Haku jäsenyyksille kansainvälisissä tutkimusinfrastruktuureissa avataan toukokuussa 2024

3.5.2024

Suomen Akatemia avaa haun jäsenyyksille kansainvälisissä tutkimusinfrastruktuureissa. Haku tarjoaa suomalaisille tutkimusorganisaatioille mahdollisuuden hakea jäsenyyttä uusissa kansainvälisissä tutkimusinfrastruktuureissa, joissa jäseniä ovat valtiot.

Suomen Akatemian hallitus päätti joulukuussa 2023 tutkimusinfrastruktuurikomitean esityksestä tutkimusinfrastruktuurien pitkän aikavälin suunnitelmasta vuoteen 2030 (TIPAS). Suunnitelman päätavoitteet kytkeytyvät Akatemian strategiaan, jossa toiminta-ajatuksena on avata uusia väyliä korkealaatuiseen, vastuulliseen ja vaikuttavaan tutkimukseen. TIPASin visiona on, että korkeatasoiset tutkimusinfrastruktuurit ovat vaikuttavan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) perusta. Tutkimusinfrastruktuurikomitea avaa TIPASin pohjalta tiekartta- ja rahoitushakuja sekä kehittää yhdessä muiden toimijoiden kanssa kansallista ja kansainvälistä tutkimusinfrastruktuuritoimintaa tulevina vuosina.

Kansainväliset tutkimusinfrastruktuurijäsenyydet tarjoavat suomalaisille tiede- ja yritysyhteisöille mahdollisuuksia käyttää sellaisia tutkimusinfrastruktuuripalveluja, joita ei olisi mahdollista tarjota ainoastaan kansallisin voimin. Kansainväliset tutkimusinfrastruktuurit ovat myös yhteistyöalusta kansainväliselle TKI-toiminnalle, ja niiden kautta voidaan toteuttaa eri maiden välistä yhteistyötä ja tiedediplomatiaa. Liittyminen jäseneksi on aina strateginen päätös. Tämän haun tavoitteena on arvioida jäsenyyden hyötyjä suomalaisille TKI-toimijoille ja tehdä sen pohjalta päätökset mahdollisista jäsenyyssuosituksista ja jäsenmaksuista.

Tutkimusinfrastruktuurikomitean rooli kansainvälisen tutkimusinfrastruktuuritoiminnan kehittämisessä on muun muassa:

  • Antaa mahdollisia suosituksia Suomen liittymisestä jäseneksi asianomaisille ministeriöille, jotka niin päättäessään vievät asian eduskunnan käsittelyyn.
  • Sitoutua mahdollisesti maksamaan jäsenmaksuja enintään viideksi vuodeksi kerrallaan.
  • Rahoittaa kansallisen toiminnan rakentamista kilpaillun FIRI-rahoituksen kautta.
  • Seurata jäsenyyksien ja rahoitettujen tutkimusinfrastruktuurihankkeiden edistymistä ja investoinneista saatavia hyötyjä.

Haku avautuu 16.5.2024 ja sulkeutuu 5.6.2024. Päätökset tehdään alkuvuodesta 2025.

Lisätietoa

  • Hakuilmoitus julkaistaan viikolla 6.5. alkavalla viikolla
  • Yhteydenotot ensisijaisesti: firi@aka.fi
  • johtava tiedeasiantuntija Merja Särkioja, 029 533 5111
  • tiedeasiantuntija Marjut Kaukolehto, 029 533 5169
  • tiedeasiantuntija Juhokalle Pekkala, p. 029 533 5050

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi@aka.fi

Suomen Akatemian
viestintäasiantuntija Vesa Varpula
029 533 5131
vesa.varpula[at]aka.fi

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?