Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikkö

Kestävä avaruustiede ja -tekniikka

Palmroth Minna, Helsingin yliopisto (HY); Janhunen Pekka, Ilmatieteen laitos; Kilpua Emilia, HY; Praks Jaan, Aalto-yliopisto ja Vainio Rami, Turun yliopisto

Avaruudesta on tulossa uusi megatrendi. Satelliittien suuri määrä uhkaa avaruuden kestävää hyödyntämistä, sillä poistamaton avaruusromu tulee muuttamaan kiertoradat käyttökelvottomiksi. Keskeinen tekijä avaruusromun syntymisessä ovat säteilyolosuhteet, jotka ovat arvaamattomia johtuen vajavaisesta avaruusplasmafysiikan ymmärtämisestä.

Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikkö kokoaa yhteen Suomen kansainvälisen kärkiosaamisen avaruusplasmafysiikassa ja -romussa tavoitteena toteuttaa paradigmamuutos avaruuden kestävässä hyödyntämisessä. Huippuyksikön tavoitteena on rakentaa uuden sukupolven säteilynkestävä nanosatelliittiparvi, jonka avulla tuodaan säteily-ympäristön ymmärtäminen uudelle tasolle ja osoitetaan sen kestävyys tuomalla satelliitit takaisin ilmakehään.

Huippuyksikössä hyödynnetään myös kansainvälisten satelliittien mahdollistamaa uusinta kokeellista tutkimusta sekä maailman parhaita suurteholaskennan mallityökaluja. Tulevaisuuden tavoitteena on turvata kiertoradat huippuluokan tutkimuksen turvin sekä mullistaa kokeellinen avaruusfysiikka nanosatelliittien avulla.

Lisätietoja:

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?