Pohjoismailta ja Virolta mittava rahoitus COVID-19-tutkimukseen

23.10.2020

NordForsk ja pohjoismaiset tutkimusrahoittajat ovat päättäneet rahoittaa viittä pohjoismaista COVID-19-tutkimushanketta. Hankkeet hyödyntävät Pohjoismaiden ainutlaatuisia terveysrekistereitä lisätäkseen tutkimustietoa koronapandemiasta Pohjoismaiden ja koko maailman hyväksi.
 
NordForskin järjestämän haun kautta rahoitetaan COVID-19-tutkimusta, jolla tuetaan tuleviin pandemioihin valmistautumista. NordForskin COVID-19-hakuun (Nordic Health Data Research Projects on COVID-19) saapui 17 hakemusta, joista viittä rahoitettiin. Rahoitetut konsortiot keskittyvät monenlaisiin tutkimusaiheisiin, kuten raskauden etenemiseen, tupakointiin ja mielenterveyteen.

Kahdessa konsortiossa on mukana tutkijoita Suomesta. Tutkimusprofessori Sakari Karvonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) koordinoi työryhmää konsortiohankkeessa Addressing the smoking paradox in the etiology of COVID-19  through population-based studies ja professori Lasse Leskelä Aalto-yliopistosta koordinoi työryhmää hankkeessa Data streams and mathematical modelling pipelines to support preparedness and decision making for COVID-19 and future pandemics.

Rahoitettujen hankkeiden tarkoituksena on hyödyntää olemassa olevia terveystietoja ja tuottaa uutta tietoa, joka voi auttaa torjumaan COVID-19-pandemiaa. Kyseessä on laajamittainen Pohjoismaiden ja Viron välinen yhteistyöaloite, jolle on myönnetty rahoitusta yhteensä noin 53 miljoonaa Norjan kruunua (noin 4,8 miljoonaa euroa).
 
Konsortioita rahoittavat NordForsk, Ruotsin Vetenskapsrådet, Suomen Akatemia, Tanskan Innovationsfonden, Norjan Forskningsrådet, Islannin Rannis ja Viron Teadusagentuur.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?