Suomen Akatemialta rahoitus lippulaivojen toiselle kaudelle
Suomen Akatemian lippulaivajaosto on myöntänyt jatkorahoituksen kuudelle lippulaivaohjelman osaamiskeskittymälle. Lippulaivojen rahoitus Suomen Akatemialta on 67,5 miljoonaa euroa vuosina 2022 – 2026. Jatkorahoituksesta päätettiin lippulaivojen väliarvioinnin yhteydessä, jossa arvioitiin ohjelman ensimmäisessä ja toisessa haussa valittujen lippulaivojen edistyminen ja tulevien vuosien suunnitelmat.
Arvioitujen lippulaivojen toiminta todettiin väliarvioinnissa erinomaiseksi. Niiden toiminta on ollut tähän mennessä erittäin tuloksellista ja tulevaisuuden suunnitelmat ovat lupaavia. Arvioinnin suoritti kansainvälinen arviointipaneeli, joka myös haastatteli lippulaivojen edustajat. Arviointimateriaalina oli alkuperäinen hakemus, raportti kuluneesta kahdesta vuodesta, sidosryhmäselvitys sekä uusi hakemus, jossa pääpaino on tulevien vuosien suunnitelmilla.
Jatkorahoituksen saaneet lippulaivat:
- 6G - Langattomien verkkoteknologioiden lippulaiva
- FCAI – Suomen Tekoälykeskus -lippulaiva
- FinnCERES – Materiaalien biotalouden lippulaiva
- iCAN - Digitaalisen yksilöllistetyn syöpälääketieteen lippulaiva
- INVEST – Eriarvoistumisen, interventioiden ja hyvinvointiyhteiskunnan tutkimuksen lippulaiva
- PREIN – Fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaiva
Lippulaivaohjelmaan kuuluu yhteensä kymmenen osaamiskeskittymää. Suomen Akatemian rahoitus koko lippulaivaohjelmalle on yli 100 miljoonaa euroa. Lippulaivoissa yhdistyvät vahva yhteistyö elinkeinoelämän ja muun yhteiskunnan kanssa, muuntautumiskyky sekä taustaorganisaatioiden vahva sitoutuminen. Lippulaivoilla luodaan tulevaisuuden osaamista ja kestäviä ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin sekä edistetään taloudellista kasvua kehittämällä muun muassa uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Rahoitusta myös tutkimusyhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa
Lippulaivajaosto on myöntänyt rahoitusta myös Suomi-USA-tutkimusyhteistyöhön lippulaivojen edustamilla aihealueilla. Rahoitusta myönnettiin puoli miljoonaa euroa yhdelle hankkeelle (verkkokalvon sähköisten synapsien plastisuus ja toiminta) Suomen Akatemian ja Yhdysvaltain National Institutes of Healthin yhteishaussa.
Lisätietoja
- Lue lisää lippulaivaohjelmasta
- johtava tiedeasiantuntija Maiju Gyran, p. 029 533 5015
- johtava tiedeasiantuntija Jukka Tanskanen, Suomen Akatemia, p. 029 533 5071
Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi
Suomen Akatemian viestintä
Anna Oravakangas
viestintäasiantuntija
p. 029 533 5039