Virtuaalinen laboratorio ilmakehän molekyylitason reaktioille ja faasimuutoksille -huippuyksikkö

Virtuaalinen laboratorio ilmakehän molekyylitason reaktioille ja faasimuutoksille

Vehkamäki Hanna Helsingin yliopisto (HY); Eskola Arkke Johannes (HY); Kangasluoma Juha (HY); Kurten Theo (HY); Lehtinen Kari Itä-Suomen yliopisto (UEF); Puolamäki Kai (HY); Rinke Patrick Aalto-yliopisto (AALTO); Rissanen Matti Tampereen yliopisto (TAU); Schobesberger Siegfried (UEF) ja Sipilä Mikko (HY)

Ilmakehän aerosolihiukkasten muodostumisen ymmärtäminen on elintärkeää, koska hiukkaset yhtäältä auttavat viilentämään ilmastoa, mutta toisaalta lisäävät myös kuolleisuutta huonon ilmanlaadun vuoksi. Keskeinen ongelma aerosolien muodostumisen ennustamisessa on osallistuvien yhdisteiden ja prosessien valtava lukumäärä ja monimutkaisuus.

Virtuaalinen laboratorio ilmakehän molekyylitason reaktioille ja faasimuutoksille -tutkimuksen huippuyksikkö yhdistää ilmakehätieteen ja tietojenkäsittelytieteen menetelmiä virtuaalilaboratorioksi ilmakehän aerosolien muodostumisen tutkimiseksi. Tähän yhdistetään vuorovaikutteisesti kokeelliset ja teoreettiset huippumenetelmät kemian, fysiikan ja tekoälyn aloilta. Kyseinen lähestymistapa antaa yksikölle mahdollisuuden ratkaista monia ilmakehätieteiden ratkaisemattomia ongelmia, kuten tunnistaa reaktiot, jotka ovat vastuussa orgaanisten nanohiukkasten muodostumisesta ja kasvusta. Huippuyksikön virtuaalilaboratorion tiedeviestintään räätälöidyt versiot tarjoavat myös koululaisille ja suurelle yleisölle mahdollisuuden oivalluksiin paitsi ilmakehätieteestä myös tieteellisestä prosessista yleisesti.

Lisätietoja:

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?