Solumekaniikka biologisten esteiden toiminnassa -huippuyksikkö

Solumekaniikka biologisten esteiden toiminnassa: Voimien ja signaalien integraatio molekyylitasolta kudostasolle

Ivaska Johanna Turun yliopisto (TY); Lappalainen Pekka Helsingin yliopisto (HY); Saharinen Pipsa (HY); Vattulainen Ilpo (HY) ja Wickström Sara (HY)

Kaikki ihmiset kärsivät aika ajoin erilaisista infektioista ja tulehduksista, jotka aiheutuvat samasta syystä: elimistöä suojaavien biologisten esteiden kuten ihon, keuhkojen ja verisuonten pintaa verhoavien solukerrosten toiminnan häiriöistä. Vakavissa tilanteissa näiden esteiden toimintahäiriöt voivat johtaa syövän leviämiseen ja elintoimintojen häiriöihin. Vaikka solukerroksista muodostuvien biologisten esteiden toiminnan ymmärtäminen on yksi terveen elämän varmistamisen kulmakivistä, niiden toimintamekanismeja ei vielä ymmärretä riittävän hyvin.

Solumekaniikka biologisten esteiden toiminnassa -huippuyksikön tavoitteena on selvittää, miten elimistö ohjaa biologisten esteiden toimintaa sekä molekyylien että solujen ja niiden muodostamien kudosten tasolla. Tätä tietoa hyödyntämällä huippuyksikössä tutkitaan myös, miten solukerroksista muodostuvien esteiden toimintahäiriöt johtavat sairauksiin ja kuinka sairauksia voidaan hoitaa tai jopa ehkäistä toimintahäiriöitä korjaamalla.

Lisätietoja:

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?