Suomen Akatemia avaa tutkimustulosten hyödyntämistä edistävän haun toukokuussa

11.4.2024

Suomen Akatemia jatkaa vuosittaista rahoitushakua, jonka tarkoituksena on edistää tutkimustulosten hyödyntämistä taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti. Rahoitusmuotoa on valmisteltu pilottihaulla ja toteuttamiseen käytetään Suomen hallituksen tutkimus- ja kehittämistoimintaan kohdentamaa lisämäärärahaa. Hyödyntämisidean tulee nousta Akatemian aiemmin rahoittamasta tutkimuksesta. Tänä vuonna haku suunnataan akatemiahankkeiden vastuullisille tutkijoille, joiden johtaman hankkeen rahoituskausi päättyy 1.1.2023-31.12.2024.

Suomen tavoitteena on kasvattaa tutkimus­rahoituksen määrää neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Osana tätä Suomen Akatemia toteuttaa vuonna 2024 Ideat ratkaisuksi – tutkimuksen hyödyntämisen rahoitushaun, johon on tälle vuodelle varattu kymmenen miljoonaa euroa. Haku täydentää kansallisia tutkimus- ja innovaatiotoiminnan rajapinnassa olevia rahoitusmuotoja ja on lähempänä tutkimusta kuin esimerkiksi Business Finlandin rahoitusmuodot. Ideat ratkaisuiksi – tutkimuksen hyödyntämisen rahoitushaku edistää tutkimustulosten monipuolista hyödyntämistä. Rahoituksen avulla tutkijoita kannustetaan esimerkiksi testaamaan tutkimustuloksia käytännön olosuhteissa tai kehittämään uusia toimintamalleja elinkeinoelämän, julkishallinnon tai kolmannen sektorin tarpeisiin. Esikuvana valmistelussa on käytetty Euroopan tutkimusneuvosto ERC:n Proof of Concept -rahoitusmuotoa.

Haku avautuu toukokuussa ja päättyy kesäkuussa 2024. Rahoituspäätökset tehdään marraskuun loppuun mennessä, ja hankkeet voivat aloittaa toimintansa tammikuussa 2025.  

Akatemia päättää haun kohdentamisesta vuosittain. Vuoden 2023 hakukokeilu oli suunnattu huippuyksiköille ja lippulaivoille. Tässä haussa Akatemia rahoitti 20 kaksivuotista hanketta. Tänä vuonna haku suunnataan akatemiahankkeiden vastuullisille tutkijoille, joiden johtaman hankkeen rahoituskausi päättyy 1.1.2023-31.12.2024.

Hakuinfo hausta järjestetään 18.4. klo 13.00 etätilaisuutena.

Lisätietoja:

Suomen Akatemian
viestintäasiantuntija Vesa Varpula
029 533 5131
vesa.varpula[at]aka.fi

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?