Suomen Akatemia uudistaa tutkimusinfrastruktuurien tiekarttahaun 2024

7.11.2023

Akatemia avaa keväällä 2024 tutkimusinfrastruktuurien tiekarttahaun. Uusi tiekartta kattaa neljä vuotta ajanjaksolla 2025–2028. Uudistukset koskevat erityisesti tiekartalle valittavien tutkimusinfrastruktuurien rahoitusta.

Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on linjannut tiekarttahakuun liittyvistä uudistuksista. Jatkossa tutkimusinfrastruktuurien tiekarttahakuun liitetään myös rahoituksen haku. Hakijat voivat hakea sekä tiekartalle pääsyä että enintään viiden vuoden rahoitusta. Rahoitus myönnetään tiekartalle valituille tutkimusinfrastruktuureille kahdessa vaiheessa.

Tiekartalle valittavat tutkimusinfrastruktuurit myös ryhmitellään. Tämä tarkoittaa sitä, että tiekarttahaun tutkimusinfrastruktuurien parhaimmisto nostetaan niin kutsutuiksi maamerkeiksi. Maamerkkistatuksen ensisijainen hyöty tutkimusinfrastruktuurille on se, että kaikki maamerkki-tutkimusinfrastruktuurit saavat rahoituksensa ensimmäisessä ryhmässä vuosille 2025–2029. Loput tiekartalle valituista tutkimusinfrastruktuureista tulevat saamaan rahoituksen vuosille 2026(7)–2030(1).

Tiekarttahaun yksityiskohdista keskustellaan lisää tutkimusinfrastruktuurikomitean joulukuun kokouksessa, jolloin määritellään muun muassa maamerkkien kriteerit ja määritelmät. Näistä tiedotetaan Akatemian verkkosivuilla ja viestintäkanavilla.

Haun uudistus pohjautuu opetus- ja kulttuuriministeriön tilaaman tutkimusinfrastruktuurikomitean arvioinnin yhteydessä saatuun palautteeseen ja kehittämisehdotuksiin. Kehittämisehdotuksissa toivottiin tiekartalta selkeämpää roolia ja kytkeytymistä tutkimusinfrastruktuurien strategiaan. Lisäksi tiekartan toivottiin olevan konkreettinen taloudellinen hyöty sille päässeille infrastruktuureille, erityisesti niiden pitkäjänteisen kehityksen varmistamiseksi.

Tiekarttahaun avaamisen alustavia aikatauluja:

  • Hakuilmoitus julkaistaan maaliskuun alussa 2024
  • Hakuinfo järjestetään maaliskuussa
  • Haku avautuu huhtikuussa 2024 ja sulkeutuu viimeistään 16.5.2024.

Lisätietoja:

  • Tutkimusinfrastruktuurit
  • Tutkimusinfrastruktuurikomitea
  • tutkimusinfrastruktuurikomitean puheenjohtaja, ylijohtaja (tutkimus) Riitta Maijala, p. 029 533 5002
  • johtava tiedeasiantuntija Merja Särkioja, p. 029 533 5111
  • tiedeasiantuntija Marjut Kaukolehto, p. 029 533 5169

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
viestintäasiantuntija Pekka Rautio
p. 029 533 5040
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?