Suomen Akatemia rahoittaa kahdella miljoonalla eurolla säteilyilmaisimiin liittyvää kansainvälistä tutkimusyhteistyötä

1.11.2019

Suomen Akatemia on valinnut viisi hanketta (seitsemän osahanketta) rahoitettaviksi Säteilyilmaisimet terveyden ja turvallisuuden edistämiseksi (RADDESS) -akatemiaohjelman kansainvälistä tutkimusyhteistyötä edistävässä haussa. Rahoitukseen myönnettiin tässä haussa kaksi miljoonaa euroa.

Hankkeissa tutkitaan painettuun elektroniikkaan perustuvien röntgenanturien valmistusteknologiaa, infrapuna-alueen kuvantamisteknologiaa ja nanotekniikkaan perustuvia infrapuna-antureita, suprajohtavuuteen perustuvaa ultraherkkää magneettikentän mittaustekniikkaa sekä silmän sarveiskalvon kuvantamistekniikkaa millimetri- ja alimillimetriaaltoalueella. Suomalaiset tutkijat tekevät hankkeissa yhteistyötä muun muassa yhdysvaltalaisten, venäläisten, australialaisten ja japanilaisten tutkijaryhmien kanssa.

RADDESS-akatemiaohjelmassa rahoitetaan hankkeita, jotka luovat uudenlaisia, laitelähtöisiä ja toiminnallisia säteilyilmaisinkokonaisuuksia sekä terveyden että turvallisuuden alueella.  Hankkeita rahoitetaan yhteensä 12 miljoonalla eurolla, josta kaksi miljoonaa euroa kohdistetaan kansainvälistä tutkimusyhteistyötä edistäviin hankkeisiin. Ohjelman rahoituskausi on alkanut vuonna 2018 ja päättyy vuoden 2022 lopussa.

Akatemia rahoittaa 14 akatemiaohjelmaa vuonna 2019. Akatemiaohjelmat ovat tiedelähtöisiä, temaattisia ja tavoitteellisia tutkimushankekokonaisuuksia, jotka uudistavat tutkimusta ja tavoittelevat tieteellistä ja muuta vaikuttavuutta. Akatemiaohjelmat tukevat korkeatasoista monitieteistä ja tieteidenvälistä tutkimusta, verkottavat tutkijoita sekä toimivat alustana kansainväliselle tutkimusyhteistyölle. Akatemiaohjelmat synnyttävät tieteellistä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Lisätietoja

  • ohjelmapäällikkö Saila Seppo, p. 029 533 5109, etunimi.sukunimi(at)aka.fi
  • ohjelmapäällikkö Tommi Laitinen, p. 029 533 5057, etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?