Akateemikko Risto M. Nieminen

(s. 1948)

Akateemikko Risto M. Nieminen (s. 1948) on Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun dekaani, yliopiston johtoryhmän jäsen ja Aalto-professori. Häntä pidetään edelläkävijänä ja suunnannäyttäjänä nanotieteiden ja materiaalifysiikan mallintamisen tieteellisessä tutkimuksessa. Hän on erikoistunut materiaalifysiikan laskennallisiin menetelmiin.

Nieminen on toiminut tieteellisissä tehtävissä keskeisissä yliopistoissa ja tutkimuskeskuksissa kotimaassa ja ulkomailla; erityisesti Teknillisessä korkeakoulussa ja sittemmin Aalto-yliopistossa, Tieteen tietotekniikan keskus CSC:ssa ja Jyväskylän yliopistossa sekä NORDITAssa Ruotsissa, Cornellin yliopistossa Yhdysvalloissa ja Cambridgen yliopistossa Englannissa. Hän väitteli tekniikan tohtoriksi vuonna 1975 silloisessa Teknillisessä korkeakoulussa. Nieminen on toiminut akatemiaprofessorina vuosina 1997–2008 ja Laskennallisen nanotieteen huippuyksikköä (COMP) hän johti vuosina 2000–2013.

Niemiselle on myönnetty Jenny ja Antti Wihurin rahaston kunniapalkinto tunnustuksena merkittävistä ansioista tieteellisessä tutkimuksessa ja suomalaisen tieteen monipuolisena vaikuttajana. Hänet on myös valittu Vuoden Professoriksi.

Akateemikon arvonimen Nieminen vastaanotti vuonna 2014.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?