Akateemikko Riitta Hari

(s. 1948)

Akateemikko Riitta Hari (s. 1948) on luonut merkittävän uran aivotutkijana. Hän on tehnyt uraauurtavaa työtä aivokuvantamismenetelmien kehittelijänä ja häntä pidetään yhtenä neurotieteen huippututkijoista maailmassa. Harin ja hänen tutkimusryhmänsä tunnetuimpia saavutuksia on magnetoenkefalografian (MEG) ja sen sovellusten pitkäjänteinen kehittäminen. MEG-menetelmän avulla voidaan mitata aivotoimintoihin liittyviä heikkoja magneettikenttiä ja saada tietoja aivotoiminnoista millisekuntien tarkkuudella. Menetelmää voidaan hyödyntää myös kliinisissä neurologian ja neurokirurgian sovelluksissa, esimerkiksi kasvainten havaitsemisessa, psykiatriassa ja audiologiassa.

Hari johtaa Aalto-yliopiston kylmälaboratorion aivotutkimuksen yksikköä ja kansallista systeemisen neurotieteen ja aivokuvantamisen neurotieteen huippuyksikköä. Akatemiaprofessorina hän on toiminut vuosina 1991–1996 ja 1999–2004, ja vuoden 2010 alussa alkanut kausi jatkuu vuoden 2014 loppuun.

Hari on vastaanottanut lukuisia kansainvälisiä ja kansallisia huomionosoituksia. Yhdysvaltain tiedeakatemia (National Academy of Sciences) kutsui Harin jäsenekseen vuonna 2004. Vierailevana tutkijana hän on toiminut Japanissa ja Ranskassa.

Akateemikon arvonimen hän sai vuonna 2010.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?