Vuoden 2022 leikkaukset tutkimusrahoitukseen perutaan, vuoden 2023 tilanne edelleen avoin

10.9.2021

Hallitus on budjettineuvottelujen tuloksena päätynyt perumaan Suomen Akatemian tutkimusrahoitukseen vuodelle 2022 suunnitellut leikkaukset.

Sen sijaan vuodelle 2023 ja siitä eteenpäin suunniteltujen tutkimusrahoitusleikkausten tilanne jäi vielä auki. Niistä linjataan kehysriihessä keväällä 2022.

Valtiovarainministeriö ehdotti elokuun budjettiesityksessään, että Suomen Akatemian tutkimusrahoitusta leikattaisiin 40 miljoonalla eurolla vuonna 2022. Vuoden 2023 osalta esillä on ollut jopa 115 miljoonan euron leikkaukset.

Suomen Akatemia pitää nyt tehtyä päätöstä vuodelle 2022 erittäin tärkeänä suomalaisen tutkimuksen ja opetuksen tulevaisuuden turvaamiseksi.

”Olemme erittäin huojentuneita maan hallituksen päätöksestä peruuttaa ensi vuodelle suunnitellut tutkimusrahoitusleikkaukset. Toisaalta vuodelle 2023 suunniteltujen suurempien leikkausten kohtalo jäi auki eikä tulevien vuosien tilanteesta ole sen takia tarkkaa tietoa. Käynnissä oleva parlamentaarisen TKI-ryhmän työ onkin hyvin tärkeä”, Suomen Akatemian pääjohtaja Heikki Mannila sanoo.

”Olemme erittäin iloisia vuoden 2022 tutkimusrahoituksen turvaamisesta. Tutkimustyössä pitkäjänteisyys on kuitenkin keskeinen edellytys työssä onnistumiselle ja siksi myös tutkimusrahoituksen tulisi olla pitkäjänteistä ja ennakoitavaa”, Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtaja Johanna Myllyharju sanoo.

Tulevien vuosien tutkimusrahoitusleikkaukset heikentäisivät toteutuessaan pitkäjänteistä ja korkeatasoista tutkimusta Suomessa ja vaarantavat osaamis- ja koulutuspohjan kasvattamisen. Leikkaukset olisivat erittäin vahingollisia Suomen tieteelle, ja sen vaikuttavuudelle ja kansainvälistymiselle. Ne myös heikentäisivät nuorten lahjakkaiden tieteentekijöiden mahdollisuuksia tehdä korkeatasoista tiedettä Suomessa.

”Epävarmuus tulevaisuudesta vähentää tutkijanuran houkuttelevuutta suomalaisten nuorten tutkijoiden piirissä ja heikentää suomalaisten tutkimusorganisaatioiden mahdollisuuksia rekrytoida ulkomaisia huippututkijoita Suomeen”, pääjohtaja Mannila toteaa.

Suomen Akatemian rahoituksen myöntövaltuus vuonna 2021 on 406 miljoonaa euroa, josta 45 miljoonaa euroa on lisätalousarviossa päätettyä EU:n elpymis- ja palautumisrahoitusta. Budjettiriihessä sovittiin, että valtuus vuodelle 2022 on 390,5 miljoonaa euroa, josta 40,5 miljoonaa euroa on elpymis- ja palautumisrahoitusta.

Lisätietoja:

  • Hallituksen puheenjohtaja Johanna Myllyharju, Suomen Akatemia, p. 029 448 5740, johanna.myllyharju (at) oulu.fi
  • Pääjohtaja Heikki Mannila, Suomen Akatemia, p. 029 533 5001, heikki.mannila (at) aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
viestintäjohtaja
p. 029 533 5118
riitta.tirronen(at)aka.fi

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?