Kahdeksan miljoonaa euroa elämän molekyylitason säätelyverkostojen tutkimukseen

3.12.2019

Suomen Akatemia on valinnut seitsemän tutkimuskonsortiota (21 osahanketta) rahoitettaviksi elämän molekulaariset säätelyverkostot (R’Life) -akatemiaohjelmassa. Konsortioille myönnettiin yhteensä kuusi miljoonaa euroa nelivuotisiin projekteihin.

Lisäksi R’Life-ohjelman lisähaussa myönnettiin kolmivuotinen jatkorahoitus kahdeksan käynnissä olevan ja Akatemian rahoittaman hankkeen laajentamiseksi. Lisähaku tarjoaa rahoitusta jo korkeatasoisiksi arvioiduille tutkijoille ja tutkimusryhmille, jotta alan uusimpia tutkimusmenetelmiä voidaan ottaa käyttöön. Jatkorahoitusta myönnettiin yhteensä kaksi miljoonaa euroa.

Nyt rahoitetut hankkeet käynnistyvät tammikuussa 2020.

Konsortiohankkeissa tutkitaan muun muassa solun erilaistumisen säätelyä, leukemian diagnostiikkaa, metsäpuiden evoluutiota, ihmisen immuunivastetta, hiivan evolutiivista sopeutumista ja jänisten lajirajaa sääteleviä mekanismeja. Kolmivuotisissa lisähaun hankkeissa tutkitaan muun muassa hedelmöittymisen ja seksuaalivalinnan molekyylitason mekanismeja, täpläverkkoperhosten värityksen vaihtelua, syövän syntymekanismeja ja diagnostiikkaa, immuunijärjestelmän kehittymistä sikiöillä sekä mansikan sopeutumista ilmastonmuutokseen.

R’Life-ohjelman tavoitteena on tuottaa kokonaisvaltaista tietoa solujen, kudosten, solukkojen ja yksilön toimintaa ohjaavista säätelyverkostoista yhdistämällä uusia molekyylibiologian ja bioinformatiikan työkaluja. Ohjelma lisää tietoa siitä, miten eri molekyylitason säätelyverkostot toimivat ja miten niiden väliset yhteydet ohjaavat elämän toimintoja.

Suomen Akatemia rahoittaa 14 akatemiaohjelmaa vuonna 2019. Akatemiaohjelmat ovat tiedelähtöisiä, temaattisia ja tavoitteellisia tutkimushankekokonaisuuksia, jotka uudistavat tutkimusta ja tavoittelevat tieteellistä ja muuta vaikuttavuutta. Akatemiaohjelmat tukevat korkeatasoista monitieteistä ja tieteidenvälistä tutkimusta, verkottavat tutkijoita sekä toimivat alustana kansainväliselle tutkimusyhteistyölle.

Lisätietoja

Suomen Akatemian viestintä
verkkotiedottaja Vesa Varpula
p. 029 533 5131
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?