatieteen laitos

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?