Akatemiaprofessorirahoitushaku avautuu syksyllä 2024 talvihaun yhteydessä

12.6.2024

Suomen Akatemian hallitus on linjannut kesäkuun kokouksessaan akatemiaprofessorin rahoitusmuodosta. Rahoituskausien määrä rajataan jatkossa yhteen kauteen, ja rahoituskauden kestoa päätettiin pidentää kuuteen vuoteen.

Suomen Akatemian hallitus keskusteli iltakoulussa 6.6.2024 akatemiaprofessorin rahoitusmuodosta ja sen strategisista tavoitteista. Koko Akatemian rahoitusmuotokokonaisuuden ja toiminnan on tarkoitus tukea uutta strategiaa ja visiota: Rohkeaa tiedettä Suomen ja maailman parhaaksi.

Akatemiaprofessorin rahoitusmuodon tavoitteena strategiaa tukien on, että tiede uudistuu ja uudistaa, syntyy tieteellisiä läpimurtoja ja ratkaisuja sekä korkeatasoinen osaaminen vahvistuu ja vaikuttaa. Jo aiemmin huhtikuussa Akatemian hallitus linjasi, että akatemiaprofessorin rahoitusmuodossa siirrytään yhden päätöksen malliin, jossa on joustavuutta rahoituksen käytön suhteen. 

Uudet linjaukset akatemiaprofessorin rahoituskauden kestosta ja kausien lukumäärästä

Akatemian hallitus linjasi 6.6. kokouksessaan, että akatemiaprofessorin rahoituskausien määrä rajataan yhteen kauteen. Näin useammilla korkeatasoisilla tutkijoilla on mahdollisuus saada akatemiaprofessorirahoitus tutkijanuransa aikana.

Linjauksellaan Akatemian hallitus haluaa myös tukea tieteen uudistumista. Toive akatemiaprofessorirahoituksen mahdollistamisesta useammille tutkijoille esitettiin myös monissa rahoituksen kehittämistä käsitelleiden kyselyiden vastauksissa. Rahoituskausien rajaus astuu voimaan syksyllä 2024 avautuvasta hausta lähtien.

Samanaikaisesti akatemiaprofessorin rahoituskauden kestoa linjattiin pidennettäväksi kuuteen vuoteen. Aiempi rahoituskausi tulee siis pidentymään vuodella. Akatemian hallitus halusi näin varmistaa, että akatemiaprofessorirahoituskauden aikana ehtii toteuttaa merkittäviä uusia tutkimusavauksia ja hakea myös muuta rahoitusta. Erittäin tärkeänä pidettiin, että akatemiaprofessoritasoiset tutkijat hakevat nykyistä enemmän esimerkiksi EU-rahoitusta. Rahoituskauden pidennyksellä ja kausien lukumäärän rajauksella toivotaan olevan muun muassa ERC-rahoituksen hakemiseen ohjaava vaikutus.

Akatemiaprofessorin rahoituksen haku- ja arviointiprosessi

Akatemiaprofessorirahoitushaku avautuu syksyllä 2024 talvihaun yhteydessä. Rahoituksen hakuprosessi tulee olemaan yksivaiheinen, eli hakijat jättävät varsinaisen hakemuksen tammikuun 2025 alkupuolella. Hakijan tulee valita, hakeeko akatemiahanketta vai akatemiaprofessoria, sillä samassa haussa voi jättää vain yhden hakemuksen. Hakemukset arvioidaan kuitenkin kaksivaiheisesti: ensin arvion tekevät talvihaun asiantuntijat, ja vahvimmat hakemukset arvioidaan myös arviointipaneeleissa. Rahoituspäätöksiä tehdään viimeistään joulukuussa 2025, ja rahoituskaudet voivat alkaa 1.1. tai 1.8.2026.

Tiedotamme hakujen käynnistymisestä Akatemian verkkosivuilla.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?