Suomen Akatemialta rahoitus tieto- ja viestintäteknologian sekä terveystietojen turvallisen käytön tutkimukseen

16.11.2023

Suomen Akatemia on myöntänyt yhteensä 8,6 miljoonaa euroa kolmivuotisille tutkimushankkeille, jotka käsittelevät tieto- ja viestintäteknologian rajoja sekä terveystietojen turvallista käyttöä. Rahoitukseen hyväksyttiin 25 osahankehakemusta eli 34 prosenttia hakemuksista.

Ohjelman valmisteluryhmän puheenjohtaja Esa Vakkilainen Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen (LT) toimikunnasta kertoo, että kansainvälisten arvioiden perusteella molempiin hakuihin saatiin erittäin korkealaatuisia ja kunnianhimoisia hakemuksia: ”Hauissa parhaiten menestyneet hakemukset ovat tutkimusaiheiltaan hyvin haasteellisia ja merkittäviä”.

Rahoituspäätöksissä huomioitiin kansainvälisten asiantuntijoiden arviointilausuntojen lisäksi hankkeiden kansainvälisyys, yhteistyö yksityisen ja julkisen sektorin kanssa, sektorien välinen liikkuvuus sekä tutkimusorganisaatioiden omien resurssien käyttö tutkimuksen toteuttamiseksi. Akatemian myöntämä rahoitus ohjataan tutkimusorganisaatioille, jotka hallinnoivat rahoituksen käyttöä.

Kyseessä ovat viimeiset Suomen Akatemian ja Business Finlandin yhdessä toteuttaman ICT 2023 -tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelman rahoituspäätökset. ICT 2023 on kymmenvuotinen ohjelma, jonka tavoitteina on vahvistaa alan korkeatasoista tutkimusta sekä mahdollistaa tuotteiden ja palvelujen kehittämistä ja innovaatioiden syntymistä. Suomen Akatemialla on ollut ohjelman aikana yhteensä 21 kansallista rahoitushakua sekä kansainvälisiä yhteishakuja, joiden kautta tutkimusrahoitusta on ollut haettavissa yhteensä sata miljoonaa euroa. ICT 2023 -ohjelman kautta on myös rahoitettu kansainvälisissä yhteishauissa menestyneiden ICT-hankkeiden suomalaisosapuolia.

"Ohjelman kautta on edistetty ICT-alojen tutkimusta eri aihealueilla ja viety alojen tutkimusta monipuolisesti eteenpäin”, LT-toimikunnan puheenjohtaja Leena Ukkonen kertoo. Ukkonen on tyytyväinen siihen, että ohjelman hakujen teemat ovat olleet hyvin dynaamisia ja niiden kautta on pystytty ennakoimaan tulevaisuuden tarpeita. Teemojen kautta on haluttu saavuttaa uusia sovellutuksia ja käyttöalueita sekä haastaa tutkijoita yhteiskunnallisesti merkittävien kysymysten äärelle. Toimikunta jatkaa käynnissä olevien hankkeiden ja niiden vaikuttavuuden seurantaa.

Lisätietoja:

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi 

Suomen Akatemian viestintä
Vesa Varpula
viestintäasiantuntija
p. 029 533 5131

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?