Kvanttiteknologian huippuyksikkö

Kvanttiteknologia

Pekola Jukka, Aalto-yliopisto (AALTO); Ala-Nissilä Tapio, AALTO; Flindt Christian, AALTO; Hakonen Pertti, AALTO; Maniscalco Sabrina, Helsingin yliopisto; Möttönen Mikko, AALTO; Paraoanu Gheorghe-Sorin, AALTO; Prunnila Mika, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy (VTT); Sillanpää Mika, AALTO; Sun Zhipei, AALTO ja Vesterinen Visa, VTT

Kvanttiteknologiat tulevat mullistamaan yhteiskuntamme. Muutoksen edelläkävijänä suomalainen Kvanttiteknologian huippuyksikkö yhdistää alansa tieteellisen ja teknologisen kärkiosaamisen sekä tätä tukevan huipputason tutkimusinfrastruktuurin, joiden avulla tähdätään kvantti-ilmiöiden hyödyntämiseen kiinteän olomuodon kvanttilaitteissa ja -sovelluksissa.

Tavoitteena on luoda uusia ratkaisuja kvanttikoherenssin ja dissipaation hallintaan ja kehittää uudenlaisia kvanttilaitteita ja hybridiarkkitehtuureja. Huippuyksikkö yhdistää kokeellisen, teoreettisen ja soveltavan huippuosaamisen suprajohde- ja pii-pohjaisten laitteiden, suprajohde-metalli rajapintojen, grafeenin ja muiden 2D-materiaalien sekä nanolankojen ja hiilinanoputkien tutkimuksessa. Näköpiirissä olevia sovellusalueita ovat mm. kvanttisensorit, -simulaattorit, -kommunikaatio ja -laskenta, joiden tuomat tieteelliset, taloudelliset ja yhteiskunnalliset hyödyt tulevat olemaan ennennäkemättömiä.

Lisätietoja:

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?