Akateemikko Irma Thesleff

(s.1948)

Akateemikko Irma Thesleff (s. 1948) on kansainvälisesti tunnettu tutkija, joka on selvittänyt hampaan kehityksen säätelyn molekulaarisia mekanismeja. Hän on luonut nisäkkään hampaasta mallin, jonka avulla on päästy pureutumaan sikiökehityksen ohella lajien evoluutioon. Hänen kehitysbiologisen tutkimuksensa perusta on luotu Suomessa.

Irma Thesleff valmistui hammaslääketieteen tohtoriksi vuonna 1975. Hän on tehnyt uransa Helsingin yliopistossa lukuun ottamatta kauttaan hammaslääketieteellisen tutkimuksen kansallisessa instituutissa NIDCR:ssä Yhdysvalloissa. Thesleff toimi akatemiaprofessorina vuosina 1998–2003 ja Suomen Akatemian Kehitysbiologian tutkimusohjelma -nimistä huippuyksikköä hän johti vuosina 2002–2007. Hän on kunniatohtori McGill-yliopistossa Montrealissa, Leuvenin yliopistossa Belgiassa, Debrecenin yliopistossa Unkarissa, Göteborgin yliopistossa ja Karoliinisessa instituutissa Ruotsissa, Oslon yliopistossa Norjassa sekä Kööpenhaminan yliopistossa Tanskassa. Thesleff on kutsuttu Euroopan molekyylibiologian järjestön (EMBO) ja amerikkalaisen tiedejärjestöjen kattojärjestön (American Association for the Advancement of Science, AAAS) jäseneksi.

Hän on vastaanottanut useita palkintoja, mukaan lukien lääketieteen Anders Jahre -pääpalkinnon, Apollonia-palkinnon ja Isaac Schourin muistopalkinnon. Hänet valittiin vuoden professoriksi vuonna 2005.

Akateemikon arvonimen hän vastaanotti vuonna 2014.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?