Akateemikko Teuvo Kohonen on kuollut

16.12.2021

Akateemikko Teuvo Kohonen (s. 1934) on kuollut. Teuvo Kohonen oli tietotekniikan tutkimuksen ja koulutuksen uranuurtaja. Hän oli urallaan suuntautunut neuroverkkoihin perustuvan laskennan tutkimukseen, ja oli alallaan kansainvälisesti merkittävimpiä tutkijoita. Kohonen tunnetaan laajasti myös hahmontunnistusta ja koneoppimista käsittelevistä julkaisuistaan. Hänen tieteellisellä työllään on ollut erittäin laaja vaikutus.

Teuvo Kohosen vuonna 1981 kehittämä itseorganisoivan kartan menetelmä (self-organizing map, SOM) on yksi tunnetuimmista neurolaskenta-algoritmeista. Kohosen karttana tunnetun SOM:n sovelluksia on hyödynnetty muun muassa dokumenttien ja kuvien analyysissä, prosessitekniikassa, sähkötekniikassa, kemiassa, lääketieteessä, taloustieteissä ja lingvistiikassa.

Kohonen työskenteli Teknillisessä korkeakoulussa tutkimus- ja opetustehtävissä 1950-luvulta aina vuoteen 1993 sekä Suomen Akatemian tutkija- ja akatemiaprofessorina lähes tauotta vuosina 1975–1999.

Teuvo Kohonen oli kansainvälisesti ansioituneimpia tutkijoita neuraalilaskennan alalla. Hänen vaikutuksensa tietotekniikan tutkimuksen ja koulutuksen kehittymiseen sekä kansainvälisesti että Suomessa oli mittava ja pitkäjänteinen.

Kohoselle on myönnetty muun muassa kansainvälisen sähkö- ja elektroniikkainsinöörien järjestön IEEE:n pioneeri- ja elämäntyöpalkinnot. Tieteen akateemikon arvonimen hän sai vuonna 2000.

Lue lisää

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?