Krista Koppelomäki

28.6.2023

Krista_L4A4938LN.jpg

"Olen Krista Koppelomäki biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen vastuualueelta.

Opiskelen viimeistä vuotta ekologian ja evoluutiobiologian maisteriohjelmassa Helsingin yliopistossa. Akatemiassa toimin harjoittelijana suunnittelijan tehtävässä biotieteiden, terveyden ja ympäristön vastuualueella.

Sähköpostilistalle kilahti viime syksynä vinkki, että Suomen Akatemiassa oli harjoitteluhaku auki, ja hakemuksia toivottiin etenkin vesistötaustaisilta opiskelijoilta (itse tein kandini akvaattisista tieteistä). Akatemia oli minulle ennestään melko tuntematon organisaatio, mutta etsittyäni lisätietoa kiinnostuin mahdollisuudesta päästä kurkistamaan kansallisen ja kansainvälisen tieteen ja tutkimuksen rahoituksen kulisseihin. Valtiolla työskentely oli kiinnostanut minua jo pidempään, ja aina vain parempi, jos olisi mahdollisuus hyödyntää aiempaa osaamista!

Työtehtäväni ovat olleet todella monipuolisia. Suurin ja vastuullisin rupeama oli alkuvuoden paneelikausi, jolloin toimin suunnittelijana kuudessa eri arviointipaneelissa. Suunnittelijan tehtävät painottuivat verkkoasioinnin hallinnoimiseen, teknisten ongelmien ratkomiseen ja kansainvälisen panelistiraadin avustamiseen. Muut työtehtäväni ovat olleet erilaisia assistenttitöitä, kuten kokousmuistioiden kirjoittamista, selvitysten ja esitysten tekoa, tapahtumajärjestelyjä, datan koostamista ja visualisointia sekä kaikenlaista Excelin pyörittelyä.

Mieleenpainuvia työpäiviä ovat olleet kansainvälisen Water4All-vesikumppanuuden workshopin järjestelyissä avustaminen (pääsin kuuntelemaan inspiroivia luentoja) sekä BTY-toimikunnan valmisteleviin kokouksiin osallistuminen (sain seurata tutkimusrahoitukseen liittyvää päätöksentekoa).

Suomen Akatemia tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen tieteen ja tutkimuksen maailmaan: Mitä tällä hetkellä tutkitaan? Millaista tutkimusta rahoitetaan ja millaisin kriteerein rahoitusta myönnetään? Miten koko rahoitusprosessi toimii haun avautumisesta rahoituspäätöksiin asti? Koen oppineeni tiedemaailmasta ja valtionhallinnosta paljon tämän puolen vuoden aikana. Lisäksi meillä BTY:llä on pienehkö, tiivis työporukka ja hyvin joustava hybridityökulttuuri, mikä tekee työstä hyvin itsenäistä, mutta toisaalta kasvattaa mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhön ja sovittaa sitä yhteen muun elämän kanssa.

Aion viettää kesän rennosti lomaillen, ja syksyllä jatkan vielä Ruokavirastoon viestintäharjoitteluun. Työt valtiolla jatkuvat siis Akatemian jälkeenkin. Sitten olenkin toivottavasti siinä vaiheessa, että saan maisterintutkintoni valmiiksi ja paperit ulos yliopistolta! ”

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?