Tietoa suomalaisesta tutkimuksesta saatavilla nyt yhdestä paikasta – Tiedejatutkimus.fi-verkkopalvelu avautuu
Uusi Tiedejatutkimus.fi-palvelu kokoaa yhteen ja jakaa tietoa Suomessa tehtävästä tutkimuksesta ja tuo sen jokaisen saataville helpossa muodossa. 9. kesäkuuta julkistettava palvelu on hyödyksi niin tutkijoille, medialle, yrityksille, organisaatioille, päätöksentekijöille kuin tutkimuksesta kiinnostuneille kansalaisillekin.
Tällä hetkellä palvelu sisältää tietoa suomalaisesta tutkimusjärjestelmästä, suomalaisten organisaatioiden julkaisuista, julkisten ja yksityisten tutkimusrahoittajien rahoittamista hankkeista sekä tilastotietoa tutkimuksen henkilöstöstä ja rahoituksesta sekä bibliometristä tietoa julkaisutoiminnasta.
Jatkossa palvelua laajennetaan uusilla tietokokonaisuuksilla ja tietojen kattavuutta parannetaan. Palveluun tulee tietoa muun muassa Suomessa toimivista tutkijoista, heidän tuottamista tutkimusaineistoista ja muista tutkimusaktiviteeteista.
Tutkimustietovaranto helpottaa tietojen liikkumista
Tiedejatutkimus.fi-palvelun taustalla on valtakunnallinen tutkimustietovaranto, joka kokoaa yhteen muun muassa yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja tutkimusrahoittajien omissa palveluissaan ylläpitämät tiedot. Tietojen paremman löydettävyyden lisäksi tutkimustietovarannon tarkoituksena on sujuvoittaa tutkimukseen liittyvän tiedon liikkumista eri organisaatioiden välillä, helpottaa tiedon käyttöä ja vähentää tutkijoiden hallinnollista työtä.
Suomen Akatemialta verkkopalveluun tulee tietoja rahoitetuista hankkeista. Kun nyt alussa esillä ovat vain uusimmat tutkimushankkeet, niin jatkossa tutkimushanketietoja on saatavissa aina vuodesta 2005 lähtien. Lisäksi Akatemia on ollut mukana tuottamassa verkkopalveluun visualisointeja, jotka kuvaavat Suomen tiedettä ja tutkimusta lukuina. Visuaalit esittelevät esimerkiksi tutkimuksen rahoitusta, henkilöstöä ja julkaisutoimintaa.