Kolme merkittävää ERC Advanced Grant -rahoitusta Suomeen

1.4.2020

Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myöntänyt 31.3.2020 viisivuotisen Advanced Grant -tutkimusrahoituksen yhteensä 185 tutkijalle vuoden 2019 haussa. Suomesta rahoituksen saivat professori Jan Klabbers Helsingin yliopistosta, professori Christina Salmivalli Turun yliopistosta ja akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala Itä-Suomen yliopistosta.

ERC Advanced Grant -rahoitus on Euroopan suurin henkilökohtainen tutkimusrahoitus. Advanced Grant -rahoitus myönnetään asemansa vakiinnuttaneille tutkimusjohtajille ja huippututkijoille, jotka ovat kymmenen viime vuoden aikana saavuttaneet omilla aloillaan merkittäviä tutkimustuloksia. Rahoitus on viisivuotinen ja suuruudeltaan noin 2,5 miljoonaa euroa.

Euroopan tutkimusneuvosto rahoitti yhteensä 185 tutkijaa Advanced Grant -rahoituksella vuoden 2019 haussa. Rahoituksen avulla tuetaan uusia innovatiivisia tutkimusprojekteja, jotka vahvistavat eurooppalaista tietopohjaa ja tutkimustyötä. Kyseessä on yksi Euroopan kilpailluimmista ja tavoitelluimmista rahoituksista.

Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualalle jo kolmas ERC:n Advanced Grant -rahoitus: tutkimuskohteena vaikea sepelvaltimotauti ja sydämen vajaatoiminta

ERC:n huippurahoitus myönnettiin Itä-Suomen yliopiston akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualalle nyt jo kolmatta kertaa peräkkäin. Suomessa kukaan ei ole aikaisemmin yltänyt vastaavaan saavutukseen, ja Euroopan tasolla ERC Advanced Grant -tutkimusrahoituksen kolmesti saaneita tutkijoita on vain 19 kappaletta.

Ylä-Herttualan saama ERC-rahoitus myönnettiin tutkimukseen, jonka kohteena on vaikea sepelvaltimotauti ja sydämen vajaatoiminta. Tutkimushankkeessa kehitetään uusia verisuonen kasvutekijämolekyylejä. Ne mahdollistavat niin sanotun biologisen ohitusleikkauksen, jolla pyritään parantamaan sekä hapenpuutteesta kärsivän sydämen verenkiertoa että tehostamaan varsinkin vajaatoiminnasta kärsivän sydämen aineenvaihduntaa ja energiansaantia.

Ylä-Herttuala on ollut kolme kautta akatemiaprofessorina Suomen Akatemian rahoituksella vuosina 2005–2020. Lisäksi hän on toiminut tutkimusryhmäjohtajana Suomen Akatemian rahoittamassa Verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien tutkimuksen huippuyksikössä kaudella 2014–2019.

Professori Jan Klabbersin ERC Advanced Grant -hankkeessa tarkastellaan kansainvälisten järjestöjen ja yksityisen sektorin välistä jännitettä

Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Jan Klabbersin ERC-rahoitusta saaneessa hankkeessa tutkitaan, kuinka laajalle levinnyttä yksityisen sektorin osallistuminen kansainvälisten järjestöjen toimintaan on ja millä tavoin järjestöihin sovellettava laki suhtautuu tähän osallistumiseen. Lisäksi Klabbersin tutkimusryhmä tutkii, mikä vaikutus jännitteellä on lain perustana olevaan viitekehykseen. Hankkeen tavoitteena on kehittää kansainvälisiin järjestöihin liittyvää lainsäädäntöä. Tavoitteena on rakentaa lainsäädännölle vakaa teoreettinen perusta, joka huomioi järjestöjen suuren vaikutuksen maailmassa.

Klabbers toimi ensimmäisenä kansainvälisten konfliktien hallinnan tutkimuksen Martti Ahtisaari -akatemiaprofessorina Suomen Akatemian rahoittamana kaudella 1.7.2013–30.6.2018. Lisäksi hän on toiminut Akatemian rahoittaman Globaalin hallinnan tutkimuksen huippuyksikön johtajana vuosina 2006–2011.

Professori Christina Salmivallille ERC Advanced Grant -rahoitus haastavien kiusaamistapausten tutkimukseen

Turun yliopiston psykologian professori Christina Salmivallin saama ERC Advanced Grant -rahoitus vie kiusaamistutkimusta eteenpäin. Saadun rahoituksen avulla tutkitaan pitkittäistutkimusta, kokeellisia asetelmia sekä molekyyligenetiikkaa hyödyntämällä muun muassa sitä, miksi interventiot kiusaamiseen eivät toisinaan tehoa ja mitkä tekijät selittävät haastavia kiusaamistapauksia. Selvittämällä kyseisiä syitä pystytään luomaan uusia toimintamalleja erityyppisiin haastaviin kiusaamistapauksiin puuttumiseksi.

Salmivalli toimii parhaillaan Suomen Akatemian rahoittaman Eriarvoistumisen, interventioiden ja hyvinvointiyhteiskunnan tutkimuksen lippulaiva INVEST:n varajohtajana. Hän on myös saanut opetus- ja kulttuuriministeriön jakaman Suomen tiedepalkinnon vuonna 2017 tunnustuksena merkittävästä tieteellisestä työstä.

Lue myös:

Lisätietoja

ERC-rahoitus on yksi Euroopan arvostetuimmista tutkimusrahoituksista. Vuosittain jaetaan Starting Grant -rahoitusta tutkijanuran alkuvaiheessa oleville, Consolidator Grant -rahoitusta keskivaiheessa oleville sekä Advanced Grant -rahoitusta jo vakiintuneille tutkijoille. Korkean tieteellisen tason lisäksi hakemuksilta vaaditaan tiedettä uudistavia näkökulmia.

Suomen Akatemia järjestää tutkijoille kansallisia haastattelukoulutuksia Starting Grant ja Consolidator Grant -hakujen toisen vaiheen haastatteluja varten. Euroopan tutkimusneuvosto rahoittaa korkeatasoista perustutkimusta kaikilla tieteenaloilla.

  • tiedeasiantuntija Annika Raitala, p. 029 533 5097
    Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?