Heli Jantunen

Akateemikko Heli Jantunen

Professori Heli Jantunen (s. 1958) on toiminut Oulun yliopiston teknillisen fysiikan professorina vuodesta 2004 ja Mikroelektroniikan tutkimusyksikön johtajana vuodesta 2008. Hänet tunnetaan kansainvälisesti elektroniikan materiaalien tutkimuksesta, erityisesti pioneerityöstään keraamisen elektroniikan parissa.

Jantusen johtamassa tutkimusryhmässä kehitetyin menetelmin sähkökeraamisia komponentteja, joita käytetään laajasti muun muassa tietoliikenteessä, autoteollisuudessa ja kulutuselektroniikassa, voidaan valmistaa yli 1 000 astetta matalammissa lämpötiloissa kuin aiemmin. Menetelmän ansiosta energiansäästö valmistuksessa on merkittävä. Menetelmä on edullinen myös siksi, että siinä ei käytetä ympäristölle vahingollisia raaka-aineita eikä sen käyttöönotto vaadi suuria investointeja.

Heli Jantunen väitteli tekniikan tohtoriksi vuonna 2001 Oulun yliopistossa. Työurallaan hän on ollut kymmenen vuotta teollisuuden palveluksessa, mistä palasi vuonna 1999 Oulun yliopistoon. Lisäksi Jantunen on taiwanilaisen National Taipei University of Technology -yliopiston vieraileva professori vuosina 2020–2023.

Jantunen on saanut vuonna 2019 sekä Eduskunnan myöntämän naisille suunnatun innovaatiopalkinnon että opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän Suomen tiedepalkinnon. Nokia Foundation Awardin hän sai vuonna 2018.

Akateemikon arvonimen Jantunen vastaanotti vuonna 2023.

Kuva: Kai Tirkkonen

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?