Suomen Akatemia valitsi hakemukset lippulaivahaun jatkoon

20.9.2018

Suomen Akatemia on valinnut lippulaivaohjelman haun vahvimmat hakemukset jatkokäsittelyyn. Jatkoon valittiin yhdeksän hakemusta, ja valinta tehtiin hakemusten ja niistä annettujen asiantuntijalausuntojen pohjalta. Valitut hakemukset käsitellään toisella kierroksella kahdessa kansainvälisessä asiantuntijapaneelissa, joista toinen arvioi hakemusten tieteellistä tasoa ja toinen tutkimuksen vaikuttavuutta.

Suomen Akatemian lippulaivajaosto päätti jatkoon menevistä hakemuksista kokouksessaan 20.9.2018. Toiseen lippulaivaohjelman hakuun saapui kesäkuussa 15 hakemusta, joista neljä oli yksittäisen organisaation hakemusta ja 11 konsortiohakemusta. Mukana oli kaikkiaan yhdeksän yliopistoa ja kuusi tutkimuslaitosta. Rahoitusta lippulaivaohjelman toiseen hakuun on varattu 31,5 miljoonaa euroa. Rahoituspäätökset tehdään joulukuussa 2018 ja tammikuussa 2019. Ensimmäisessä lippulaivahaussa valittiin rahoitettavaksi 15 hakemuksesta kaksi lippulaivaa.

Hakijoiden toiveesta arviointiprosessiin oli lisätty vastinemahdollisuus. Lippulaivahakijat saivat luettavakseen hakemuksestaan laaditut asiantuntijalausunnot ja heillä oli mahdollisuus korjata lausunnoissa mahdollisesti olevia asia- tai ymmärrysvirheitä. Näitä vastineita lippulaivajaosto on käyttänyt työmateriaalina hakemusten ja arviointilausuntojen lisänä päätöksiä tehdessään.

Suomen Akatemia on valinnut lippulaivaohjelmahaussa jatkokäsittelyyn seuraavat hakemukset:

 • Atmosphere and Climate Competence Center (Helsingin yliopisto, Ilmatieteen laitos, Itä-Suomen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto)
 • Blue Electricity (Lappeenrannan teknillinen yliopisto, VTT)
 • Competence Center for Geospatial Technology, Games and Disruption (Paikkatietokeskus, Tampereen yliopisto)
 • Finnish Center for Artificial Intelligence (Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, VTT)
 • Future Ecosystem of Learning (Jyväskylän yliopisto)
 • The Digital Precision Cancer Medicine Platform (Helsingin yliopisto)
 • Inequalities, Interventions, and New Welfare State (Turun yliopisto, THL)
 • Nanoscience for better life (Jyväskylän yliopisto)
 • Photonics Research and Innovation (Tampereen teknillinen yliopisto, Aalto-yliopisto, VTT, Itä-Suomen yliopisto)

Suomen Akatemian lippulaivaohjelma

Lippulaivaohjelman tavoitteena on vahvistaa korkeatasoisen tutkimuksen ja vaikuttavuuden osaamiskeskittymiä. Lippulaivassa yhdistyvät korkeatasoinen tutkimus, taloudellista kasvua tukeva ja/tai muu merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttavuus, vahva yhteistyö elinkeinoelämän ja muun yhteiskunnan kanssa, muuntautumiskyky sekä isäntäorganisaation tai isäntäorganisaatioiden vahva sitoutuminen. Lippulaiva on laadukkaasti, joustavasti ja vaikuttavasti toimiva osaamiskeskittymä, jossa on samanaikaisesti meneillään useita eri hankkeita ja muita toimintoja. Lue lisää lippulaivaohjelmasta ja tutustu lippulaivaohjelman jaoston kokoonpanoon.

Lisätietoja

 • Suomen Akatemian hallituksen pj., lippulaivajaoston pj. Heikki Ruskoaho, etunimi.sukunimi(at)helsinki.fi, p. 050 448 0772
 • tutkimusasioista vastaava ylijohtaja Riitta Maijala, Suomen Akatemia, etunimi.sukunimi(at)aka.fi,  p. 029 533 5002
 • johtava tiedeasiantuntija Maiju Gyran, Suomen Akatemia, etunimi.sukunimi(at)aka.fi,  p. 029 533 5015

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?